Vonlanthen redt NAC

Sam Niville

Vrijdagavond stond de Brabantse derby NAC - Willem II op het programma. Dit was meteen de eerste affiche voor de tweede speeldag van de Nederlandse competitie. NAC Breda verloor op de eerste speeldag van topclub Feyenoord met 2-0. Willem II ging thuis onderuit in de openingswedstrijd, 1-2 tegen RKC werd het toen.

Vele ogen waren gericht op Pierre van Hooijdonk. Hij speelde voor het eerst voor eigen publiek. Na vijf minuten leek de Nederlander al last te krijgen van zijn rug en hij was niet meer capabel om op volle kracht te spelen. In de twaalfde minuut moest Willem II-speler Frank van Mosselveld het terrein verlaten met een enkelblessure. De studieronde van deze partij werd dus geteisterd door twee blessures. Vlak voor rust was er nog een opstootje tussen twee spelers en het zag er naar uit dat NAC-speler Van der Struijk zou bestraft worden met rood, maar de scheidsrechter was mild en schoof beide spelers een geel karton voor de neus. De eerste helft verliep saai, zonder kansen. Geen enkele ploeg wist een vuist te maken, hoewel Willem II tegen het einde van de eerste helft druk begon te zetten met twee kansen voor Tom Caluwé, maar die stuitte tweemaal op keeper Arno van Zwam

De tweede helft begon net zoals de eerste helft; zonder al te veel opwinding. Tot in de 70ste minuut leek het alsof er geen voetbal gespeeld werd. Scheidsrechter Roelog Luinge trok in die minuut zijn honderdste rode kaart in de Eredivisie en die was voor niemand minder weggelegd dan Bobson. De individualiteit van Johan Vonlanthen en de man-meer-situatie van NAC zorgden uiteindelijk voor de beslissing. Drie minuten voor tijd scoorde de Zwitser na mooi werk op de linkerkant. Een halfuur voordien werd een doelpunt van NAC nog onterecht afgevlagd voor buitenspel, je kan dus zeggen dat NAC kreeg wat het eigenlijk al een halfuur eerder moest hebben gekregen. Desondanks was Willem II beter en verdiende NAC dus niet meer dan een gelijkspel, maar dat is voetbal.