Eerste thuiswinst voor Brussels

Rudi Zeelmaekers

De thuisploeg liet meteen zijn goede bedoelingen zien en zette Moeskroen vanaf de eerste minuten onder lichte druk. Charlet moest een Brusselse aanval foutief stoppen en de daaropvolgende vrije trap van Van Diepenbeeck leverde niks op. Na 10 minuten spel trapte Van Diepenbeeck onnodig Sanchez onderuit aan de rand van de grote rechthoek. Dit had wel een gele kaart verdiend maar Burie hield de kaarten op zak. Vanuit deze vrije trap kon Brussels de bal makkelijk wegwerken en een tegenaanval opzetten met Zezeto. Deze laatste knalde vanop ongeveer 18 meter voorlangs.

Even later verzuimde de Brusselse defensie een bal slecht weg te werken en moest de thuisploeg een hoekschop toestaan. Weer leverde deze stilstaande fase niks op maar opnieuw kon Brussels een goede tegenaanval opzetten met Zezeto die 2 verdedigers aan de praat hield en Makasi bediende. Deze laatste knalde vanop de rand van de zestien over en naast. Mooi samenspel tussen Makasi, Culek en Haydock, vlak voor de zwartgekleurde Moeskroen verdediging, zorgde er voor dat de aanstormende Haydock niet doelgericht de bal buiten trapte.

Moeskroen reageerde met een schot uit de tweede lijn na een knullige balcontrole van Wuillot. Zezeto liet zich in de eerste 25 minuten opmerken als de meest bedrijvige spits. Hij kon al enkele keren de bezoekende organisatie ontregelen maar Makasi kon de halve kansen niet afmaken. Moeskroen kon tegenprikken nadat Cousin zomaar door de Brusselse verdediging mocht wandelen maar Izgi passeren was er nog net teveel aan. Opbouwen vanuit de achterste linies bleek al enkele keren een probleem te zijn bij de gastheren. Slecht uitverdedigen en bijgevolg dom balverlies leidde tot gevaar van de Henegouwers. Dit leidde niet tot doelrijpe kansen.

Na 36 minuten voetbal had Zezeto de 1-0 aan de voet toen Makasi een goede tegenaanval had opgezet en Zezeto aanspeelde in het strafschopgebied. Zezeto leek prima af te werken maar Vandendriessche ging goed plat en voorkwam een achterstand. Even voor de rust trekt Burie de eerste gele kaart in de wedstrijd wanneer Cousin iets te ruw Haydock tegen de vlakte werkt. Brussels was de gevaarlijkste ploeg maar gaf regelmatig door defensieve fouten een aantal halve kansen weg aan Moeskroen. De bezoekers konden hiervan niet profiteren en Brussels was al even efficiënt zodat we met 0 - 0 gingen rusten.

In de tweede helft komt het eerste initiatief van de bezoekers met Cousin die van buiten het strafschopgebied mag aanleggen maar naast schiet. Brussels reageert met een afstandsschot van Emeran. Veel inzet aan beide kanten in het openingskwartier van de tweede helft, maar geen van beide ploegen slaagt erin om een degelijke aanval in mekaar te steken. De juiste laatste pas blijft altijd maar uit. Cousin weet op het kwartier een bal voor doel te krijgen die door Lecomte wordt verlengd maar aan de tweede paal trapt Zewlakow tegen het doelhout.

Het wordt even warm voor het Moeskroense doel wanneer Emeran een vrije trap neemt maar niemand kan de bal in doel verlengen. De Henegouwse verdediging laat voorlopig geen steekje vallen. Moeskroen kan bijna profiteren wanneer Wuillot opnieuw een slechte balcontrole uitvoert maar de bezoekers raken niet door de Brusselse defensie. Even later is het feest in het Edmond Machtens Stadion wanneer Riise de bal op het hoofd van wie anders dan Culek schildert. Culek zet Vandendriessche op het verkeerde been door in de korte hoek binnen te koppen.

De bedrijvige Zezeto moest noodgedwongen het veld verlaten na een tackle langs achter van Cousin. Even later werd Zezeto vervangen door Voskoboinikov. Ondertussen heeft Moeskroen de bordjes wel gelijk gezet nadat Sanchez een voorzet binnentikt waarop iedereen zich had verkeken. Haydock had de thuisploeg opnieuw op voorsprong kunnen trappen nadat Claeys een bal slecht had weggewerkt maar de Brusselse middenvelder trapte naast. Even later is het dan toch raak wanneer opnieuw Claeys een bal slecht afschermt en half naast de bal trapt bij een poging om terug te spelen op Vandendriessche. Makasi snoept de bal af en vloert Vandendriessche beheerst. In de laatste seconde van de wedstrijd haalt Brussels de tweede zege op rij en meteen ook de eerste thuiszege van het seizoen. Brussels sluipt langzaam weg van de gevarenzone.