Tottenham onderuit, Pompey leeft nog

Philippe Crols

Wat Chelsea, Liverpool, Manchester United en Arsenal in Engeland op speeldag 32 presteerden kan u elders op Voetbalkrant lezen. Buiten de wedstrijden van de topploegen stonden er gisteren nog drie wedstrijden op het programma. Onderin pakte Sunderland een puntje en deed Portsmouth een schitterende zaak door de drie punten mee te nemen uit Fulham. Tottenham ging dan weer de boot in.

Newcastle - Tottenham  3-1

Newcastle was duidelijk gebrand op een goede prestatie tegen de ploeg van Martin Jol. Al na twee minuten was het prijs. Bowyer prikte de 1-0 tegen de netten. Toch kwam Tottenham nog terug op gelijke hoogte. Dat gebeurde halverwege de eerste helft na een doelpunt van Robbie Keane. Lang duurde de vreugde bij de bezoekers echter niet, want na een halfuur spelen stond de 3-1 op het bord. Eerst scoorde Ameobi na 25 minuten en op het halfuur kreeg de thuisploeg een strafschop die door 'Good old' Shearer perfect werd omgezet, 3-1 en Tottenham was geslagen. De bezoekers kwamen nog wel met goede moed uit de kleedkamers, maar toen verdediger Dawson op het uur een rode kaart kreeg wist ook Tottenham dat het over en out was. Tottenham blijft vierde, maar als Arsenal zijn inhaalwedstrijd wint dan wipt het over de rivaal naar die vierde plaats. Newcastle staat op een gedeelde elfde plaats.

Fulham - Portsmouth  1-3

Sinds Portsmouth operatie redding enkele weken geleden heeft ingezet is het een verdomd gevaarlijke ploeg. Zeker voor teams die niets meer te winnen of te verliezen hebben zoals bijvoorbeeld Fulham. Na een minuut al stonden de bezoekers 0-1 voor na een doelpunt van O'Neil. Tien minuten later herstelde de thuisploeg wel het evenwicht na een goal van Malbranque. Halverwege de eerste helft klommen de bezoekers dan een tweede maal op voorsprong. Lua Lua was de gevierde man bij Portsmouth. Toen de bezoekers er op het uur ook nog 1-3 van maakte was de missie al helemaal hopeloos voor Fulham. Het derde doelpunt van Pompey was trouwens het tweede doelpunt van O'Neil van de middag. In de slotfase werd ook Brown bij Fulham nog uitgesloten. Portsmouth haalt nu West Brom bij op plaats zeventien en zo zijn de kansen op behoud nog redelijk aanzienlijk. Fulham blijft vrij zorgenloos op plaats vijftien meedraaien.

Everton - Sunderland  2-2

Sunderland zal een van de komende weken officieel degraderen, maar dat wil niet zeggen dat ze zich zomaar gewonnen gaan geven in de komende wedstrijden. Toch zag het er zaterdagmiddag weer niet goed uit toen Osman Everton al na vijf minuten op voorsprong bracht. Op het kwartier stelde Stead echter gelijk. Net voor het halfuur kwam de thuisploeg dan een tweede maal op voorsprong. Het doelpunt was van McFadden. Toen iedereen zich in de tweede helft al min of meer bij een nederlaag voor Sunderland had neergelegd scoorde Delap de 2-2. Meteen ook de eindstand. Sunderland blijft uitzichtloos laatste en Everton staat tiende.