Analyse Standard mag dromen van titel

Thomas Dubois
Standard mag dromen van titel

Speeldag 29 zit er alweer op. De competitie is –voor sommigen gelukkig– bijna voorbij en de titelstrijd is opnieuw open. Vrijdagavond verloor Anderlecht thuis punten tegen Lokeren waardoor Standard naderde tot op één punt. Vrijdagavond 21 april staat nu al met stip genoteerd in onze agenda, dan staat het treffen tussen de twee koplopers op het programma. Ook met stip genoteerd staat het treffen van volgende vrijdag. Club Brugge moet het dan opnemen tegen Zulte Waregem. Dat is geen sinecure want Club Brugge verloor dit weekend van de ploeg-in-vorm AA Gent. Onderaan deed Sint-Truiden een gouden zaak, het ging winnen op Tivoli.

Vrijdagavond verloor Anderlecht punten en Frutos tegen Lokeren. Al vroeg in de wedstrijd moest Frutos geblesseerd het veld verlaten. Slecht nieuws voor Anderlecht, dat met die blessure zijn steunpilaar verloor. En het werd er niet beter op toen Tihinen even later een schot van Bouchouari in eigen doel devieerde. Gelukkig voor Anderlecht kon Serhat Akin kort voor de rust gelijk maken. Ondanks een slotoffensief kon het niet meer scoren en zo snoept Lokeren punten af van Club Brugge, Standard en Anderlecht.

Club Brugge zit in het sukkelstraatje. Het scoorde in de laatste drie wedstrijden welgeteld één keer en kreeg zes doelpunten binnen. Ooit waren er tijden dat Club in iedere wedstrijd scoorde en een stalen verdediging had. Club is ziek en de staf kan het correcte medicijn maar niet vinden. De landskampioen verloor zaterdag met 4-1 van Mbark Boussoufa en AA Gent. Boussoufa lukte een hattrick. Portillo kon met een fraai doelpunt de schamele eer redden. Volgende week ontvangt Club provinciegenoot Zulte Waregem, meteen één van de belangrijkste wedstrijden van het seizoen want Club moet winnen wil het zijn derde plek niet nog meer in gevaar brengen.

Standard kon zaterdagavond optimaal profiteren van het puntenverlies van Anderlecht. Het won al bij al gemakkelijk met 2-1 van Moeskroen en mag zo stilletjes aan gaan dromen van de titel. Al na tien minuten stond Standard op voorsprong, dom balverlies bij Moeskroen werd genadeloos afgestraft door Negouai. Kort voor de rust was de buit binnen voor de Rouches, Moreira kon afleggen naar Tchité, die zijn zestiende van het seizoen binnenknalde. Kort voor het einde van de wedstrijd kon Giba nog de 2-1 scoren.

Het duel tussen La Louvière en Sint-Truiden barstte pas los in de tweede helft. Eerst kon Hajnal de 0-1 scoren. Kort voor het einde scoorde Stolica de geruststellende 0-2. Voor de Wolven was dit een zespuntenwedstrijd die gewonnen moest worden. Dat was niet het geval en zo resten er nog vijf wedstrijden om punten te sprokkelen. Sint-Truiden is ondertussen zo goed als gered.

Wie wel een goede zaak in de degradatiestrijd deed was Cercle Brugge. Cercle won met 3-0 van Lierse en sprint zo even weg van het degradatiepeloton, waar Lierse aan de kop zit met één puntje voorsprong op Beveren en La Louvière. In de eerste helft ging het spel gelijk op maar het was Cercle dat kort voor rusten de score kon openen via De Smet. In de tweede helft vervolledigden Pivaljevic op penalty en Ibad de 3-0 eindstand.

Racing Genk deed een goede zaak in de strijd om het derde Europees ticket. Racing Genk –met Claessens en Daerden opnieuw in de basis– won in het eigen Fenixstadion met 1-0 van FC Brussels. Nenad Stojanovic zorgde met het enige doelpunt van de partij voor de winst. Zulte Waregem, die andere concurrent voor de derde plaats, haalde in het slot van de wedstrijd een 0-2 achterstand op tegen Beveren en boog deze om in een 2-2 gelijkspel. Dialito en Fontenette scoorden voor Beveren, Salou en Thiebaut voor Zulte Waregem.

Roeselare begon sterk aan de wedstrijd tegen Germinal Beerschot en dat leverde meteen een doelpunt op. Dufoor kon de bal met het hakje op aangeven van Van Damme in doel doen verdwijnen. Messoudi scoorde na een fraaie actie de gelijkmaker kort voor rust. In de tweede helft scoorden beide ploegen elk nog één keer en zo werd het logischerwijs 2-2. Roeselare en Germinal Beerschot blijven zo veilig in de middenmoot van het klassement.

Als laatste kwamen Charleroi en Westerlo aan de bak. Beiden ploegen hielden elkaar in evenwicht en dus eindigde het duel op 1-1. Akgul en Ntuka zorgden voor de doelpunten.

De titelstrijd gaat verder met twee maar dat maakt het er allesbehalve minder spannend om. Nog vijf wedstrijden resten er beide ploegen om het verschil te maken. Club Brugge moet dringend eens winnen wil het nog derdes worden. Wat meer discipline voor de spelers zou hierbij van grote hulp zijn. Zulte Waregem, Racing Genk en vooral AA Gent zitten de Bruggelingen op de hielen. Onderaan blijft het ook nog razend spannend, met drie ploegen staan ze binnen een marge van één schamel puntje. [AN]