Trefzekerheid leidt Duitsland en Noorwegen naar halve finale

Guillaume Belaey

In de B-groep was enkel uittredend Europees kampioen Duitsland zeker van een plaats bij de laatste vier. Voor het tweede ticket kwamen Frankrijk en Noorwegen nog in aanmerking. De Franse ploeg kon mits een draw tegen Duitsland die halve finale halen, Noorwegen rekende uiteraard op een Franse nederlaag en moest alvast met twee doelpunten verschil winnen van Italië om in geval van een gelijke stand met Frankrijk alsnog tot de laatste vier te behoren.

Duitsland nam alvast een dartele start met een eerste poging van sterspeelster Birgit Prinz. In het aanvangskwartier moest de Duitse doelvrouw Silke Rottenberg zich tweemaal serieus reppen om erger te voorkomen. De eerste keer trapte ze de bal op Marinette Pichon. Het leder stuiterde richting open doel maar kon uiteindelijk door een toegesnelde verdedigster worden gekeerd. Vijf minuten later tastte Steffi Jones mis waarna Louisa Necib snoeihard overnam en Rottenberg tot een schitterende save dwong.

Nadien zetten de Duitse aanvalsters de Franse defensie onder druk waarbij de Franse doelvrouw Sarah Bouhaddi zich in de kijker speelde. Renate Lingor vond Birgit Prinz die op Bouhaddi knalde. Conny Pohlers nam in de rebound over waarna het Franse sluitstuk met een fantastische redding uitpakte. Halfweg die eerste helft solliciteerde Mugneret-Béghé tevergeefs naar een strafschop voor Frankrijk. Duitsland bleef echter constant dreigen via Lingor die op de paal besloot.

Frankrijk bleef koortsachtig zoeken  naar de openingstreffer. Een snedige actie via Necib-Mugneret-Béghé kon evenwel niet worden afgewerkt. Het was duidelijk dat de Franse vrouwen er alles wilden aan doen om Duitsland onder de knie te krijgen.

Na de herneming gooide Duitsland het over een andere boeg want de ingevallen Pia Wunderlich liet zich aanstond opmerken want tot tweemaal toe kwam ze dicht tegen een doelpunt. Frankrijk was zich terdege bewust dat er moest gescoord worden alhoewel Duitsland stilaan overwicht begon af te dwingen. Daarin speelde Garefrekes een opmerkelijke rol want bij een doorbraak in de 72’ werd haar voorzet door Inka Grings voorbij de Franse doelvrouw  gedevieerd: 1-0. Een doelpunt net voor het slotkwartier inging, het betekende voor Frankrijk een mentale klap. Vier minuten later werd die vaststelling onderstreept wanneer doelvrouw Bouhaddi duikelend een Duitse speelster neerlegde. Strafschop omgezet door Renate Lingor :2-0.

Birgit Prinz en Inka Grings hielden de Franse defensie steeds onder druk. Frankrijk probeerde alsnog het tij te keren maar de Duitse offensieven bleven gevaarlijk. Net zoals in de 84’ wanneer Sandra Minnert met een perfecte krul de 3-0 tegen de touwen joeg. In de slotminuten opteerde de Europese titelhouder voor balbezit en wisten de Franse vrouwen toen al dat de halve finale onbereikbaar was geworden.

In het duel tegen Italië wist Noorwegen wat de opdracht was. Winnen met een verschil van minstens twee doelpunten met in het achterhoofd de gedachte aan Franse verlies. Italië ,dat niets meer te winnen of te verliezen had,  kregen drie jonge speelsters een eerste speelkans. Noorwegen opteerde eveneens voor een gewijzigde ploeg. Drie nieuwe namen kwamen in  waaronder de 16-jarige Isabel Herlovsen en spits Lise Klaveness. Vooral deze laatste zou zich opwerken tot blikvanger bij uitstek met twee doelpunten.

Noorwegen kwam vlot uit de startblokken met het doel Italië weinig respijt te geven. Dat lukte vrijwel onmiddellijk want na amper 7 minuten scoorde Lise Klaveness de openingstreffer: 1-0. Korte euforie evenwel want minder dan een minuut later zorgde Ganniadini voor de Italiaanse gelijkmaker: 1-1. Een aanvallend Noorwegen dwong enkele corners af hoewel de Azurri-defensie geen krimp gaf. Desondanks bleef Noorwegen het woord voeren via de jonge Isabel Herlovsen die doorstak naar Dagny Mellgrenn. Ze koos echter niet de goede schietrichting.

De Noorse pressie bleef aanhouden want vaker moest de Italiaanse defensie hoekschoppen toestaan. Op het halfuur was het zo ver wanneer na een nieuwe corner Christensen kordaat intrapte: 2-1. Vooral bij deze stilstaande fasen bleek Italië geen vat te krijgen op het Noorse geweld. Tien minuten voor  rust kwam Italië even opzetten maar konden niet verhinderen dat Noorwegen alweer toesloeg. Ingrid Stensland verzond een vrije trap in de 35’ naar de vrijstaande Gulbrandsen die geenszins aarzelde: 3-1.

Italië reageerde verwoed met een poging via Ilaria Pasqui hoewel Ane Stangeland zich profileerde tot redder in nood. Een sein die Noorwegen blijkbaar goed in de oren had geknoopt want net voor rust kon de hardwerkende Dagny Mellgren haar belaagster afschudden en Noorwegen een vierde doelpunt aanbieden: 4-1

In de tweede helft bleef het aanvankelijk rustig met om beurten aandringen van beide teams. Geleidelijk kregen de Italiaanse vrouwen greep op de wedstrijd hoewel Noorwegen gepast op ,,de man’’ speelde. In de 54’ kon Ganniadini een verloren bal meepikken en die  knap voorbij de Noorse doelvrouw Bente Nordby  plaatsen: 4-2. Blijkbaar een opsteker want de Azurri begonnen zich beter te manifesteren. Noorwegen liet zich echter niet bedotten want amper vier minuten later kreeg  Lise Klaveness de nodig ruimte om verschroeiend en succesvol uit te halen: 5-2.

Vaak met de moed der wanhoop bleef Italië het hoofd bieden tegen solerende Noorse aanvalsters waarbij de 16-jarige Isabel Herlovsen zich in de kijker speelde. In de 70’ alweer sensatie in deze doelpuntencarroussel wanneer Elisa Camporese zich vrijmaakte en in de verste hoek de Noorse doelvrouw geen kans gaf: 5-3.

Noorwegen voelde het gevaar van een vierde Italiaanse treffer aan en wilde geenszins op de valreep de kwalificatie verspelen. Om die reden hielden ze de bal zoveel als mogelijk in eigen rangen. De Italiaanse vrouwen konden trouwens nog moeilijk de Noorse defensie van de kook brengen. Het leidde uiteindelijk naar een Noorse overwinning en een plaats voor de halve finale wegens een beter doelpuntengemiddelde (+1) .