Laatste speeldag ook voor tv-gelden belangrijk

Anthony Van der Planken
| 0 reacties
Laatste speeldag ook voor tv-gelden belangrijk
Foto: © SC

EXCLUSIEF - Het lijdt absoluut geen twijfel dat de laatste speeldag van de Belgische competitie nog enorm spannend is. De titel, de Uefa-beker, het behoud: nog niets is beslist. En alsof dat nog niet genoeg is, staat er nog eens heel veel geld op het spel.

Club Brugge en Anderlecht staan immers met gelijke punten eerste in de televisie-rangschikking. Dat is de rangschikking die bepaalt hoeveel televisiegeld elke eersteklasser krijgt.

Vorig seizoen haalde Belgacom voor 36 miljoen euro per seizoen de televisierechten van de Belgische competitie binnen. De vijf rijkste clubs van België -dat zijn Anderlecht, AA Gent, Club Brugge, Standard en Racing Genk- wisten toen een voor hen gunstige maatregel af te dwingen. De 36 miljoen van Belgacom werd opgesplitst in twee delen: 15 miljoen -de waarde van het oude televisiecontract- en 21 miljoen. De G5 bedong dat 51% van die 21 miljoen euro -dat is ruim 10,7 miljoen- onder de vijf beste clubs verdeeld wordt. Eén kwart wordt verdeeld onder de vijf beste clubs van het huidige seizoen, dat zijn niet verrassend (in een nog te bepalen volgorde) Anderlecht, Standard, Club Brugge, AA Gent en Racing Genk. De overige drie kwart wordt onder de vijf beste clubs van de afgelopen vijf jaar verdeeld. Ook daar gaat het om Anderlecht, Club Brugge, Standard, Racing Genk en AA Gent.

Het is vrij duidelijk dat vooral die laatste rangschikking van groot belang is. Nu wil het toeval dat er op de laatste speeldag nog wat kan veranderen in die vijf-jaren-rangschikking. Club Brugge en Anderlecht staan momenteel immers samen op kop. Beiden hebben ze 361 punten. Op de laatste speeldag staat Club Brugge tegenover Racing Genk en Anderlecht tegenover Zulte Waregem. Puntenverlies van de concurrentie komt in dat geval dus goed uit, want uiteraard levert een eerste plek meer geld op dan een tweede.

De volledige rangschikking:

1. Club Brugge: 361 punten
2. Anderlecht: 361 punten
3. Racing Genk: 313 punten
4. Standard: 307 punten
5. AA Gent: 262 punten
6. Lokeren: 245 punten
7. Moeskroen: 220 punten
8. Sint-Truiden: 217 punten
9. Westerlo: 210 punten
10. Germinal Beerschot: 210 punten
11. Charleroi: 208 punten
12. Lierse: 200 punten
13. La Louvière: 188 punten
14. Beveren: 152 punten
15. FC Brussels: 120 punten
16. Cercle Brugge: 111 punten
17. Bergen: 102 punten (momenteel in tweede klasse)
18. Antwerp: 92 punten (momenteel in tweede klasse)
19. Zulte Waregem: 49 punten
20. KSV Roeselare: 41 punten    
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties