Strijd om Europa en behoud in Spanje

Dave Sentobin
| 0 reacties
Strijd om Europa en behoud in Spanje
Foto: © SC

De 33e speeldag in de Primera División wordt gespeeld in drie dagen. Vanavond nemen Barcelona en Villarreal het tegen elkaar op in een vooruitgeschoven wedstrijd. Beide ploegen kregen van de Spaanse voetbalbond op deze manier de gelegenheid om zich langer voor te bereiden op hun Champions League-wedstrijd. Verder zijn er nog enkele ploegen die strijden om de Europese plaatsen en anderen die nog een jaartje langer in de hoogste afdeling willen blijven.
 
Vanavond neemt Barcelona in Camp Nou het op tegen Villarreal. De Spaanse voetbalbond besliste om de wedstrijd te verschuiven naar de ongebruikelijke vrijdag zodat beide ploegen genoeg tijd hadden om hun wedstrijden – respectievelijk tegen AC Milan en Arsenal – goed voor te bereiden. Villarreal-coach Pellegrini zet duidelijk alles op de Champions League. Hij nam Riquelme, Tacchinardi en Forlán niet op in zijn selectie. Bij Barcelona is Ronaldinho, licht geblesseerd, er niet bij. Puyols eerste gele kaart van vorige week werd ingetrokken en de Catalaanse verdediger is er dus wel bij. Net als Rafa Márquez, die terugkomt na een blessure. De wedstrijd van vanavond zou wel eens een voorbode van de Champions League-finale kunnen zijn.
 
Zaterdag zijn er drie wedstrijden. Mallorca strijdt morgen tegen Alavés om de degradatie te ontlopen. Alavés heeft evenveel punten als Real Sociedad, de voorlopige derde degradant, en Mallorca heeft slechts één puntje meer. Zaterdag nog zal Real Sociedad zijn goede prestaties proberen door te trekken tegen Racing in het eigen Anoeta-stadion. De Basken behaalden vier op zes na winst tegen Málaga en een gelijkspel in Bernabéu. Racing is ook nog niet zeker van het behoud. De ploeg staat twee punten boven zijn tegenstander.
 
De laatste wedstrijd van zaterdag is die in het Riazor-stadion. Deportivo ontvangt een concurrent in de strijd om Europees voetbal, Sevilla. Deportivo staat slechts één puntje onder de begeerde zesde plaats, die van Celta. Toch is de ploeg duidelijk meer bezig met volgend seizoen, dan met het huidige. Coach Caparrós bouwt al aan een ploeg voor volgend seizoen en enkele spelers kregen al te horen dat ze mochten vertrekken. Sevilla, nog altijd actief in de Uefa-beker, lijkt niet bereid om het werk van een heel jaar in de laatste rechte lijn van de competitie af te geven.
 
De lachende derde van die wedstrijd zou wel eens Celta kunnen zijn. Elk resultaat is goed voor de mannen van coach Fernando Vázquez. Dan moeten de Galiciërs wel winnen in Andalusië, tegen Betis. De verdiblancos zijn bijna gered na een geweldige remonte en lijken zich wel de rol toe te dichten om de plannetjes van de andere teams in de war te sturen. Valencia speelt in Mestalla tegen bekerwinnaar Espanyol. Beide teams kunnen een overwinning gebruiken. De blanquiazules willen uit de gevarenzone klimmen en de mannen van Quique Flores willen de belangrijke tweede plaats behouden. De bekerwinnaar moet mogelijk de smaakmaker van woensdag, kapitein Tamudo, missen. Bij Valencia is Aimar er uiteraard niet bij.
 
Eerste belager voor die tweede plaats is Real Madrid. De Koninklijke heeft evenveel punten als Valencia, maar haalde slechts een één op zes in de onderlinge duels. Zondag nemen de Madrilenen het op tegen regiogenoot Getafe. Getafe is een voorstad van Madrid op zo’n 15 km van de Spaanse hoofdstad. Er hangt veel tumult rond deze Madrileense derby. Zo zou de voorzitter van Getafe, Ángel Torres, gezegd hebben dat oud-Real-voorzitter Florentino Pérez een zinkend schip heeft verlaten. Ook zou hij beweerd hebben dat de schulden van Real vijfmaal het aangenomen bedrag zijn. Getafe is alvast goed op dreef na drie opeenvolgende overwinningen en maar liefst acht doelpunten. Real moet het stellen zonder zijn topschutter Ronaldo.
 
Osasuna moet hopen op een misstap van Valencia en Real om de begeerde tweede plaats in de wacht te slepen. De ploeg uit Pamplona ontvangt in eigen stadion rode lantaarn Málaga. De ploeg is mathematisch nog niet uitgeteld, maar zou dan wel onmiddellijk enkele overwinningen kunnen gebruiken. Maar het getoonde spel van de afgelopen wedstrijden voorspelt niet veel goeds. Bekerfinalist Zaragoza ontvangt zondagmiddag de voorlaatste in de stand, Cádiz. De gaditanos hebben dringend punten nodig, maar een verplaatsing naar La Romareda is natuurlijk geen cadeau, zeker nu niet na het verlies van de ploeg in de bekerfinale. Cádiz staat op vier punten van de veilige plaatsen.
 
De allerlaatste wedstrijd van de 33e speeldag is Atlético-Athletic. Atlético werd in 1903 opgericht door Baskische studenten als dochterclub van Athletic onder de naam van Athletic Club de Madrid. De Madrileense ploeg speelt zondagavond ongetwijfeld zijn allerlaatste waterkansje op Europees voetbal uit. Nochtans zijn er al velen die er al lang niet meer in geloven. De Baskische club staat drie punten boven de degradatiezone en zou de punten dus ook zeker kunnen gebruiken. [TH]
 
 
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

La Liga

Nieuwste reacties