Column Tribune: Silvio's smeekbede

Tribune: Silvio's smeekbede
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Silvio's smeekbede

Zelden iemand zo horen roepen dat hij wacht op een aanbieding van een Belgische topclub, als Silvio Proto. Neen, de doelman van La Louvière wil niet, zoals velen voor hem, meteen naar het buitenland - ondanks interesse van grote namen - om daar te verkommeren of tot de conclusie te komen dat het te vroeg was. De jonge international wil rijpen bij een Belgische topper. Als geen enkele nationale topploeg hierop reageert, bevestigt dit nogmaals de korte termijnvisie van de clubbesturen uit onze Jupiler Liga.
 
Bij Club Brugge en Standard Luik zitten ze goed met hun buitenlandse doelman. Tomislav Butina en Vedran Runje bewijzen elke speeldag hun nut door punten te pakken. Maar de steeds luider klinkende interesse uit het buitenland voor Tommi, doet de ongerustheid in de blauwzwarte kantoren van het Jan Breydelstadion toch toenemen. Want Stijn Stijnen, daar hebben ze toch geen vertrouwen in – zie zijn opwachtingen in veredelde oefenmatchen, vroege bekermatchen of Supercups - en hijzelf lijkt best content met dat invallersstatuut.
 
Standard Luik van haar kant is het mooiste voorbeeld van denken op korte termijn. Het zou ons dan ook niet verbazen, wanneer de transfermarkt opengaat, dat we bij de snelle uit- en ingaande transfers plots de naam van Runje zullen zien staan. Al heeft die het, net als Butina, best naar z'n zin in België.
 
Club dacht twee winters geleden even op lange termijn, nadat het Jonathan Blondel onder de noemer optie voor de toekomst uit Tottenham weghaalde. Blondel is één van die broze Belgische talenten die te vroeg voor het buitenland koos. Hij bewees z'n degelijkheid al in de ploeg van Trond Sollied, maar brak nog niet echt door. Ondermeer omdat Nastja Ceh natuurlijk niet de minste is. Maar het kan een verklaring zijn waarom sportleider Marc Degryse Proto tot dusver nog geen voorstel durfde doen.   
 
"Wij denken niet op korte termijn", horen we ze in Brussel roepen. Neen, Anderlecht denkt aan Jonathan Ruttens van Westerlo. De jonge beloftevolle doelman staat in de goal bij de nationale -18-jarigen. En vorig jaar liep hij nog stage bij Chelsea en Feyenoord, de clubs waarmee Westerlo samenwerkt. Ruttens wordt wellicht een goeie, maar laat ons eerlijk zijn, het is een goedkope en zeker (nog) geen oplossing voor hun keepersprobleem.  
 
Met Racing Genk stak de media de loftrompet omdat het met Tom Soetaers een Belg binnenhaalde. Maar niet hij, wel de twee buitenlandse spelers (Nenad Stojanovic en Tomislav Mikulic) die samen met de Ajacied werden aangetrokken, vinden stilaan hun draai. Geef Jos Vaessen en co eens één grondige reden waarom ze een andere beloftevolle Belg aan de mouw moeten trekken?
 
En zo zien we nog steeds talent naar het buitenland trekken. Ik geef toe, ik moet nog steeds overtuigd worden van Benjamin De Ceulaer, maar als dichte volgers in Sport/Voetbalmagazine overtuigd zijn dat hij beter kan voetballen dan Feyenoorder Dirk Kuijt en dat de Belgische topclubs het verplicht zijn aan de Jupiler League hem een kans te geven, dan moet die jongen heel wat potentieel hebben. Maar goed, die zijn we ook al kwijt. Aan Feyenoord en NAC.
 
Timmy Simons heeft een punt als hij deze week zegt: "Ik hoorde Michel Preud'homme in de Zevende Dag bezig over 300 miljoen oude Belgische frank voor de jeugd. Maar wie zegt dat de clubs dat gaan gebruiken voor de jeugd, als ze met moeite een eerste ploeg kunnen bijeenkopen?" De Belgische ploegen laten af en toe ruimte voor eigen jongeren, maar even snel worden die weer naar achteren geduwd. Alleen pure talenten blijven rechtop staan.
 
Zo kunnen ze nooit aan snelheid en techniek winnen, de peilers van het hedendaagse internationale voetbal. Al dan niet goedkope buitenlandse spelers nemen hun plaats in, die in de aankooppolitiek nog steeds voorrang krijgen op Belgische voetballers. Zolang dit duurt, moeten we niet meer dromen van goeie prestaties in de Champions League of de Rode Duivels die zich plaatsen voor een groot tornooi.
 
Ex-internationals als Marc Degryse en Michel Preud'homme willen niets liever dan het Belgische voetbal opnieuw aanzien geven. Wel Marc, Michel, maar ook Herman en Jos. Bel eerst eens met Silvio.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties