Real-Barça, de sportieve geschiedenis

Real-Barça, de sportieve geschiedenis
Foto: © SC

Komend weekend staat in Spanje de absolute topper tussen Real Madrid en FC Barcelona op het programma.  Voetbalkrant blikt in een driedelige special vooruit op deze confrontatie.  Vandaag gaan we in het tweede deel dieper in op de rijke sportieve geschiedenis van deze confrontaties tussen twee grootheden in het Spaanse en Europese voetbal.
 
De wedstrijd tussen Real Madrid en FC Barcelona heeft reeds een rijke geschiedenis.  Beide teams stonden al 228 keer tegenover elkaar in officiële en vriendschappelijke wedstrijden.  FC Barcelona won al 94 keer, Real al 85 keer.  De confrontatie eindigde 49 keer in een gelijkspel.  Real Madrid scoorde 370 doelpunten, Barça doet iets beter met 390 goals.  De allereerste wedstrijd tussen beide teams eindigde op 1-3 in het voordeel van de Catalanen.  De partij in het kader van de Spaanse beker dateert al van 1902.  De eerste keer dat beide teams in de competitie tegenover elkaar stonden in de Spaanse hoofdstad was in 1929.  De bezoekers haalden het toen met 0-1.  De eerste wedstrijd in Barcelona werd eveneens in het voordeel van de blaugranas beslecht.  In 1916 werd het 3-0.   
 
Zondag staat de 75e uitgave van het competitieduel Real Madrid-FC Barcelona op het programma.  De bezoekers trokken dertien keer aan het langste eind.  Een leuk weetje is dat bij die overwinningen steeds een andere manager aan het roer stond.  Frank Rijkaard kan de eerste trainer worden die er twee keer in slaagt Real in eigen huis te kloppen.  Real Madrid kon al 47 keer de drie (of twee) punten thuishouden.  De 14 overige confrontaties eindigden op een gelijkspel.  In het Santiago Bernabeustadion zelf vonden al 54 confrontaties tussen beide aartsrivalen plaats.  Opnieuw won Barcelona de eerste, ditmaal met 1-2.  In totaal won Real 35 keer, Barcelona 10 keer en werd 12 keer gelijkgespeeld.  
 
De grootste overwinning van Real Madrid tegen Barcelona dateert al van 1935.  Toen werd het maar liefst 8-2 voor de thuisploeg.  De supporters van FC Barcelona zullen dan weer met veel plezier terugdenken aan de historische 0-5 overwinning in het seizoen 1973-’74.  Op 17 februari 1974 vernederde Barça, in het eerste jaar van Cruijff en met Michels als hoofdtrainer, Real in het eigen Santiago Bernabeu.  Asensi scoorde twee doelpunten, Cruijff, Juan Carlos en Sotil zorgden voor de forfaitscore.  In het museum van FC Barcelona wordt nog steeds een volledige muur gewijd aan El 0-5 del Bernabeu.  De geschiedenis wil overigens dat die bewuste Real-Barça de enige andere confrontatie is waarbij Barcelona met een voorsprong van negen punten op Real aan de wedstrijd begon.  Daartegenover staat dat Barça als koploper nog maar twee keer wist te winnen in Madrid.  De andere keer was in het seizoen 1997-1998 (2-3). 
 
Als we naar de laatste tien confrontaties in competitieverband kijken, zien we dat Real vier keer won, Barça twee keer en er vier keer werd gelijkgespeeld.  De Madrilenen scoorden 21 doelpunten, de Catalanen troffen 11 keer raak.  De meest memorabele wedstrijd van de voorbije 10 campagnes was die in het seizoen 1994-1995.  Real won toen met 5-0, dankzij een hattrick van Zamorano en doelpunten van Luis Enrique en Amavisca.   De laatste Real Madrid-FC Barcelona eindigde in een 1-2 overwinning voor de bezoekers.  De Catalanen Xavi en Puyol scoorden voor Barça, Solari zorgde voor de Madrileense treffer.  Ook de heenwedstrijd in Camp Nou eindigde in het voordeel van Barcelona (3-0).  Real Madrid snakt dan ook naar een overwinning tegen de aartsrivaal.  Bovendien is een zege noodzakelijk om de laatste kans op de titel niet te verspelen.  De supporters van Real kunnen zich alvast optrekken aan het feit dat Barça nog nooit tweemaal na elkaar won in Madrid.  Een gelijkspel volstaat echter waarschijnlijk voor Barcelona om het kampioenschap naar zich toe te trekken.  

Morgen volgt een voorbeschouwing op de wedstrijd van zondag.  Het eerste deel van deze special kunt u hier nalezen.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

La Liga

Nieuwste reacties