Analyse Spannende strijd om Europa en behoud

Tonnelier Caroline
Spannende strijd om Europa en behoud

De beslissing over het Spaanse landskampioenschap was al enige tijd gevallen, maar dit weekend verzekerde Barcelona zich ook mathematisch van de zeventiende titel.  De blaugranas hadden genoeg aan een gelijkspel tegen Levante om zich tot de verdiende kampioen te kronen.  Real Madrid is zeker van de tweede stek, maar achter de twee aartsrivalen strijden nog zes ploegen voor de resterende Europese tickets.  In de degradatiestrijd is Albacete definitief veroordeeld, maar bedraagt het verschil tussen Levante en Mallorca amper één puntje.

FC Barcelona had het zaterdag op het veld van Levante verrassend moeilijk.  De Catalanen kwamen in de eerste helft zelfs op achterstand tegen een goed spelende thuisploeg.  Rivera opende de score.  Amper een minuut later kwam Ronaldinho goed weg toen hij slechts geel kreeg voor een kopstoot.  In de tweede helft kreeg Levante nog een aantal goede kansen op de 2-0, maar Eto’o zorgde op het uur voor opluchting bij Barcelona.  De bezoekers hielden het punt eenvoudig vast en mochten zich opmaken voor een lang en uitbundig titelfeest.

Eerder op de avond had Real Madrid een gevleid gelijkspel behaald op het veld van FC Sevilla.  De thuisploeg kwam in de eerste helft verdiend op voorsprong na een knap doelpunt van Ramos.  Kort voor de rust bracht Javi Navarro met een own goal de Koninklijke terug op gelijke hoogte.  Na de pauze kwamen de Madrilenen tegen de gang van het spel zelfs 1-2 voor met een schitterende treffer van Zidane.  Real leek op de overwinning af te stevenen, maar een kopbal van Baptista besliste daar anders over.  In de slotfase werd een gefrustreerde Helguera ook nog uitgesloten.  Door het gelijkspel van Espanyol blijft Sevilla vierde en behoudt het dus uitzicht op deelname aan de Champions League.

Villarreal ontving in eigen huis Albacete, dat moest winnen om nog een kans te maken op het behoud.  De bezoekers leken echter vooral bang om te verliezen en deden weinig inspanningen om het de Villarreal-defensie moeilijk te maken.  In de tweede helft viel de beslissing in deze tegenvallende partij.  Riquelme zette een licht toegekende penalty om.  Albacete is zeker van degradatie; Villarreal staat opnieuw een stap dichter bij een ticket voor de Champions League.  Volgende week moet el submarino amarillo op bezoek bij landskampioen Barcelona.  In de heenwedstrijd werd het 3-0 voor Villarreal.

Atlético Madrid stelde na de uitschakeling in de Copa del Rey opnieuw teleur tegen Betis Sevilla.  De Madrilenen gingen op eigen veld met 1-2 onderuit.  In de eerste helft creëerde de thuisploeg nog wel een aantal kansen, maar doelman Doblas liet zich niet verschalken.  Betis vond de weg naar de netten wel.  Oliveira opende de score op het kwartier en maakte er kort voor de rust vanop 11 meter 0-2 van na bizar handspel van Braulio.  Na de pauze stak Betis-verdediger Melli Atlético een handje toe om nog eens een doelpunt te scoren.  Verder kwam de thuisploeg, mede door een goed keepende Doblas, echter niet meer.  Met nog de derby’s tegen Real en Getafe op het programma, kan Atlético hoogstens nog een plaatsje in de linkerkolom bereiken.  Betis blijft in de running voor een Europees ticket en heeft zelfs nog uitzicht op een deelname aan de Champions League.  De kloof met rivaal FC Sevilla bedraagt immers slechts één punt.

Valencia lijkt zijn kansen op een CL-ticket definitief verspeeld te hebben.  De uittredende landskampioen kwam tegen Espanyol wel op voorsprong dankzij Rufete, maar moest al na een halfuur met een man minder verder door de uitsluiting van doelman Palop.  Bovendien zette Tamudo de omwille van dezelfde fase toegekende penalty feilloos om en bracht zo de stand op 1-1.  Toch kwam Valencia in de tweede helft opnieuw op voorsprong na een dramatische own goal van García.  De bezoekers leken lang af te stevenen op een overwinning, tot invaller Velamazán in blessuretijd knap de 2-2 binnentrapte.

Onderaan het klassement is Real Mallorca bezig aan een opmerkelijke comeback.  Enkele weken geleden leek de degradatie onafwendbaar, maar na een 11 op 15 bedraagt de kloof met Levante amper één puntje.  Op eigen veld kwam Real Mallorca tegen Athletic Bilbao terug van een achterstand om uiteindelijk toch de drie punten thuis te houden.  In het begin van de wedstrijd had Farinós Mallorca na een twijfelachtige penalty op voorsprong gezet, maar nog voor het halfuur was de situatie omgekeerd.  Llorente en Gurpegi zorgden voor de 1-2 ruststand.  Na de pauze kwam de thuisploeg vrijwel onmiddellijk op gelijke hoogte na een individuele actie van Víctor.  Amper enkele minuten later maakte Okubo er met een kopbal zelfs 3-2 van.  Athletic kwam echter terug op gelijke hoogte via een vrije trap van Orbaiz.  De thuisploeg reageerde vrijwel onmiddellijk.  Víctor bezorgde met zijn tweede doelpunt van de namiddag Mallorca een belangrijke zege.  De trots van de Balearen behoudt een goede kans op het behoud.  Met Deportivo wacht volgend weekend een vrij haalbare tegenstander, terwijl Levante het moet opnemen tegen Valencia.  Op de laatste speeldag ontvangt Mallorca Betis en moet Levante naar het op eigen terrein vrijwel onoverwinnelijke Villarreal.  Athletic Bilbao heeft enkele mirakels nodig om alsnog Europees voetbal te halen.

Racing Santander verzekerde zich dit weekend van het behoud.  Het won op eigen veld met 2-1 van Getafe.  Aan de rust stond het al 2-0 voor de thuisploeg.  Ayoze en Arizmendi zorgden voor de geruststellende voorsprong.  In de tweede helft werd het toch nog spannend voor de thuissupporters na de vroege aansluitingstreffer van Vivar Dorado.  Uiteindelijk haalde Racing Santander het laatste fluitsignaal zonder kleerscheuren zodat de viering van de redding kon beginnen.

Real Zaragoza en Deportivo La Coruña mogen Europa helemaal vergeten.  In de onderlinge partij speelden beide ploegen 2-2 gelijk, zodat ze nu ook mathematisch uitgeteld zijn voor een Uefa-bekerticket.  Deportivo stond aan de rust 0-2 voor dankzij twee treffers van Xisco.  In de tweede helft was Zaragoza dan weer de betere ploeg.  Generelo deed met twee doelpunten even goed als zijn collega aan de overkant en bezorgde zijn ploeg een nutteloos gelijkspel.  Bij Deportivo werd Coloccini kort voor de gelijkmaker uitgesloten met twee gele kaarten.

In de overige matchen stond al helemaal niets meer op het spel.  Numancia, al zeker van de degradatie, behaalde op eigen veld nog een puntje tegen Osasuna.  De bezoekers stonden na een kwartier al 0-2 voor via Ortiz en Aloisi.  De rode lantaarn kwam in de eerste helft nog terug tot 1-2.  Miguel Pérez tekende voor de aansluitingstreffer.  Na de pauze profiteerde Numancia van de numerieke meerderheid na de uitsluiting van Izquierdo op het einde van de eerste helft.  Invaller Miguel zorgde voor de gelijkmaker, maar verder kwam de thuisploeg niet meer.

Real Sociedad ging op eigen veld onderuit tegen Málaga.  Het werd 1-3 voor de Andalusiërs, die daarmee revanche nemen voor de zware 1-5 nederlaag in de heenmatch.  Alle doelpunten vielen in de tweede helft.  Málaga liep dankzij twee treffers van Baiano en één van Edgar uit tot 0-3.  Tien minuten voor het einde milderde Agirretxe nog tot 1-3.