Chelsea zet achterstand recht

Kevin Pieters

Vanmiddag werd in Stamford Bridge, met 41775 toeschouwers, de wedstrijd gespeeld tussen de ongeslagen leider in de Premiership Chelsea en het sterk presterende Bolton. De bezoekers stonden voor een loodzware opdracht, maar hadden weinig te verliezen tegen het dominante Chelsea van José Mourinho.  Scheidsrechter R. Styles had de leiding over dit duel, waarin de tweede helft de dooddoener was voor de bezoekers.

De wedstrijd was nog maar net op gang gefloten of de thuisploeg keek al verrassend tegen een doelpunt aan. Het was Stelios Giannakopoulos die in de vierde minuut de bal voorbij doelman Petr Cech kreeg na een assist van  El-Hadji Diouf. Het derde tegendoelpunt voor Chelsea in de competitie, dat zich geen slechtere start kon voorstellen.

Het duurde een aantal minuten alvorens Chelsea bekomen was van de vroege achterstand.  In de tiende minuut werd het voor de eerste keer warm voor de kooi van Jussi Jaaskelainen.  Een kopbal van Del Horno, op een voorzet van flankspeler Wright-Phillips, belandde aan de verkeerde kant van de paal. Vijf minuten later was het opnieuw de thuisploeg dat voor doelgevaar zorgde via een corner van LampardCole’s schot werd gered door Jaaskelainen. Even later legde Cole opnieuw aan, maar deze keer zag hij zijn schot over de kooi vliegen. Aan de overkant vond Giannakopoulos het hoofd van Speed: de bal ging maar net over. Net na het halfuur haalde Lampard uit vanop 20 meter en dwong Jaaskelainen opnieuw tot een redding. Maar opnieuw waren de bezoekers die aanspraak konden maken op de 0-2. Een afstandschot van Speed trof de paal. Bolton-trainer Allardyce Sam voerde een tactische wissel door net voor de rust. Aanvaller Pedersen werd vervangen door middenvelder Gardner. In blessuretijd zag Drogba zijn vrije trap nog over gaan en moesten ‘the Blues’ de kleedkamer in met een 0-1 achterstand.

Voor de tweede helft bleef Del Horno in de kleedkamers en kwam Gudjohnson de aanvalslinie van Chelsea versterken. Het werd ook meteen duidelijk dat Chelsea de druk zou opvoeren. Een eerste kans kwam er al na twee minuten: Wright-Phillips kon zijn schot vanop 25 meter niet kadreren.

In de 50ste minuut was het Drogba die de gelijkmaker wist binnen te trappen na opnieuw een prachtig afstandschot van Lampard: 1-1. Vanaf dat moment bleven de kansen komen. Vijf minuten na het doelpunt belandde een pass van Drogba in de voeten van Lampard, die makkelijk de 2-1 op het bord knalde. Net voor het uur vloog Bolton-speler Gardner van het veld na opzettelijk handspel. Het was opnieuw Lampard die uit de resulterende vrije trap de netten wist te vinden: 3-1. Match gespeeld.

En om helemaal verder te gaan op hun elan, lagen Drogba en Lampard ook aan de basis van het vierde doelpunt: Lampard krulde een corner in de voeten van Drogba en de Ivoriaan maakte zijn tweede van de namiddag en bracht de stand op 4-1. Een totale afstraffing werd het in de 74ste minuut wanneer Makelele vanop de eigen helft Gudjohnsen lanceerde. Jaaskelainen mocht een vijfde keer de bal uit de netten halen. In 20 minuten tijd werd Bolton op overweldigende wijze naar huis gespeeld. Na het vijfde doelpunt kwamen er nog enkele kansen, maar het leek erop dat Chelsea genoeg had.

Chelsea blijft ongeslagen en voor de bezoekers is het misschien een schrale troost, maar ze waren de (mentale) winnaar van de eerste helft.  (BA)