VÃ¥lerengea op schema voor titel

viki meeuwis

Voor een aantal ploegen stond er een belangrijke wedstrijd op het programma. VÃ¥lerenga  moest weliswaar maar tegen rode lantaarn Bodø, maar moest wel het verlies in de voorronde van de Champions League op Brugge verteren. De ploeg keerde pas vrijdag terug naar Noorwegen, na twee dagen extra rust. Rekdal hoopte op die manier de focus bij zijn spelers terug op de Tippeligaen te krijgen. Brann Bergen moest punten beginnen pakken. Na de korte vakantieperiode in de zomer had het nog niet kunnen winnnen. Rosenborg Trondheim moest na de kwalificatie voor de Champions League nu ook zien dat het op het thuisfront punten kon pakken om zo niet in de degradatiezone terecht te komen. Start dat dit seizoen naar eerste promoveerde stond met vier punten verschil alleen aan de leiding en had op papier een makkelijke klus aan middenmotor Odd Grenland.

Vålerenga IF – Bodø/Glimt: 3-1

De partij begon evenwichtig met doelpogingen van VÃ¥lerenga via David Brocken en via Brattbakk voor Glimt. In de achtste minuut kon Stig Johansen vanop 6 meter op doel schieten maar VÃ¥lerenga keeper Arason kon via goed benenwerk redding brengen. Enkele minuten later was het de beurt aan Ardian Gashi om gevaarlijk uit de hoek te komen; een schot recht op doel maar een Glimtverdediger stond in zijn weg. Een half uur in de wedstrijd kwam VÃ¥lerenga  terug opzetten. Eerst via Mabizela die hoog over het doel schoot. Daarna via Steffen Iversen die vanop 25 meter probeerde maar de bal kwam uiteindelijk op de paal terecht. Ook David Brocken deed een duit in het zakje door eveneens vanop 25 meter te proberen maar keeper Horn was alert en kon redding brengen voor de bezoekers. De druk van de thuisploeg begon toe te nemen maar beide ploegen gingen met een 0-0 stand de rust in.

In de tweede helft verving Rekdal Thomas Holm door Armund Skiri. Glimt kreeg een vrije trap gefloten die door Harald Martin Brattbakk keurig in een doelpunt werd omgezet en Arason kansloos liet. Vålerenga wist dat het een tandje moest bijsteken en deed dat ook, via Gashi. De middenvelder stormde naar voren en kwam alleen tegenover Horn te staan maar een doelpoging werd verijdeld door een verdediger van Glimt. Twintig minuten in de tweede helft probeerde Brocken het opnieuw via een vrije trap maar de bal ging nipt over. Twee minuten later kon Berre afleggen voor Iversen die de bal net naast het doel trapte. In de 69e minuut was het dan toch prijs voor de thuisploeg. Ardian Gashi kon zich voorbij de Glimtverdediging brengen en de bal vanop zestien meter binnen knallen; 1-1. Nog geen tien minuten later kreeg de jonge Fredheim Holm een dubbele kans. Eerst schot dichtbij het doel dat door keeper Horn werd geblokkeerd, daarna met een afstandsschot dat net over het doel heen ging. Vålerenga was nu pas goed op dreef en wist dat er nog een doelpunt inzat. Na een ingooi voor Glimt kwam Horn ongelukkigerwijs te ver uit doel waar Kjetil Wæhler handig gebruik van maakte om de bal in doel te werken, 2-1 voorsprong voor de thuisploeg. Twee minuten voor het einde kon Muri voor Vålerenga de klus afmaken toen hij een pass van Berre kon binnenkoppen.

VÃ¥lerenga pakt dus de drie punten en blijft een van de titelkandidaten.

Rosenborg BK – Lyn Oslo: 0-1

Rosenborg mag zich dan wel gekwalificeerd hebben voor de Champions Leauge, thuis bakt het vlaggeschip van het Noorse voetbal er heel wat minder van. Ook gisterenavond kon het niet winnen tegen titelkandidaat Lyn Oslo.

In de tiende minuut kreeg Rosenborg nochtans een prachtkans. Dorsin speelde de bal in vanop links die Helstad bereikte die vlak voor doel stond. Helstads kopbal ging echter totaal onverwacht over het doel. Rosenborg bleef druk zetten en het was pas halverwege de eerste helft dat Lyn in de wedstrijd kwam. Toen was het vooral keeper Al-Habsi die zich liet opmerken en via een tijgersprong Storflor het scoren belette. Op het half uur stapelden de kansen voor Rosenborg zich op. Eerst via Helstad die zich op rechts losmaakte van Theorin en in Lyns zestien meter de bal knalhard naar het doel trapte. De bal eindigde echter in het zijnet. Enkele minuten later kon Helstad zich opnieuw vrijspelen, ving de bal op op de borst en schoot richting Al-Habsi. De keeper van Lyn kon echter opnieuw redding brengen voor de bezoekers. Rosenborg ging hoopvol de rust in met een brilscore.

De tweede helft ging moeizaam van start. Verschillende pogingen van de thuisploeg brachten geen resultaat op. Tot twee maal ging een vrije trap van Winsnes rakelings over het doel van Al-Habsi. In de 79e minuut werd Strand van het veld gehaald en het jonge talent Per Ciljan Skjelbred werd ingebracht. Die combineerde goed met Solli op rechts wat binnen de drie minuten tot een doelpoging leidde maar de keeper van Lyn gaf zich niet gewonnen. Bij Lyn probeerde Huusko vanop dertig meter maar daar had Rosenborgkeeper Rønningen geen probleem mee. In de 84e minuut viel het enige doelpunt uit deze wedstrijd, Tessem met een corner in de zestien meter en recht in doel, 0-1. Totaal onverdiend ging Lyn aan de leiding. In de toegevoegde tijd kreeg Rosenborg nog een strafschop na handspel van een Lynverdediger. Winsnes nam de strafschop maar die belandde op de dwarslat en zo verloor Rosenborg zijn vierde wedstrijd op rij totaal tegen de geest van het spel in. Rosenborg staat nu op de tiende plaats en moet serieus beginnen uitkijken voor het degradatiegevaar.

Odd Grenland – Start Ik: 2-0

Start moest de partij winnen als het zijn voorsprong op de achtervolgers wou behouden.  De partij was nog maar net begonnen of Alex Valencia kon zich vrijspelen tot vlak voor het doel maar de verdediging van Odd kon afwenden en omzetten tot een corner. Met nog geen kwartier gespeeld bleef Start de druk hoog houden via Strømstad die de bal met een lob over keeper Rune Jarstein werkte, maar niet tegen de netten kreeg. Odd Grenland liet zich niet onbetuigd en Suffo probeerde vanop veertien meter een pass van Svindal Larsen om te zetten in een doelpunt maar een verdediger van Start kon die verijdelen. Vanaf dan gaf Odd het overwicht niet meer uit handen. Occean, Tchoi en de Ornelas kregen enkele mooie kansen maar konden er geen doelpunt uit puren. Tegen het einde van de eerste helft kwam Start nog even terug boven water. Midtun Lie met een schot op doel maar keeper Jarstein kon de bal afweren. Valencia met een schot vanop tien meter maar ook dat ging over doel.

Na de pauze duurde het slechts vijf minuten voor de Ornelas een pass van Suffo in doel kon werken, 1-0 voor de thuisploeg. Beide ploegen konden nog enkele kansen creëren maar het was uiteindelijk in de voorlaatste minuut dat wederom Occean de bal kon binnenwerken. Suffo stal de bal van Kristofer Hæstad op het middenveld en kon Occean vrijspelen die vanop 12 meter in doel schoot.

