Analyse Barcelona grote winnaar 17e speeldag

Tonnelier Caroline
Barcelona grote winnaar 17e speeldag

Gezien het programma was het zowat onvermijdelijk: Barcelona is de grote winnaar van de 17e speeldag geworden.  De koploper won zelf van Levante, terwijl eerste achtervolgers Real Madrid en Espanyol verloren van Sevilla en Valencia.  Barça heeft nu tien punten voorsprong op eerste achtervolger Valencia.  Het overwicht van de Catalanen wordt nog duidelijker als men bedenkt dat de kloof tussen de 2e en de 13e plaats ook maar 10 punten bedraagt.

Barcelona had het gisteren niet gemakkelijk tegen Levante.  De Catalanen kwamen met een aantal invallers aan de aftrap, maar waren in de eerste helft toch de betere ploeg en stonden aan de rust verdiend 1-0 voor.  Levante kreeg echter ook verschillende goede kansen en maakte in de tweede helft gelijk.  Op het einde van de wedstrijd bezorgde Eto’o Barcelona met een knap doelpunt toch nog de drie punten.

Eerste achtervolger Espanyol moest op bezoek bij Valencia.  De ploeg van Ranieri is aan een betere periode bezig en kende geen medelijden met de bezoekers uit Catalonië.  Het kreeg daarbij wel de hulp van scheidsrechter Torres die op slag van rust twee spelers van Espanyol uitsloot.  In de laatste vijf minuten van de eerste helft kregen ook nog vijf spelers van de bezoekers geel naar aanleiding van dezelfde vrije trap (waarbij dus ook de twee rode kaarten vielen).  Op dat moment stond het 1-0.  In de slotfase van de wedstrijd scoorde Mista nog 2 keer en bracht de eindstand zo op 3-0.  Dankzij deze zege neemt Valencia de tweede plaats over van de tegenstander van vandaag.

Real Madrid moest op eigen veld het onderspit delven tegen het verrassende Sevilla.  Ondanks veldoverwicht speelde de Koninklijke weinig overtuigend.  Het verloor dan ook niet onverdiend van de Andalusiërs, die de beste kansen kregen.  Baptista kroonde zichzelf in de 20e minuut tot de held van Sevilla.  Hij kon randje buitenspel vertrekken en lepelde de bal prachtig tegen de netten.  Het bleef bij dit ene doelpunt, vooral dankzij een goede prestatie van Real-doelman Casillas.  Op het einde van de wedstrijd werd wel nog een doelpunt van de thuisploeg afgekeurd wegens buitenspel.  Door deze overwinning wordt de club derde in het klassement.  Real zakt naar de vijfde plaats en verkeert bij het ingaan van de winterstop in een nieuwe crisis.

Athletic Bilbao etaleerde nogmaals zijn goede vorm.  Het noodlijdende Mallorca was kansloos tegen de Basken.  De thuisploeg haalde het met zware 4-0 cijfers.  Yeste maakte twee doelpunten voor Bilbao, waarvan één op penalty.  Ook Ezquerro pikte opnieuw zijn goaltje mee.  Bij Mallorca kreeg Poli op het einde van de wedstrijd nog rood.  Bilbao rukt op naar de eerste kolom; Mallorca blijft voorlaatste.

Deportivo La Coruña is aan een rotseizoen bezig.  Na de nederlaag op het veld van Atletico Madrid verloor het nu op eigen veld met 2-3 van Zaragoza, dat zelf ook al niet aan een schitterend seizoen bezig is.  Voor de bezoekers was het al van de 9e speeldag (eind oktober) geleden dat ze nog eens wonnen.  Deportivo zakt steeds verder weg in de stand.  De Galiciërs tuimelen nu zelfs uit de eerste kolom.
Real Sociedad had weinig moeite met degradatiekandidaat Malaga.  In Andalusië werd het 1-5 voor de bezoekers.  Kovacevic en Nihat scoorden elk twee keer.  Sociedad neemt afstand van de degradatiezone en kan dankzij deze ruime overwinning met een goed gevoel de winterstop in.

Getafe kon nog eens winnen.  Op eigen veld werd het verdiend 2-0 tegen Santander.  Riki scoorde beide doelpunten voor de thuisploeg.  Getafe gunt zichzelf met deze drie punten opnieuw wat ademruimte.  Het klimt naar de 15e plaats.  Santander blijft op de sukkel en zakt nu al weg naar de 17e stek, net boven de degradatieplaatsen.

Albacete kwam op eigen veld niet verder dan een 2-2 gelijkspel tegen Villareal.  De thuisploeg creëerde een resem kansen, maar verzuimde de meerderheid daarvan om te zetten in doelpunten.  Toch kan de ploeg van Gaspercic zich aan deze goede prestatie optrekken om na de winterstop te proberen definitief afstand te nemen van de degradatiezone.  Pacheco maakte beide doelpunten voor Albacete.  Bij de bezoekers nam Guayre de twee doelpunten voor zijn rekening.

Betis moest tegen Atletico proberen het verlies in de derby om Sevilla van zich af te zetten.  Op eigen veld werd het 1-0 door een vroege treffer van Joaquin.  De bezoekers uit Madrid deden er vooral in de tweede helft alles aan om op gelijke hoogte te komen.  De verdiende gelijkmaker kwam er echter niet.  Atletico blijft een van de zwakste ploegen op verplaatsing.  Het kon buitenshuis nog maar éénmaal winnen.

Hekkensluiter Numancia doet het in de uitwedstrijden nog slechter dan Atletico.  Het haalde nog geen enkel punt op verplaatsing en ook op het veld van Osasuna kwam hier geen verandering in.  Alhoewel de thuisploeg weinig overtuigend speelde, had het weinig moeite met de rode lantaarn.  Twee doelpunten van Morales in de tweede helft volstonden voor een eenvoudige 2-0 overwinning.  Osasuna is aan een sterk seizoen bezig en staat als zevende op amper drie punten van een plaats in de voorronde van de Champions League.