Analyse Titelfavorieten nemen valse start

Nils Vanbellingen
Titelfavorieten nemen valse start

Op de eerste speeldag van het nieuwe seizoen in de noorse Tippeligaen vielen al meteen een aantal opmerkelijke verrassingen te noteren: kampioen Rosenborg kwam op eigen veld niet verder dan een 2-2-gelijkspel, terwijl VÃ¥lerenga met 3-1 onderuit ging bij Ham-Kam. Mits winst vanavond tegen Molde kan Brann de twee grootste titelconcurrenten al meteen een hak zetten.

Rosenborg kwam met een 2-2-gelijkspel uiteindelijk nog goed weg tegen Aalesund: dankzij een doelpunt van Thorstein Helstad diep in de blessuretijd voorkwam de landskampioen een nederlaag op eigen veld tegen de nieuwkomer, die getipt wordt als een van de grootste degradatiekandidaten. Hoewel Rosenborg het sterkst aan de partij was begonnen, waren het de bezoekers die in de 34e minuut op voorsprong klommen: met een schot vanop 20 meter verraste Magne Hoseth Rosenborg-doelman Espen Johnsen. De verraste thuisploeg kon pas na de rust wat terugdoen: kort voor het uur schoot Roar Strand op aangeven van Oyvind Storflor de 1-1 op het bord. De vreugde sloeg bij Rosenborg echter al snel om in woede, toen ref Staberg amper twee minuten later de bal op de stip legde na een vermeende fout van Erik Hoftun op Hogne Aarøy. Rune Johansen twijfelde niet en schoot de neo-eersteklasser opnieuw op voorsprong. Ondanks constante druk leek de thuisploeg er niet meer in te slagen een nederlaag op de openingsspeeldag af te wenden. Tot Thorstein Helstad in de 92e minuut profiteerde van getreuzel in de bezoekende verdediging en alsnog de gelijkmakker tegen de netten schoot.

De andere grote titelfavoriet VÃ¥lerenga begon nog slechter aan het nieuwe seizoen: zonder steraanvaller Steffen Iversen moest de vice-kampioen het onderspit delven bij Ham-Kam. Geir FrigÃ¥rd kopte de thuisploeg na 34 minuten op voorsprong. VÃ¥lerenga-trainer Kjetil Rekdal bracht na de rust David Brocken in, en de bezoekers begonnen meteen furieus aan de tweede helft: na een actie van Tom Henning Hovi kwam de bal bij kapitein Morten Berre, die maar simpel binnen te tikken had. Ham-Kam, met Axel Smeets de hele wedstrijd tussen de lijnen, klom op het uur echter opnieuw op voorsprong toen Petter Vaagan Moen een aantal bezoekende verdedigers het nakijken gaf en zijn ploeggenoot Abiodun de 2-1 aanbood. VÃ¥lerenga ging op zoek naar een tweede gelijkmaker, maar het was de thuisploeg die in de slotminuten na een counter en opnieuw via Geir FrigÃ¥rd alle twijfel wegnam. Meteen de eerste nederlaag in een wedstrijd met inzet sinds juli voor VÃ¥lerenga, dat niet slechter van start kon gaan.