Nigeria gaat door na strafschoppen

Dirk Pieters

Nigeria heeft zich weten de plaatsen voor de halve finales van de Africa Cup na een spannende wedstrijd tegen Tunesië. Nigeria won na 120 minuten op penalty’s. De wedstrijd zelf eindigde op 1-1 en Nigeria won de strafschoppenreeks met 6-5 van de titelhouder.

Nigeria begon uitstekend aan de wedstrijd en kwam al na vijf minuten op voorsprong. Nsofor Obinna profiteerde van een slecht weggewerkte bal van doelman Ali Boumnijel en zorgde zo voor de 1-0 voorsprong. Dan kreeg de titelhouder een strafschop maar doelman Enyeama pakte de trap van Clayton. Dit was de kans voor Tunesië om op gelijke hoogte te komen. Nigeria mocht dan toch gaan rusten met een verdiende 1-0 voorsprong.

In de tweede helft kwamen de Tunesiërs dan toch op gelijke hoogte. Karim Hagui scoorde de gelijkmaker. Nigeria was niet tevreden met deze stand en ging op zoek naar de winnende treffer. Bijna was het zover, maar doelman Boumnijel was bij de pinken. Ook in de verlenging bleef het 1-1.

Penalty’s moesten uitsluitsel geven over de wedstrijd. Nigeria miste al snel twee strafschoppen, maar dan speelde Nigeria-doelman Vincent Enyeama een grote hoofdrol. Hij stopte de strafschop van Adel Chedli en die van Selim Benachour, schoot vervolgens zelf raak en besliste het duel door het stoppen van Riadh Bouazizi's strafschop. [AN]