De trainer van Start: Tom Nordlie (Scanpix)

Molde – Viking: 1-2

Molde opende de partij met offensief voetbal en domineerde het begin van de wedstrijd zonder echte kansen te kunnen afdwingen. Met een kwartier gespeeld kwam daar verandering in; Rudi kon de bal naar doel koppen maar keeper Basso kon een goal vermijden. Vijf minuten later nog een kans via Ohr die Rudi bediende maar de bal werd door de verdediging in corner gewerkt.  Het ontbrak de wedstrijd in de eerste helft vooral aan tempo wat het voor beide ploegen moeilijk maakte om doelpogingen te versieren. Bij Molde was het vooral Stian Ohr die bleef aandringen en op het half uur werd hij voor zijn moeite beloond. Nadat hij zich vanop links vrijspeelde kon hij de bal mooi in de linkerhoek binnenduwen en zo de score in het voordeel van de thuisploeg openen. Vijf minuten voor het einde kwam Berg Hestad vanop rechts opzetten en probeerde vanop twintig meter maar Basso kon er een corner uit puren. Viking kreeg nog een vrije trap mee nadat Nhleko neergehaald werd maar Kopteffs poging werd door de Molde verdediging weggewerkt. Molde ging de rust in met een verdiende voorsprong.

Amper drie minuten in de tweede helft veranderde het wedstrijdbeeld totaal toen Nhleko de gelijkmaker kon binnekoppen voorbij keeper Lillebakk. Tien minuten later was het diezelfde Nhleko die voor een assist zorgde naar Østenstad die de bal zonder moeite binnenwerkte, Viking ging met 1-2 aan de leiding. Molde gaf niet op en ex-Heerenveen Daniel Berg Hestad probeerde met een hard schot vanop twintig meter maar keeper Basso liet zich niet verrassen. Molde had ook in deze helft het meeste balbezit maar kon desondanks geen kansen meer versieren. Viking speelde te compact en goed georganiseerd. In de 74e minuut kwamen de bezoekers bijna tot hun derde doelpunt. Bjørn Dahl bracht de bal mooit voor Nhleko die volledig vrij stond. Pech voor Viking want Strand kon zijn voet tegen de bal zetten en wegwerken. Twee minuten voor het einde kreeg Molde nog een vrije trap toegewezen maar Ohrs poging werd door Frode Hansen verijdeld. Molde was het beste in de eerste helft maar Viking speelde het best de gehele partij en won deze wedstrijd verdiend.

Tromsø IL – Aalesund: 1-1

Aalesund begon goed aan de partij maar na een kwartier kwam het niet meer uit zijn eigen zestien meter. Vanaf dan nam Tromsø de leiding over. Ole Martin Ã…rst kon een bal van Melland afpakken maar zijn schot werd door de Aalesund verdediging geblokkeerd. Maar Aalesund had genoeg aan één kans en die kwam er na een half uur toen Hoseth alleen voor doelman Hirschfeld kwam te staan. De voormalige Tottenhamkeeper was kansloos en zag de bal tegen zijn netten belanden, 1-0 in het voordeel van de bezoekers. Aalesund kreeg weer wat vertrouwen en kwam beter in de wedstrijd zonder dat ze nog een doelkans konden creëren.

Na de rust ging Tromsø op zoek naar de gelijkmaker maar moest twee keer een gevaarlijke poging van Aalesund via Moldskred afweren. Ondanks het feit dat de thuisploeg meer in balbezit was kon het geen doelkansen afdwingen. In de 77e minuut blies de scheidsrechter een strafschop voor Tromsø na een duidelijke fout op Ademolu. Daar maakte Årst gebruik van om zijn elfde doelpunt van het seizoen te scoren; 1-1. Tegen het einde van de wedstrijd kwam Aalesund nog even terug via Fagermo met een schot vanop acht meter maar Tromsø kon de bal nog net blokkeren.

Ham-Kam – Lillestrøm SK: 2-3

Het eerste doelpunt viel al na amper een kwartier; Ringberg kon de bal in het doel werken na een mooie voorbereiding van Corales, 1-0. Vijf minuten later kon Koren de stand in evenwicht brengen toen hij scoorde voor de bezoekers. Keeper Reitmaier trapte de bal ver uit en die kwam bij Koren terecht die hem vanop zestien meter voorbij een verbaasde Ham-Kam keeper Gustafsson trapte.
Vanaf dan begon Lillestrøm pas echt in de wedstrijd te komen. Bjørn Helge Riise en Koren waren de spelers die de druk hoog hielden gedurende deze helft. Riise kon enkele keren mooi afleggen voor Koren maar die kon er geen doelpunt uithalen. Ham-Kam kreeg nog een kans vlak voor de rust via Ringberg maar keeper Reitmaier was alert genoeg om zijn netten schoon te houden deze keer.

Na de pauze begon Lillestrøm het beste aan de tweede helft. Koren probeerde vanop zestien meter maar Gustafsson liet zich deze keer niet verrassen. Ringberg probeerde voor Ham-Kam met een kopbal maar de Zweed kopte over het doel heen. Ham-Kam voerde de druk op de bezoekers langzaam op en dat resulteerde in de 63e minuut in een doelpunt. Een vrije trap van Corales doorkruiste het gehele veld en Haug kon ermee aan de haal, de verdediging van Lillestrøm reageerde te zwak en te laat waardoor Haug de bal tegen de netten kon werken, 2-1. Even later floot de scheidsrechter voor hands waardoor Lillestrøm een strafschop meekreeg. Sundgot nam de strafschop en stuurde Gustafsson rechts terwijl hij de bal links in het doel werkte. Met twintig minuten gespeeld in deze helft werd onze landgenoot Axel Smeets vervangen door Sørum. Powell kreeg een mooie kans in de rebound na een uitgooi van Gustafsson maar de keeper kon de bal opvangen.
Ex-Liersespeler Geir Frigård mocht nog een kwartiertje het veld op bij Ham-Kam en ook Myklebust mocht voor Lillestrøm komen opdraven. Dat bleek een gunstige vervanging voor de bezoekers want Myklebust stond amper twee minuten op het veld toen hij de eindstand vastlegde; 2-3. Riise stak over vanop de rechterkant en trapte de bal hard het veld in, Myklebust greep zijn kans en knalde de bal hard tegen het net. Vlak voor het eindsignaal kwam Koren alleen voor het doel van Ham-Kam maar schoot de bal mijlenver over het doel.

Brann Bergen – Frederikstad: 4-0

Brann was de enige ploeg in de Tippeligaen die na de zomerreces nog niet gewonnen had.
Brann begon zonder Sæternes, Haugen en Charlie Miller aan de wedstrijd omdat ze geschorst waren. Maar geen kat die hen gemist heeft maandagavond.

Al na amper negentien seconden kwam Brann op voorsprong door Huseklepp die door Winters werd vrijgespeeld.
Brann domineerde de gehele eerste helft en het waren telkens weer de debutant Huseklepp en vaste waarden Macallister en Winters die met vlotte acties het mooie weer maakten. In de eerste twintig minuten alleen al kon de thuisploeg zes mooie doelkansen versieren. Spijtig voor hen was de keeper van Frederikstad, Alexander Lund Hansen bij de pinken.

Na de pauze begaf Frederikstad het helemaal. In de 58e minuut gaf Huseklepp een mooie pass aan Winters die op zijn beurt verder naar Macallister aflegde. De Schot had er geen moeite mee om de bal in het doel te werken, 2-0 voor de thuisploeg. Luttele minuten later kreeg Brann een strafschop na een fout van Piroija op Macallister. Martin Andresen schoot de bal knalhard tegen het net en de 3-0 was een feit.
In de toegevoegde tijd kon Scharner er nog 4-0 van maken. De thuisploeg won verdiend en kon alles bij elkaar zestien doelkansen creëren. De crisis lijkt bezworen in Bergen.