Vier Afrikaanse debutanten op WK

Steurbaut Kersten
| 0 reacties
Vier Afrikaanse debutanten op WK
Foto: © SC

Vier Afrikaanse landen zullen tijdens de wereldbeker in Duitsland hun debuut maken. Togo, Ghana, Ivoorkust en Angola zijn de verrassende nieuwkomers. Alleen Tunesië kon zich als gevestigde Afrikaanse waarde plaatsen voor het WK. Nigeria, Kameroen, Senegal, Marokko en Zuid-Afrika mogen de wedstrijden vanuit hun zetel volgen.

In groep 1 verraste Togo de wereld door Senegal achter zich te laten. Togo begon de kwalificaties met een nederlaag tegen Zambia, maar de Togolezen maakten dit puntenverlies ruimschoots goed door een overwinning en een gelijkspel tegen groepsfavoriet Senegal. Op de laatste speeldag moest er gewonnen worden in Congo om de trip naar Duitsland te verzekeren. In een spannende wedstrijd kwam Togo tot twee keer toe op achterstand maar een eigen doelpunt en twee treffers van Toure Kader zorgden voor de 2-3 overwinning. Senegal won zijn partij tegen Mali nog met 3-0. Tevergeefs.

In de tweede groep wist Ghana zich vrij makkelijk te plaatsen. Michael Essien en ploegmaats wonnen op de laatste speeldag met 0-4 van de Kaapverdische Eilanden. Concurrenten Zuid-Afrika en DR Congo  hielden elkaar in evenwicht: 2-2. Het begon nochtans niet goed voor de Ghanezen. Ze verloren hun eerste wedstrijd in en tegen Burjina Faso. Later werd ook nog 2 keer gelijk gespeeld tegen DR Congo en éénmaal tegen Uganda, maar de twee overwinningen tegen Zuid-Afrika zijn doorslaggevend geweest voor de kwalificatie.

In groep 3 zag Kameroen de kwalificatie in de slotfase uit de handen glippen ten nadele van Ivoorkust. Wome miste in blessuretijd een strafschop die hen richting Duitsland zou schieten. In Soedan kende Ivoorkust weinig problemen waardoor Aruna en de Beverse Ivorianen zich volgend jaar in de kijker kunnen spelen. Kameroen heeft de uitschakeling vooral aan zichzelf te danken want de Ontembare Leeuwen slaagden er twee keer in om Ivoorkust opzij te zetten. Kameroen leed dom puntenverlies tegen Egypte, Libië en Soedan terwijl Ivoorkust alleen nog punten verloor tegen Libië.

Angola is in groep 4 misschien nog de grootste verrassing van de Afrikaanse landen. Zij zorgden ervoor dat Nigeria er voor het eerst sinds 1994 niet zal bij zijn op een eindronde. De Supereagles tellen nochtans evenveel punten als Angola. Ze hebben zelfs een beter doelsaldo, maar in de onderlinge duels moesten de Nigerianen hun meerdere erkennen in Angola. In Luanda verloren Martins en co nog met kleinste verschil van Angola. In eigen huis kwamen de Nigerianen ook niet verder dan een 1-1. Een ruime 5-1 overwinning tegen Zimbabwe kon het tij niet meer doen keren. Al slaagde Angola er wel pas in de slotfase in om Rwanda opzij te zetten.

Afrika zendt met Tunesië toch één gevestigde waarde naar het WK. In een allesbeslissende slotwedstrijd werd Marokko op een 2-2 gelijkspel gehouden. Da Marokkanen strandden op een puntje van de Tunesiërs. De wedstrijd in Rabat was ook al op een gelijkspel geëindigd. Marokko verloor in de voorrondes geen enkele wedstrijd, maar met vijf gelijke spelen heeft het de uitschakeling vooral aan zichzelf te danken. Vooral het gelijkspel tegen voetbaldwerg Malawi komt hen op het einde duur te staan.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties