Clyde knikkert Celtic uit de beker

Luc Goderis

Roy Keane zal zijn debuut voor Celtic wel evens anders voorgesteld hebben.  De bekerhouders uit Glasgow kregen zondag voetballes van tweedeklasser Clyde.

De eerste zestig minuten van de wedstrijd waren voor thuisploeg Clyde.  De tweedeklasser was veruit het gevaarlijkste team en de debuterende Roy Keane kon daar niets aan veranderen.
Nog voor het halfuur werd Celtic's Chinese verdediger Du Wei, ook al een debutant, overklast door Tom Brighton.  Brighton schoof de bal onder Artur Boruc maar scheidsrechter Kenny Clark keurde tot ieders verbazing het doelpunt af.  Hij had blijkbaar een fout op de Chinees gezien.  Steve Masterton probeerde het dan maar vanuit de tweede lijn maar Boruc liet zich deze keer niet verrassen.

De underdog bleef gevaarlijk en Alex Williams prikte na een hoekschop in de kluts binnen.  De grensrechter schoot Celtic ter hulp en vlagde het doelpunt af, wegens imaginair buitenspel zo leerde de herhaling.

Clyde liet het hoofd niet hangen en bleef aanvallen.  Dit resulteerde net na het halfuur dan toch in een doelpunt.  Boruc ging onder de voorzet van Eddie Malone door en Craig Bryson kopte ongehinderd in het lege doel.

Celtic schoot nu pas half wakker en Peter Cherrie weerhield Shaun Maloney van de gelijkmaker.  Aan de andere kant bleef Du Wei stuntelen.  Hij wist zich absoluut geen raad met Brighton en Celtic keek nog voor de rust tegen een 2-0 achterstand.  Malone lanceerde op Stephen O'Donnell's hoekschop een prachtige volley en de bal verdween hoog in het doel.

Ook na de pauze bleef Clyde het betere team.  Brighton en O'Donnell probeerden het nu met afstandschoten en het hadden de voorsprong verder kunnen uitdiepen.  Naarmate de wedstrijd vorderde kreeg Clyde het fysiek moeilijk.  Roy Keane lanceerde Aiden McGeady maar de jongere schoot pardoes op de thuisgoalie.

Het slotoffensief van Celtic resulteerde acht minuten voor affluiten in de aansluitingstreffer.  De Poolse international Maciej Zurawski schoot een afleggertje van Stephen McManus binnen.  De thuisdefensie lag in de slotminuten nog zwaar onder vuur maar werkte alles secuur weg.  Het bleef 2-1.