Inter betaalt zware tol voor uitschakeling

Harald Berings

AC Milan heeft zich geplaatst voor de halve finales van de UEFA Champions League, na 1-0 winst tegen Inter Milaan. Na een halfuur bracht Shevchenko Milan op voorsprong, en een kwartier voor tijd moest scheidsrechter Merk de wedstrijd stilleggen nadat Inter-fans vuurpijlen afstaken.

De wedstrijd begon erg fel, met al na 2 minuten een kopstaat van de Oekraïner Andriy Shevchenko aan Marco Materazzi. In de eerste 10 minuten moest scheidsrechter Markus Merk volop kaarten uitdelen. Vooral Cambiasso en Kily Gonzalez gingen er stevig in. In de eerste helft toonden beide ploegen zich aan elkaar gewaagd, tot Andriy Shevchenko op het halfuur staalhard uithaalde. Van buiten de zestien meter liet hij Inter-doelman Toldo volledig kansloos. AC Milan op rozen, terwijl Inter er met de tijd meer gefrustreerd van raakte.

Inter moest het vooral hebben van schoten uit de tweede lijn. Onder meer Kily Gonzalez en een goeie Véron zetten Milan-keeper Dida aan het werk. In de tweede helft mocht Adriano dan eindelijk naar de kant, nadat hij nog een hele tijd had moeten verder spelen met een rugblessure. Zijn vervanger Obafemi Martins zorgde meteen voor gevaar. Hij kwam alleen voor Dida, maar de bal ging via Dida en de paal naast.

Inter kon maar geen doorgang vinden in de ijzersterke verdediging van de Rossoneri, en als na 70 minuten ook nog eens een geldig doelpunt van Esteban Cambiasso onterecht afgekeurd werd, brak de hel los bij de Nerazurri. Dida kreeg plots vanalles naar het hoofd geslingerd. De ene vuurpijl na de andere werd in de richting van de Braziliaanse goalie afgeschoten. Dida werd zelfs geraakt, waarop scheidsrechter Markus Merk de match onmiddellijk stillegde.

Na 25 minuten werd de match eindelijk opnieuw op gang gefloten, maar we waren nog maar een halve minuut ver of daar waren de vuurpijlen alweer. Merk twijfelde niet en floot definitief af. De UEFA maakte later bekend dat AC Milan zeker naar de halve finale gaat. Het is nog niet zeker of de officiële uitslag 0-1 of 0-3 wordt. Wel hangt Inter een zware straf boven het hoofd. Of het een grote geldboete wordt, een Europees seizoen zonder supporters, of zelfs een volledige Europese schorsing, is nog niet duidelijk. Daarover wordt vrijdag door de UEFA vergaderd.