Wilhelmsson overklast Schotse defensie

Nils Vanbellingen

In een vriendschappelijke interland heeft Zweden met duidelijke 1-4-cijfers van Schotland gewonnen. Christian Wilhelmsson was de uitblinker bij de bezoekers. De middenvelder van Anderlecht had een hoofdrol in drie van de vier Zweedse doelpunten. Een oververdiend doelpunt zat er voor Wilhelmsson zelf echter niet in.

De snelle winger van de Brusselaars kende een begenadigde dag: in zijn eentje rolde hij de hele wedstrijd door vanop de linkerflank de hele Schotse defensie op. In de 27e minuut vertrok hij vanop de flank en was hij niet bij te houden. Een simpel pasje naar Markus Allbäck en het stond 0-1. Kort na de rust verdubbelden de Zweden de score toen het andere Zweedse talent, Kim Källström,  met een knappe voorzet Allbäck kon bereiken. Die schoot beheerst zijn tweede van de wedstrijd binnen.

Zo'n twintig minuten voor tijd zette Wilhelmsson, die voor de wedstrijd te kennen had gegeven ooit wel graag voor Celtic te willen uitkomen, zijn indirecte sollicitatie nog meer kracht bij. Eerst bereikte zijn uitstekende dieptepass Niclas Alexandersson. Die vond doelman Marshall op zijn weg, maar Johan Elmander tikte de rebound binnen. Meteen daarna liep Wilhelmsson nog maar eens de Schotse defensie aan flarden en bediende Chippen Fredrik Berglund, die maar binnen te tikken had.

Scheidsrechter Jara leek medelijden te krijgen met de thuisploeg, want iets later besloot hij zonder enige reden de Schotten een penalty toe te kennen. James McFadden nam het geschenk graag in ontvangst. Wilhelmsson had net daarvoor een oververdiende applausvervanging gekregen.