Lierse vandaag 99 jaar oud

Anthony Van der Planken
| 0 reacties
Lierse vandaag 99 jaar oud
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Exact 99 jaar geleden, op 6 maart 1906 om precies te zijn, werd Lierse SK opgericht. Bijna honderd jaar later is de club uitgegroeid tot een vaste waarde in eerste klasse.

In 1927 zou Lierse voor het eerst in de hoogste afdeling komen. Amper vier jaar later haalden de Pallieters hun eerste titel binnen. Datzelfde jaar kreeg Lierse ook de titel “Koninklijke” opgeplakt. Er braken bovendien enkele gouden jaren aan, waarin Lierse steeds bovenin meedraaide. En moest de competitie in 1940 niet door de oorlog stopgezet zijn geweest, dan was Lierse ongetwijfeld opnieuw kampioen geworden.

Uiteindelijk kwam die tweede titel er dan toch, maar met twee jaartjes uitstel. Maar mooie liedjes duren niet lang, ook niet in Lier. In 1948 verloor Lierse de aansluiting met de top en zakte het naar tweede klasse. Daar zou het blijven tot 1953. De terugkeer naar eerste klasse leverde wel meteen succes op, want in 1960 vierde Lier haar derde landstitel. Lierse mocht zo voor de eerste keer Europa in, waar het in twee mooie wedstrijden verloor van het machtige Barcelona. Negen jaar later, in 1969, pakte Lierse ook nog eens de beker.

Als je aan de oudere Lierse-supporters vraagt wat zij de strafste Lierse-stoot vonden, dan zullen velen wellicht het gouden jaar 1971 naar boven halen. Lierse schakelde toen het machtige Leeds United uit. Het verloor thuis met 0-2, maar won sensationeel in Engeland met 0-4. In de spelerstunnel van het stadion van Leeds heeft jarenlang een bordje met daarop “Remember Lierse” gehangen.

Lierse bleef jaren in eerste klasse, maar moest zich in 1986 voor de tweede keer in de geschiedenis gewonnen geven. Amper twee jaar later promoveerden de Pallieters opnieuw naar de hoogste afdeling, om daar te blijven voor de rest van haar (voorlopige) geschiedenis. Eind jaren '90 kende Lierse opnieuw een glorietijd, waarin het één keer de titel (1997) en één keer de beker van België (1999) won.

Die titel deed Lierse echter niet veel goed. Er ontstond een gat in het budget, waarmee de club vandaag de dag nog steeds torst. Gelukkig kon het zich totnogtoe steeds handhaven, maar de vraag is maar of het dat kan volhouden. Het is te hopen, want met Lierse zou er een mooie en traditierijke club verloren gaan. En dat ziet niemand graag gebeuren.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties