België pijnlijk ten onder

Thomas Dubois

Door een 1-3 verlies met een doelpunt in de laatste minuut gaat jong België niet naar het EK. De jonge Duivels speelden niet slecht, maar gingen kopje onder in de laatste tien minuten. Pech voor De Sart en zijn jongens.

In een regenachtig Daknam stond jong België vanavond tegenover jong Oekraïne, de inzet was simpel: een plaats bij de beste acht van Europa. Bij België slechts één wijziging ten opzichte van de wedstrijd in Mariupol. De herstelde Proto verving Verbiest in doel. Blondel was niet 100% fit en begon op de bank. Na de 2-3 uit de heenwedstrijd stonden de Belgen heel dicht bij het EK.

Zo’n 4.000 toeschouwers zagen hoe de Rode Duivels gezapig aan de wedstrijd begonnen. Pas na een kwartier spelen was er een eerste keer gevaar, een misverstand tussen Vermaelen en Proto werd bijna afgestraft maar de bal ging voorlangs. Dan was het de beurt aan België om al combinerend de wedstrijd over te nemen. In een goeie vijf minuten kreeg Vandenbergh drie keer de mogelijkheid om af te drukken. Eerst kon hij in de draai schieten op aangeven van Haroun, vervolgens kon hij van buiten de zestien aanleggen en de derde keer beroerde hij een fraaie voorzet. Telkens redde de keeper en leverde het een hoekschop op. Tussenin werd een voorzet van Monteyne bijna door een Oekraïnse verdediger in eigen doel gewerkt.

Na deze dolle vijf minuten kabbelde de wedstrijd rustig door, België probeerde en ving tegelijkertijd de tegenstander goed op. Vijf minuten voor rusten was het dan toch raak, prachtige pass van Monteyne en Benji “Beckham” De Ceulaer stootte eerst nog op de doelman, maar de rebound viel perfect en hij had maar binnen te tikken. De Belgen op rozen want op dat moment moest Oekraïne drie keer scoren.

Het eerste gevaar in de tweede helft kwam van België en wie anders dan Kevin Vandenbergh, gelukkig voor Oekraïne werd zijn schot afgeblokt. Daarna was het een heel eind wachten: op het uur kon Vandenbergh wederom schieten, geen probleem voor de Oekraïnse goalie. Zo kabbelde de wedstrijd door, België controleerde, maar beetje bij beetje ging het speloverwicht naar de tegenpartij, dit resulteerde aanvankelijk in slechts enkele kleine kansjes. Daar bleef het echter niet bij, 20 minuten voor tijd kon Fomin, de enige speler van Shaktar Donetsk in de selectie de gelijkmaker aantekenen. Een aansluitingstreffer die jammer genoeg voor Oekraïne en gelukkig voor de Belgen te laat viel. Althans dat dacht iedereen op dat moment.

Jong Oekraïne bleef doordrukken en kon op corner de 1-2 scoren. Chigrynskiy was de maker van het doelpunt. België stond nu voor tien heel spannende minuten. Tien minuten vechten en strijden om de bal, tien minuten met veel slordigheden en onzorgvuldig spel. In deze fase van de wedstrijd hadden schoonheidsprijzen geen belang.

En dan in die laatste minuut, die pijnlijke laatste minuut. Een schot van Milevskiy van buiten de rechthoek, fraai in het hoekje, hoe pijnlijk kan het zijn. Afgeslacht in de slotfase, vreugdetaferelen bij Oekraïne, tranen bij de Belgen. Heel jammer voor het Belgisch voetbal en de beloften die nochtans een pracht van een parcours afgelegd hebben. Tot voor deze wedstrijd nog ongeslagen, hoedje af voor deze jongens maar achteraf koop je daar niks mee. [AN]