Dortmund scoort in extremis de gelijkmaker

Ruben Verhaeghe

SV Mainz 05 zorgde ei zo na voor een stunt, maar speelde uiteindelijk 1-1 gelijk tegen de geel-zwarte brigade van Borussia Dortmund in een wervelende en pittige partij.

In het eerste halfuur ging het voetbal op en neer met wisselende kansen voor beide teams. In de tweede minuut dwong Lars Ricken doelman Dimo Wache al tot een eerste ingreep. Aan de overzijde speelde Milorad Pekovic ploegmaat Mohamed Zidan vrij, die op zijn buurt de bezoekende doelwachter Weidenfeller omspeelde, maar de Egyptenaar in het zijnet besloot.
Toni Silva
gaf een vrije trap, maar Noveski miskeek zich volledig op de bal en verzuimde zo een kans op de 1-0. Op het kwartier kopte Smolarek van Borussia in de handen van Wache. Even later speelde Petr Ruman een doorsteekpass op de vrijstaande Thurk, maar zijn schot belandde naast het doelkader. Geen wonder dat beide teams na een eerste wervelend halfuur even temporiseerden. In de 35ste minuut schoot Dede een vrije trap over doel, in de 42ste minuut pareerde Weidenfeller een vrije trap van Thurk.

Na de rust leek de thuisploeg de partij te controleren en dat vertaalde zich in een solo van Zidan, die het zijnet trof. Aan de overzijde stelde Metzelder Wache op de proef met een kopbal, maar de thuisspelende goalie liet zich niet verrassen. In de 64ste minuut beging Sebastian Kehl een overtreding in het strafschopgebied op Petr Ruman en de scheidsrechter floot penalty. Zidan hield de zenuwen onder controle en schoot de bal voorbij Weidenfeller.
Jan Koller verliet even later het veld met een zware blessure. Hij zal de komende maanden buiten strijd zijn. Mainz concentreerde zich nu op het behouden van de voorsprong en slaagde daar aanvankelijk ook in. In de 90ste minuut werkte de verdediging echter een bal slecht weg en Metzelder twijfelde geen ogenblik om vanop 18 meter de 1-1 eindstand vast te leggen.