Analyse Standard begint met voorsprong

Thomas Dubois
Standard begint met voorsprong

Speeldag 31 zorgde voor weinig of geen verrassingen, de top won en achteraan de rangschikking werd er vooral verloren. Zowel Standard, Anderlecht als Club Brugge wonnen hun wedstrijd waardoor de verschillen aan de top status quo blijven. Standard begint zo met één punt voorsprong aan de klapper van vrijdag tegen Anderlecht, Club Brugge staat na het puntenverlies van Gent steviger op de derde plaats. Onderaan ziet het er naar uit dat La Louvière en Lierse het moeilijk zullen hebben om zich nog te redden.

Vrijdagavond stond Anderlecht voor zijn generale repetitie met oog op de levensbelangrijke topper van nu vrijdag tegen Standard. Het had een ideale generale repetitie. Anderlecht won met 5-0 van Westerlo én dat zonder Frutos. Niemand die na afloop het gemis van Frutos opgemerkt had want bij Anderlecht stond twee dagen voor Pasen één man recht uit de doden, Grégory Pujol nette drie doelpunten en zorgde voor een assist. Anderlecht blijft zo in het zog van Standard.

AA Gent deed zaterdagavond een slechte zaak in de strijd om de derde plaats en Europees voetbal. Zoko scoorde in de laatste minuut van de officiële speeltijd de 2-1, de buit leek binnen voor AA Gent. Maar dat was buiten Kere gerekend die in de allerlaatste seconde van de wedstrijd de 2-2 scoorde voor Charleroi. Gent heeft nu drie punten achterstand op Club Brugge. Met nog wedstrijden tegen Anderlecht en Standard voor de boeg zal het uiterst moeilijk worden om nog derde te worden.

In de schaduw van collega-promovendus Zulte Waregem is Roeselare aan een heel goed seizoen bezig, zeker naar de West-Vlaamse normen. De ploeg werd bij voorbaat tot degradatie veroordeeld, maar gaf antwoord op het veld. Na 31 speeldagen staat de ploeg van Dennis Van Wijk op een elfde plaats met 40 punten, én op twee punten van de achtste plaats. Afgelopen weekend won Roeselare opnieuw, het werd 0-1 op het veld van Moeskroen. Daan Vaesen zorgde voor het enige doelpunt van de wedstrijd, Moeskroen is toch zo goed als gered en kan zich volop gaan voorbereiden op de bekerfinale.

Ook in de wedstrijd tussen Racing Genk en Lierse viel er slechts één doelpunt. Het was Kevin Vandenbergh die het lot van Lierse beslechte. Racing Genk houdt aansluiting met de top. Voor Lierse ziet de stand er minder rooskleurig uit, de club staat voorlaatste met drie punten meer dan Beveren. Enkel La Louvière doet het nog slechter. Er is echter nog hoop voor Lierse want sinds dit jaar degradeert de voorlaatste niet rechtstreeks naar tweede klasse, de voorlaatste komt in de eindronde van tweede klasse terecht en mag dan bewijzen beter te zijn dan de ploegen uit tweede klasse.

Germinal Beerschot had het heel wat makkelijker tegen Sint-Truiden, al werd dat pas in de tweede helft omgezet in doelpunten. Jonas De Roeck brak de ban waarop Jurgen Cavens prompt de 2-0 en 3-0 scoorde. Gil maakte de 4-0 score compleet. Zowel Germinal Beerschot en Sint-Truiden vertoeven in de middenmoot en gaan een rustig einde van de competitie tegemoet.

In het Brugse Jan Breydelstadion werden de punten billijk gedeeld, Cercle Brugge nam het daar op tegen SK Beveren. Cercle kwam op voorsprong iets over halverwege de eerste helft via De Smet, lang duurde dat niet want vijf minuten later maakte Jo gelijk. Diezelfde Jo werd op het einde van de wedstrijd nog met een tweede gele kaart van het veld gestuurd. Beveren schuift zo een klein beetje weg van de degradatieplaatsen, maar heeft met drie punten meer dan Lierse niet echt overschot.

Zondag in de vooravond mocht Club Brugge proberen om eindelijk af te rekenen met zijn uitcomplex, de ploeg won tot voor zondagavond nog niet buitenshuis in het huidige kalenderjaar. Gelukkig voor Club was La Louvière te onmondig en kon Club dankzij een doelpunt van Bosko Balaban met 0-1 winnen op Tivoli, al had het niet veel overschot. Voor Balaban was het geleden van december dat hij nog gescoord had. La Louvière blijft eenzaam op de laatste plaats terwijl Club Brugge zich iets veiliger op de derde plaats vestigt.

Zulte Waregem en Lokeren speelden zondagavond in het Regenboogstadion een typische eindeseizoenswedstrijd. Zulte Waregem was de betere ploeg maar kreeg het deksel op de neus dankzij een rake kopbal van Bancé. In de tweede helft maakte Dindeleux verdiend gelijk.

Standard gaat als leider richting Anderlecht, Standard speelde een sterke wedstrijd en toonde zich klaar voor de topper. Als een hogesnelheidstrein startten de Rouches aan de wedstrijd maar pas op het halfuur resulteerde dit in een doelpunt van Rapaic. In de tweede helft beperkte Standard zich tot controlevoetbal. Het einde van de tweede helft werd nog ontsierd door een gevaarlijk standje van Kovalenko waarbij Colpaert van Brussels een openkaakbeenbreuk opliep. In Luik zijn ze meer dan ooit klaar om te vechten voor een nieuwe titel. Hypothetisch gezien kan Standard bij winst tegen Anderlecht kampioen zijn op speeldag 33 tegen Roeselare. Al moet de slag wel eerst beslecht worden. [AN]