Welke beloftenteams gaan naar het EK?

Tonnelier Caroline

De Jonge Duivels grepen net naast deelname aan het EK voor -21-jarigen, maar acht andere teams mochten gisteren of vandaag wél de kwalificatie vieren.  Naast Oekraïne plaatsten ook Nederland, Duitsland, Italië, Frankrijk, Denemarken, Servië & Montenegro en Portugal zich voor het EK.

Bij Nederland was Klaas Jan Huntelaar de grote held.  Met twee doelpunten tegen Slovenië bezorgde hij Jong Oranje de kwalificatie.  In de heenwedstrijd was het nog 0-0 en ook voor eigen publiek hadden de Nederlanders het niet altijd gemakkelijk.  Huntelaar sprong echter goed met de kansen om en bracht zijn doelpuntentotaal in deze campagne op veertien.

Duitsland was na de heenwedstrijd tegen Tsjechië al zo goed als zeker van deelname aan het EK en kwam in de terugwedstrijd niet meer in moeilijkheden.  Na een tegenvallende eerste helft volstond een doelpunt van Rafael in de 70e minuut voor de overwinning.  Eerder haalden de Duitsers het in Tsjechië al met 0-2.

Italië haalde het ook al met het kleinste verschil van Hongarije en krijgt dus de kans om zijn titel te verdedigen.  Na het 1-1 gelijkspel in Hongarije volstond een 0-0 gelijkspel voor de kwalificatie.  De Azzurrini namen echter het zekere voor het onzekere en boekten dankzij een treffer van Pazzini vlak na de rust een verdiende 1-0 overwinning.

Servië & Montenegro had in de heenwedstrijd al een 3-1 voorsprong bijeengevoetbald en trok ook in Kroatië de overwinning naar zich toe.  De Serviërs haalden het met 1-2, alhoewel de Kroaten al na vijf minuten op voorsprong waren gekomen via Da Silva.  Bisevac en Stepanov zorgden voor de bezoekende doelpunten.

Denemarken haalde het in Rusland al met 0-1 en had op eigen veld geen moeite om definitief afstand te nemen van de Russen.  Ondanks een vroege openingstreffer van Zhirkov voor de bezoekers kwamen de Denen nooit echt in moeilijkheden.  Het werd uiteindelijk 3-1 voor de thuisploeg.  Rasmussen, Bergvold en Kahlenberg waren de doelpuntenmakers bij de Denen.  In de slotfase kregen nog vier Russen een rode kaart onder de neus geduwd.

Frankrijk plaatste zich voor het EK ten nadele van Engeland.  De wedstrijd leek met een 1-1 tussenstand op verlengingen af te stevenen, maar een laat penaltydoelpunt van Briand besliste daar anders over.  Eerder hadden Brent voor de Engelsen en Ribéry voor de thuisploeg al gescoord.

Ten slotte plaatste ook Portugal zich voor het EK.  De Jonge Portugezen stonden aan de rust nog 0-1 achter tegen Zwitserland, maar zetten de scheve situatie na de pauze recht. Almeida en Varela veegden het openingsdoelpunt van Degen weg.

Een uitgebreid verslag van de partij tussen Jong België en Jong Oekraïne vindt u hier.