Newcastle - Veel goed te maken

Dirk Pieters
| 0 reacties
Newcastle - Veel goed te maken
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

geschiedenis

Het verhaal van het voetbal in het noordelijke begon in de jaren ’80 van de negentiende eeuw. Snel zag een handvol clubs het levenslicht. Twee clubs vonden mekaar: Newcastle East End, dat over een goede ploeg en een stevige aanhang beschikte, zag een geschikte levenspartner in Newcastle West End, dat dan weer de nodige grond op Saint James’ Park in pacht had.
 
Zo werd in 1892 Newcastle United Football Club boven de doopvont gehouden. Ook de bekende zwart-witte strepen maakten hun intrede. In 1893 nam de club voor het eerst deel aan de competitie. In 1905 leidde de club met de dubbel een sterk decennium in. Later zouden ook de jaren ’50 de club zeer gunstig gezind blijken.
 
The Premier League Years (1992-2005)
1992-93, het openingsseizoen van de Premier League, ging jammer genoeg aan de Magpies voorbij. Newcastle kon na een sterk seizoen in de First Division wel de promotie naar de hoogste afdeling vastleggen. Onder de hoede van Kevin Keegan en met Andy Cole, die voor liefst 40 goals tekende, als speerpunt, wervelden de Geordies naar een derde plaats bij de terugkeer in eerste. Het werd een eerste van vier vette jaren, waarin ronkende namen als Philippe Albert en Faustino Asprilla voor spektakel zorgden, en ook Europees hoge ogen gooiden. Zo herinneren we ons nog de 10-2 over de heen –en terugwedstrijd tegen Antwerp FC.
 
Het vertrek van succescoach Keegan, halverwege het seizoen 96/97, betekende het einde van de Gouden Jaren. Sindsdien is het in Saint-James’ Park middelmaat troef. Slechts een constante in deze periode: Alan Shearer groeide de laatste jaren uit tot hét idool van de Geordies. Zes maal op rij werd hij topschutter van  de club.

Afgelopen seizoen werd een teleurstelling. De aankoop van ‘namen’ als Jean-Alain Boumsong en Patrick Kluivert beloofde veel, maar een conflict tussen icoon Alan Shearer en manager Bobby Robson bezorgde de ploeg al meteen een valse start. Ook onder de nieuwe trainer Graeme Souness vond het team nooit z’n draai. De veertiende plaats in de eindrangschikking bleek zelfs de slechtste ranking die de club haalde sinds de promotie in 1993. De bekercompetities gaven nog wat kleur aan het seizoen, maar ook in FA Cup (1/2 finale) en UEFA Cup (1/4 finale) bleef NUFC uiteindelijk met lege handen achter.
 
 
Ambities

Het mag duidelijk zijn dat Newcastle United zichzelf en vooral z’n 50 000 hondstrouwe supporters een revanche verschuldigd is. Na de veertiende plaats van vorig seizoen mogen nu geen al te grootse verwachtingen gesteld worden. Niettemin mag de club zich niet met minder dan een plek in de linkerkolom tevreden stellen.
 
Of Newcastle versterkt uit de transferperiode is gekomen, valt nog te bezien. Belangrijke spelers verlieten de club, maar opnieuw werden enkele klinkende namen naar het Engelse noorden gehaald.
 
Belangrijkste spelers

Met Shay Given heeft Newcastle alvast een ervaren sluitstuk. De Ier speelde vorige seizoen bijna alle wedstrijden voor de Magpies.
In de verdediging vinden we vaste waarden als Stephen Carr en Célestine Babayaro.  Of de defensie als geheel sterk genoeg zal zijn is de vraag.
Minder twijfels lijken rond het middenveld te bestaan, de kleine Turk Emre werd weggehaald bij Inter, en ook Scott Parker (Chelsea) komt het middenveld versterken.  Souness hoopt dat de spelers voor de aansluiting richting aanval kunnen zorgen, waar het de ploeg vorig seizoen zo aan ontbeerde. Vraagteken is hoe de kemphanen Kieron Dyer en Lee Bowyer met elkaar overweg zullen kunnen gaan.
Voorin kan Newcastle rekenen op Shola Ameobi en de eeuwige Alan Shearer. Achter beide heren is de spoeling wat dunnetjes. De club is dan ook nog op zoek naar versterking voor het aanvallende compartiment.


Transfers

Voornamelijk in het middenveld wisten de Magpies zich al te verterken, met de komst van Emre en Scott Parker.
De verdediging kan rekenen op de evaring van Aussie Craig Moore, die transfervrij werd overgenomen van Mönchengladbach. Ook nieuw achteraan is Coco, net als Emre afkomstig van Internazionale.
Of het vertrek van vedetten als Kluivert (Valencia), Bellamy (Blackburn) en Butt (Birmingham) hiermee opgevangen wordt, valt te betwijfelen.
Duidelijk mag zijn dat Newcastle nog niet volledig klaar is met het huiswerk voor komend seizoen. Namen als Luis Boa Morte en Luis Anelka circuleren nog rond Saint James’ Park.



Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Premier League

Nieuwste reacties