Start en VÃ¥lerenga verliezen, Lyn profiteert

viki meeuwis

Dit weekend stond de 23e speeldag in de Tippeligaen op het programma. Voor Start en VÃ¥lerenga de kans om hun kansen op de titel veilig te stellen. Onderaan het klassement was er de wedstrijd tussen de degradatiekandidaten Bodø/Glimt en Frederikstad.

Tromsø – Start: 3-1

Het was de thuisploeg die het beste aan de wedstrijd begon. Tromsø speelde agressief en al na zeven minuten kon Ole Martin Årst zijn veertiende doelpunt van het seizoen scoren. Lars Iver Strand met een goede pass naar Tamas Szekerez die op de dwarslat schoot, Årst kon in de rebound de bal wel binnen werken.
Met twintig minuten gespeeld kreeg Tromsø een reprise. Strand legde goed af voor Årst die de bal mooi in het net achter keeper Rune Nilssen zette, zo kwam de thuisploeg op 2-0 voorsprong. Start begon terug meer greep op het spel te krijgen en waren het meest in balbezit, zonder dat ze echter kansen konden afdwingen. Vlak voor het einde van de eerste helft kon Marius Johnsen voor Start de 2-1 binnenschuiven via een vrije trap.

Na de pauze kwam Start beter voor de dag. Tromsø daarentegen nam zijn toevlucht tot het zuiver defensief spel. Zij voelden dat de drie punten binnen handbereik waren en wilden daarom geen onnodige risico’s nemen. Maar dat wou nog niet zeggen dat ze volledig uitgeteld waren. In de 72e minuut kwam Årst opnieuw opzetten en kon zo zijn derde voor die avond tegen de netten knallen. Drie-een was op zijn minst een flatterende resultaat voor Tromsø dat voor de rust goed speelde maar na de pauze de duimen moest leggen voor Start.

Vålerenga – Lyn Oslo: 0-1

Zoals te verwachten werd deze match op het scherp van de snee gespeeld. Het ging tenslotte om een stadsderby en beide ploegen maken nog kans op de titel. Beide teams kregen verschillende doelkansen. VÃ¥lerenga begon het beste aan de partij en nam al na vier minuten de leiding. Tomasz Sokolowski kreeg de bal te pakken op zes meter van de goal na een corner. Met een halve volley maakte hij er prompt 0-1 van. Lyn was duidelijk de betere ploeg. De enige kans voor VÃ¥lerenga was een schot van Ardian Gashi maar de hoek was nogal slecht en de bal eindigde in de armen van Al-Habsi. Op het kwartier kon Freddy Dos Santos de bal in de rebound te pakken krijgen. Zijn doelpoging was echter te zwak en ging naast het doel van Al-Habsi. Enkele minuten later een goede redding van Brocken vlak voor het doel. Op het half uur probeerde spits Ogbuke met een kopbal maar die ging net over het doel van Arason.
In de 35e minuut voerde Rekdal een ietwat verrassende wissel door. Hij haalde Brocken eruit en zette Thomas Holm erin. Dit tot verbazing en duidelijke woede van David Brocken. Vlak voor het einde van de eerste helft haalde Gashi zich nog een domme gele kaart op de hals. Hij ging verhaal halen bij ref Alseth omdat die VÃ¥lerenga geen corner wou toestaan en deed dat wat al te enthousiast. De scheidsrechter duwde hem prompt een gele kaart onder de neus.

Na de pauze kwam VÃ¥lerenga een beetje beter in de wedstrijd. Gashi speelde goed op de ander helft en werd herhaaldelijk vrijgespeeld en op het laatste nippertje door de verdediging van Lyn ontzet. Tien minuten in de tweede helft kreeg Gashi een bal toegespeeld van Grindheim en kwam alleen oog in oog met keeper Al-Habsi maar die kon de bal eenvoudig opvangen. In de 68e minuut weer een kans voor Gashi. Fredheim Holm legde de bal mooi af voor Gashi die zich op een goede positie bevond maar net naast schoot. Hoset probeerde nog vanop 75 meter maar geraakte niet voorbij Al-Habsi. Ook pogingen van Grindheim en Flo brachten geen resultaat meer op. Zo verliest VÃ¥lerenga zijne eerste plaats terug aan Start dat een beter doelpuntensaldo heeft. VÃ¥lerenga moet nu niet enkel Start zien voorbij te raken als het de titel wil, het moet ook zorgen dat het Lyn achter zich houdt.

Aalesund – Lillestrøm: 1-0

Het Color Line stadion was volledig uitverkocht. Een goede 10.000 toeschouwers kregen een interessante eerste helft te zien met veel kansen voor beide ploegen.
In de 23e minuut kwam Arild Sundgot dichtbij de eerste goal met een schot vanop 18 meter. Keeper Deinhoff kon de bal naar de corner werken. Tien minuten voor de rust was er nog een betwistbare fase waarbij Lasse Olsen door Rambekk werd neergehaald in het zestien meter gebied. Scheidsrechter Skjerven liet verder spelen alhoewel het duidelijk een strafschop was. Beide ploegen gingen zonder een doelpunt de rust in.

Het enige doelpunt in deze wedstrijd viel in de 57e minuut. Olsen kon een fout van Rambekk benutten om alleen voor doel te komen. Olsen kon zo zijn zevende doelpunt van het seizoen scoren. Lillestrøm heeft geen zicht meer op de titel maar nog wel op deelname aan de Royal League en doet met dit verlies geen goede zaak. Voor rode lantaarn Aalesund is het een mentale opsteker maar zij blijven spelen met degradatie in het achterhoofd.

Ham-Kam – Rosenborg: 0-3

Rosenborg kende de laatste weken betere resultaten. Vorige week nog versloegen ze thuis Odd Grenland met zware 6-0 cijfers. Ook Europees loopt het naar behoren voor de club uit Trondheim. Zondag moesten ze het opnemen tegen Ham-Kam dat een sterke thuisreputatie heeft. Rosenborg kwam om te winnen maar moest wel twee belangrijke spelers, Espen Johsen, de keeper en Ørjan Berg op het middenveld missen door blessures. De partij begon met een duidelijk overwicht voor Ham-Kam. Vooral Espen Olsen in de spits was bij tijden gevaarlijk. In het eerste kwartier kreeg Markus Ringberg een goede kans daar hij helemaal vrij stond en vanop 13 meter kon schieten. Maar de afwerking was niet zuiver genoeg en Ivar Rønningen in het doel van Rosenborg had geen probleem met de doelpoging. Rønningen speelde overigens een goede, solide wedstrijd. Op het halfuur kon het jonge talent Per Ciljan Skjelbred zich vanop rechts vrijspelen en afleggen voor Thorstein Helstad. Die aarzelde niet en kopte de bal recht in doel. Zo ging Rosenborg in de eerste helft aan de leiding.

Na de rust kwam er een betwistbare fase waarin ref Terje Hauge de hoofdrol speelde. Petter Vaagan Moen met een schwalbe in de zestien meter waar Hauge prompt een strafschop voor floot. Jan Michaelsen die de strafschop nam schoot hopeloos over het doel een zette zo de fout van Hauge alsnog recht. Het leek wel of Rosenborg zich naar het einde van het seizoen toe, mede door een goede Europese inzet, wat van hun oude elan kon terugwinnen. In de 54e minuut kwam oudgediende Vidar Riseth opzetten met een goal na een corner. Een kwartier later was het Riseth die de penalty in een goal omzette na een fout op Helstad.

Rosenborg lijkt terug zelfvertrouwen te hebben gekregen en het enthousiasme zit duidelijk ook terug in de ploeg. Bovendien beschikt de club over een groep spelers waar geen van de andere degradatiekandidaten op prat kan gaan. De crisis lijkt eindelijk over te zijn.

Molde – Odd Grenland: 4-0

Molde walste eenvoudig weg over Odd Grenland in de eerste helft en stond bij de pauze al 3-0 voor. Molde domineerde, Stian Ohr was heel actief op de flank en kon keer op keer voor een goede pass zorgen. Al na een kwartier kon Andreasson de thuisploeg op voorsprong brengen. Vier minuten later maakte Rob Friend er 2-0. Twee minuten voor het einde speelde Trond Strande de bal mooi de lucht in waar Rob Friend het kopduel won en de bal tegen de netten kopte. Molde ging verdiend met een 3-0 voorsprong de rust in. Odd daarentegen kon op het middenveld niets brengen en kon amper een duel winnen. In de eerste helft konden ze welgeteld een kans afdwingen.

In de tweede helft viel Molde, duidelijk tevreden met de vangst van die dag, een beetje terug. Odd probeerde, toch gedurende de eerste twintig minuten, om te voetballen. Zij konden effectief meer druk zetten zonder daarmee echter kansen af te dwingen. Twintig minuten in de tweede helft zorgde een late tackle van Fevang op Roar Ørsal in de zestien voor een strafschop voor de thuisploeg. Petter Rudi had er geen problemen mee en zette zo de 4-0 op het bord. In de 71e minuut kreeg Odd zijn tweede en laatste kansje in deze wedstrijd. Tarjei Dale met een poging vanop 25 meter. Keeper Knut Dørum Lillebak ontzette de bal slecht en Fernando de Ornelas kon de bal in de rebound bemachtigen maar zijn schot eindigde in de armen van Lillebak. Daarmee klimt Molde steeds verder uit de degradatiezone.

Bodø/Glimt-Fredrikstad 1-2

Bodø en Frederikstad zijn twee degradatiekandidaten. Het was te verwachten dat beide ploegen voor de overwinning zouden spelen. De wedstrijd begon dan ook in een hoog tempo. Frederikstad ging goed van start en in de 7e minuut viel de eerste goal. Een verdedigingsfout van Fredrik Kjølner zorgde ervoor dat middenvelder John Anders Bjørkøy de bal vanop 18 meter recht in doel kon schieten.
Glimt ging meteen in de tegenaanval en begon druk te zetten terwijl Frederikstad vooral op de counter speelde. Na ongeveer een half uur kreeg Frederikstad een strafschop nadat HoÃ¥s werd neergehaald in de zestien. Dagfinn Enerly zette de strafschop eenvoudig om en liet Tor Egil Horn kansloos, 0-2 voor de bezoekers. Glimt bracht vanaf dan meer tempo in de wedstrijd. Veteraan Harald Martin Brattbakk liet zien dat hij nog wel wat kunstjes kende. Hij kreeg een bal mooi toegespeeld,  dribbelde zich voorbij de gehele verdedigingslinie van de bezoekers en schoot recht op doel, 1-2.

De tweede helft bood een matig spelbeeld waarbij Glimt de gelijkmaker najaagde en Frederikstad alles toezette om geen doelpunt tegen te krijgen. Dit ten nadele van het spel waardoor er geen echte kansen meer kwamen. Het pleit was al in de eerste helft beslecht en 1-2 was dan ook de eindstand.

Vanavond wordt nog de wedstrijd Brann – Viking gespeeld (19:00 uur).