Standard moet aan de bak in terugwedstrijd

Thomas Dubois

Standard is er niet in geslaagd een goeie uitgangspositie te behalen met oog op kwalificatie voor de Champions League. Standard speelde 2-2 gelijk en moet in de terugwedstrijd nog ferm aan de bak wil het zich ten koste van Steaua Boekarest kwalificeren voor het kampioenenbal.

Bij Standard begon Sa Pinto voor de eerste keer in de basis, Boskamp kon nog altijd geen beroep doen op Onyewu die naast de achttien viel. Bij Boekarest meldden Radoi en Iacob zich geblesseerd. De wedstrijd begon dramatisch voor Standard, al na tien minuten keken de Rouches tegen een achterstand aan. Een voorzet van Lovin raakte niet weg en Paraschiv kon profiteren. Lang duurde de vreugde niet bij de Roemenen. Sterke man Milan Rapaic trapte een vrije trap van even buiten de zestien enig mooi binnen.

De wedstrijd ging gelijkopgaand voort. Af en toe slaagden de Roemenen erin om er gevat uit te komen. Het heeft halverwege de eerste helft geluk wanneer Geraerts ei zo na de bal kon ontzetten voordat de sterk spelende Badea kon trappen. Voor Standard was het Rapaic die voortdurend voor gevaar kon zorgen. Een afvallende bal dwarrelde voor z’n voeten en enkel met een prachtreflex kon Fernandes, de Boekarest-doelman, de bal uit doel houden.

Even na rusten is het dan toch terug raak voor Rapaic, die aan een efficiëntie van twee op drie scoorde. De Kroatische international trapte een botsende bal voorbij de doelman. Het sein voor Standard om beter in de wedstrijd te komen, iets wat niet tot echt grote kansen leidde. Ook Steaua creëerde amper kansen. Tot tien minuten voor tijd. Marin zette zich door en scoorde tot overmaat van ramp nog ook. Standard incasseert zo twee doelpunten in eigen huis. Doelpunten die in de eindafrekening wel eens zwaar kunnen doorwegen. In de slotfase kende Standard nog enige mazzel toen de Steaua-spitsen niet konden profiteren van een blunder van Coelho.

Standard moet over veertien dagen gaan winnen, anders wacht het vangnet van de Uefa-beker. Het goede nieuws voor Standard is dat het niveau al heel wat beter was, iets wat veelbelovend is met het oog op de competitie. [AN]