Analyse Winteranalyse: KSV Roeselare

Thomas Dubois
| 0 reacties
Winteranalyse: KSV Roeselare
Foto: © SC

We zijn halverwege de competitie en onze winteranalyse, als kampioen van de rechterkolom vinden we KSV Roeselare. Na achttien wedstrijden staat de West-Vlaamse club op een fraaie tiende plaats met 23 punten. Roeselare maakte vooral furore in z’n thuiswedstrijden waarin het enkel tegen Westerlo verloor.

Vooraf

De huidige positie staat in schril contrast met de algemene verwachtingen voor het seizoen. Menig voetballiefhebber tipte Roeselare voor het seizoen als de degradatiekandidaat bij uitstek. Roeselare heeft immers amper of geen traditie met het voetbal en de ploeg bevat geen of amper spelers met ervaring in de hoogste afdeling. Het kon de jongens van Dennis Van Wijk niet deren, zij wisten wel beter. Het bestuur van Roeselare opteerde om de succesploeg van vorig seizoen bijeen te houden en te versterken met enkele ervaren spelers zoals De Vleeschauwer, Joly, Vaesen en Eloi. 

Bij het begin

Roeselare begon aan het seizoen met drie op negen. Het eerste duel op het hoogste niveau werd met heel wat meeval door STVV gewonnen, op de tweede speeldag won Roeselare z’n eerste duel ooit in de Jupiler League, Eloi tekende voor het enige doelpunt. Zijn eerste van acht doelpunten tot nu toe in de competitie. Op speeldag drie kreeg Roeselare de eerste topper te verwerken, het verloor met 1-0 op het veld van Club Brugge, maar speelde heel verdienstelijk en toonde België een week later dat het niet van plan is om tegen de degradatie te voetballen. Het won thuis met 4-0 van Lokeren. De held van de middag was Rocky Peeters, de boomlange polyvalente middenvelder/spits scoorde een hattrick.
 
Op speeldag vijf zorgde Roeselare en meer bepaald doelman Jurgen Sierens voor de klucht van het weekend toen Sterchele na een misverstand tussen Sierens en de scheidsrechter de bal rustig kon binnen schieten. Desondanks haalde Roeselare die avond het eerste punt buitenshuis. In achttien wedstrijden Jupiler League had Roeselare het slechts twee keer echt moeilijk, op Anderlecht werd het 5-1, terwijl Genk het bij 4-1 hield. Op speeldag zestien slaagde Standard er niet in om thuis de solide Roeselaarse defensie te ontwrichten, integendeel na de uitsluiting van Léonard kwam Roeselare nog het dichtst bij de overwinning via onder meer de jonge Jamaique Vandamme.

Publiekslieveling

Diezelfde Vandamme groeide in de heenronde uit tot de smaakmaker van het Roeselaarse publiek. De spits, die school liep bij Club Brugge en Anderlecht, was telkens een gesel voor de defensie van de tegenstander. Dat leverde hem de interesse op van het Nederlandse Roda JC. Inmiddels tekende hij bij voor twee extra seizoenen Roeselare. Vandamme is slechts één van de vele schakels van het Roeselaars collectief, Van Wijk levert goed werk en zet zijn pionnen telkens perfect. Bovendien vielen de aankopen goed mee. Net als Zulte Waregem is Roeselare een verfrissende vernieuwing voor eerste klasse. Vanderbiest, Monteyne en co moeten het vooral van de thuiswedstrijden hebben, waarin ze telkens mede dankzij een enthousiast thuispubliek voor spektakel zorgden.

De toekomst

 
Het programma na nieuwjaar ziet er heel aangenaam maar zwaar uit voor zwart-wit. Twee wedstrijden zijn reeds met stip genoteerd:eind januari krijgt Roeselare het bezoek van provinciegenoot Club Brugge. Een maand later komt Anderlecht naar Roeselare afgezakt. Beide wedstrijden zijn nu al zo goed als uitverkocht. Voetbal leeft terug in Roeselare. 

Al vijf keer kwam Roeselare al heel vroeg in de wedstrijd op achterstand. “Met een pampermentaliteit het veld opkomen”, noemt Dennis Van Wijk het. Mocht Roeselare na de winterstop geconcentreerd aan de wedstrijd beginnen en ook eens buitenshuis winnen dan is de degradatie ver weg. [AN]

foto's: website KSV Roeselare
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties