Ondanks uitsluiting pakt Gent een punt

Guillaume Belaey

AA Gent kon zondagmiddag, ondanks een numerieke minderheid, alsnog een gelijkspel afdwingen. De West-Vlaamse thuisploeg kampte anderzijds met een pak blessures, al raakte Vanderbiest in extremis speelklaar. Bovendien liep bij Roeselare met Eric Joly een ex-Buffalo tussen de lijnen.

Gent-trainer Georges Leekens was genoodzaakt te puzzelen aan zijn opstelling. Smoye was immers onbeschikbaar zodat Mirvic aantrad. Wouter Vrancken stond na zijn schorsing ook weer in de basis, terwijl Zoko in de spits startte.

De thuisploeg begon het best aan de partij. In de tiende minuut leidde dat bijna tot de openingstreffer, al kon een Gentse verdediger tijdig ingrijpen door met een achterwaartse kopbal over de Gentse lat te koppen. Net voor het aanvangskwartier verstreek kwam Gent echter in numerieke minderheid. Mirvic speelde de bal met de hand en ref Bellon verwees de Buffalo met rood naar de kleedkamers.

Een stimulans voor de West-Vlamingen om vooral via de flanken voor gevaar te zorgen, hoewel dat doelman Herpoel geenszins verontrustte. Aan de overzijde moest doelman Sierens een kopbal in twee tijden verijdelen. Even later liet Joly zijn traptechniek bewonderen, maar Herpoel wist de bal uit de kruising te ranselen.

In het verder verloop van die eerste helft verwaterde de wedstrijd want enkel Grégoire (Gent) en Coquelet (Roeselare) vuurden pegels af, die allebei door de doelmannen werden gepakt. Net voor de rust keerde Herpoel nog een poging van Lauwers, terwijl Sierens een venijnige voorzet vanop de flank neutraliseerde.

Het was duidelijk dat trainer Leekens mikte op een gelijkspel wegens een herschikking van zijn gehavende ploeg. Mladenovic kwam in voor Zoko, terwijl Cooreman in het middenveld Grégoire verving. Die tweede periode was zowat een kopie van de eerste: de geteisterde Buffalo’s probeerden met man en macht stand te houden. Reden waarom Roeselare maar geen opening vond in de Gentse defensie. Bij Roeselare miste de ingekomen Vandamme met het hoofd, maar één minuut later herstelde hij dit knap door de assist van Joly voorbij Herpoel te knallen.

Na die openingstreffer ging Roeselare voluit in het offensief om de wedstrijd definitief te beslissen. Pogingen van Dufour en Coquelet misten echter de factor ,,bedreiging’’. Via Cooreman deden de Buffalo’s het alvast heel wat beter, want hij verzilverde de voorzet van Boussoufa (1-1).

De start overigens van een betere Gentse periode: Mladenovic knikte een voorzet van een bedrijvige Boussoufa over doel. Even nadien bracht Sierens redding na een knappe omhaal van Mamouni.

In de slotfase mikte Vandamme naast het Gentse doel, waarna zes minuten later Vaesen net niet in het Gentse doel knikte. Boussoufa zette Mladenovic vrij voor Sierens en daar liet de Gentse spits de kans liggen om de wedstrijd in een beslissende plooi te leggen. Een laatste Roeselaarse reactie via De Vleeschauwer werd door een alweer attente Gentse doelman Herpoel in de kiem gesmoord.

Voor de Buffalo’s een resultaat om voor te duimen, Roeselare daarentegen scoorde zijn achtste competitiepunt en blijft uit de degradatiezone.