MEDIAWEEK: de week van 13 tot 19 juli

Niels Hendriks
| 0 reacties
MEDIAWEEK: de week van 13 tot 19 juli
Foto: © SC

Woensdag 13/7
 
Club Brugge is op oefenkamp in Delden en de twee grootste Vlaamse kranten sturen een mannetje mee. Marc Reunes (Het Nieuwsblad) en Johan Koekelbergh (Het Laatste Nieuws) tekenen in deze losse sfeer graag enkele opmerkelijke uitspraken op, zullen we merken deze week.
 
Het Nieuwsblad voelt vandaag Gert Verheyen aan de tand. De in eer herstelde kapitein geeft toe dat hij vaak op z’n lip moest bijten bij de vorige coach, Trond Sollied. En, zegt Gert, “Trond is bijlange God de vader niet zoals jullie journalisten dachten. 4-3-3, zo spelen wel 1.000 ploegen, al is het misschien wel het systeem dat onze ploeg het beste ligt.” En hoe zit het Gert, ga je verder na dit seizoen, wil Marc weten? “Pas rond nieuwjaar beslis ik. Beloftentrainer? Wie weet.”
 
In Delden stellen diehards jaarlijks een Clubdorp op. Met tenten staan de blauwzwarte fans op de camping Mooi Delden. Voor de supporters gelden strikte regels. Zo wordt er één euro boete opgelegd voor wie een training mist.
 
Onze geheime informant loopt er een klagende Vincent Provoost tegen het lijf, “Er wordt veel meer fysiek getraind”, zet Vinnie een pruillip op. “Hier elke dag 2 keer trainen, dat was onder Sollied geen waar. Zelfs als er 's avonds een match is, houden ze aan die twee sessies vast.” 

Is SV Roeselare klaar voor eerste, wil Sport/Voetbal Magazine weten? Manager Luc Devroe denkt van wel, al kan het zijn dat er eind augustus nog een aantal spelers worden aangetrokken. Hij heeft alvast keuze zat. Devroe: “Ik kreeg intussen al 250 aanvragen binnen om spelers te testen. Van overal. Australië, Canada, Polen en veel van Frankrijk. 250! Ik heb 2 ringmappen vol. Ik kan stilaan een supplementaire competitie opstarten.”

Bij die andere nieuwkomer, Zulte Waregem, sukkelen ze met het ticketsysteem. Ze hebben de grootste problemen om de abonnementen uit de printer te laten rollen. Zulte Waregem nam het systeem over van… KV Oostende. Als dat maar geen slecht voorteken is voor de jongens van Francky Dury.

Armand Schreurs mag als enige Belg schrijven voor het Ajax Magazine, dat op 40.000 exemplaren wordt gedrukt. “Ik werd aangenomen dankzij mijn grote kennis van het Frans en was vaste interviewer van de Fransman Julien Escudé (…) Julien gaf onlangs zijn eerste interview in het Nederlands. Op dat vlak dulden ze geen compromis bij Ajax. Respect! Wat een verschil als ik dan Sollied bezig hoor.”

Donderdag 14/7
De VRT heeft het voetbalcontract binnen, het worden dus drukke tijden op de sportredactie en de directie wil het werk van sommige wat verlichten. Een nieuwe sportanker wordt voorgesteld. De naam: Catherine Van Eylen, de vrouw van Woestijnvis-baas Wouter Vandenhaute. Echt nieuw is ze niet meer op tv. Ze presenteerde in beurtrol met Tom Coninckx op zondagmiddag op Sporza. Maandag debuteert ze in het laatavondjournaal, “al hoop ik dat ze dat nu niet te veel gaan opkloppen in de pers.” Had je gedacht Catherine, je staat vandaag mooi op de voorpagina van Het Nieuwsblad

Vrijdag 15/7

Oefenkamp van Club Brugge in Delden. Sven Vermant wordt in Het Laatste Nieuws gevraagd of hij nog voor de Rode Duivels wil spelen? “Over mijn terugkeer naar Brugge mag je me alles vragen. De Rode Duivels zijn me geen letter waard. Al mijn aandacht gaat naar Club. Laat de oude koeien maar waar ze zijn.”
Onze geheime informant ziet tijdens de vrije training Marc Degryse nog eens meedoen.  Er is ook een wedstrijdje vrije trappen nemen. En ze kunnen het nog altijd, volgens Onze Man. Zelfs René Verheyen. Die zegt op voorhand waar hij de bal gaat shotten en hij doet het dan ook. Wanneer er tennisvoetbal wordt gespeeld doen de Caje, de Fox en Dany gretig mee. 's Avonds zitten ze dan wel met de gebakken peren, met hun ouwe knoken mogen ze om beurten bij de kinesist.
Het Belang van Limburg confronteert Racing Genk-spits Koen Daerden met de interesse van Feyenoord Rotterdam. Zijn antwoord: "Eigenlijk is het altijd wel fijn als er interesse voor je is. En als alle partijen er beter van worden, tja. Ik wil niet pretentieus klinken, maar ik denk wel dat ik klaar ben om de stap te zetten. Maar ik hoef zeker niet per se weg.” Het interview is ook Voetbal International opgevallen en ze nemen het bericht gretig over onder de kop: “Koen Daerden ziet Feyenoord wel zitten”. Alleen dat het niet per se hoeft, lezen we nergens.

Het Nieuwsblad is al een aantal weken bezig met vragen over de digitale televisie te beantwoorden. Nu rekent de krant uit dat voetbalfanaten zonder ADSL-lijn 1.000 euro mogen afdokken voor extra Belgisch voetbal op tv. Ik hoor het moeder de vrouw al zeggen: “Met 1.000 euro kunnen we verdorie op reis gaan…”

Zondag 17/7
Zondagavond, Ottenstadion. Lekker zwoel, fans in the mood  - zijn het Gentse Feesten misschien? - en alle ogen gericht op Patrick Kluivert. AA Gent speelt voor de Intertotobeker tegen Valencia. Een halfuur voor tijd houdt Kluivert in de catacomben het balletje hoog voor de camera van de VRT. Op het veld krijgt hij de verwachte reacties: boegeroep. De kranten focusten dit weekend dan ook vooral op de negatieve dingen rond "de beste spits van de wereld volgens Louis Van Gaal".  In Het Nieuwsblad neemt Erwin Lemmens het op voor zijn vriend. "Ik heb hem leren kennen en hij heeft niks van sterallures.” Dat blijkt ook na de match. Gewillig staat hij journalisten te woord, zo ook VRT-reporter Sammy Neirynck. Die wordt zowaar een beetje nerveus als hij bij z'n vraag "Nu moet het voor jullie zaterdag gebeuren" prompt het antwoord terugkrijgt: "Voor hun toch ook." Een lesje in doe-je-eens-niet-zwakker-voor-dan-je-bent. Patrick neemt na de match tijd om handtekeningen uit te delen en op foto’s te poseren. Zouden dat diezelfde supporters zijn die "Kluivert Jeannet" riepen daarnet? En dat terwijl een andere vedette, doelman Canizares, zich met vijf oranje bodyguards snel door de menigte voortduwt. “No pictures”. Neen, Erwin Lemmens heeft gelijk. Het is nog zo'n kwaaien niet. Jammer dat we Kluivert nadien niet meegekregen hebben naar de Gentse Feesten...
Maandag 18/7

Over Lemmens gesproken. Hij ruilt Spanje voor Griekenland en de ploeg van Trond Sollied. Of hij geen schrik heeft van de de heetgeblakerde fans van Olympiakos? "Precies wat ik zoek: mensen die van voetbal houden. Ik wil hier vrienden maken en met de supporters spreken, ook op straat. Daarom zal ik Grieks leren, wat niet simpel is."
Dat weet ook Chris Van Puyvelde, die Sollied volgde naar Olympiakos. “De taal is hier uiteraard nog een probleem is, maar voorlopig lukt het wel in het Engels. Vrijdag hadden we de eerste open training. Rond het veld zaten 8.000 supporters. Een gekkenhuis!" Dat worden leuke vrienden Erwin!
Voor de spelers van Atletico Ananas (www.atleticoananas.nl) nadert de match tegen Feyenoord Rotterdam. Voor degenen die het BNN-programma op maandag niet volgen: een stelletje ongeregeld werd samengeraapt om hen voetballes te geven en klaar te stomen voor een wedstrijd tegen Feyenoord. Niet het grote Feyenoord, wel tegen oud-voetballers van de Rotterdamse club. Dat gebeurt op 27 juli op het Heilige Gras van de Kuip. Peter van Vossen is de trainer van de rare snuiters en leert hen vanavond hoe je een strafschop – het nationale trauma - moet nemen. Hij beweert er als Nederlandse voetballer nooit één gemist te hebben. En er komt ook iemand om de schwalbe aan te leren… 

Dinsdag 19/7

Die van Arges, een Roemeense club uit de middenmoot, hebben teveel naar Atlectico Ananas gekeken, vindt STVV-coach Herman Vermeulen. In Het Laatste Nieuws laakt hij de schwalbes en de onsportieve houding van hun tegenstander in de vriendschappelijke match in Tienen. Een wedstrijd die de Kanaries verloren met 1-2.
Vermeulen: “Ik vraag mijn spelers om voortaan te oordelen of een blessure van een tegenstander terecht is. Die mannen lagen om de haverklap tegen de grond zonder dat er iets scheelde. En wij lieten hen telkens de bal, zoals de hoffelijkheidsregel het wil. Maar op de duur is er zoveel fairplay dat je niet meer aan voetballen toekomt.” Het Laatste Nieuws heeft het alvast over een primeur: “STVV geeft bal niet meer terug aan tegenstander die kwetsuur veinst.”
De soap Silvio Proto mag gerust naast deze van Trond Sollied staan. Maar eindelijk lukt
het Anderlecht dan toch: het verbindt de nationale nummer één voor vijf jaar aan de Brusselse club.  

auteur: Jan de Jong
Lees ook aflevering 1 en aflevering 2
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties