AaB verrassend onderuit

viki meeuwis

Zaterdag en zondag werd de negende speeldag in de Deense eerste klasse afgewerkt. De topper was het duel tussen AaB uit Aalborg en OB uit Odense.

Brøndby IF – Esbjerg FB: 2-0
Brøndby had iets goed te maken na de 0-4 nederlaag tegen Eintracht Frankfurt in de UEFA-beker vorige week.
Al na vijf minuten bleken de goede bedoelingen vruchten af te werpen. De Zweed Martin Ericsson kreeg een pass vanop rechts en stuurde de bal prompt in doel, Brøndby direct op voorsprong.
Na dit eerste doelpunt daalde het tempo een beetje en kwam Esbjerg beter in de wedstrijd. Toch was het wederom de thuisploeg die het scherpst voor de dag kwam, in de toegevoegde tijd kon Ericsson zijn tweede van de dag binnenwerken.

Na de rust kwam Esbjerg beter voor de dag waarbij Andreas Klarstrøm een goede kans op doel kreeg. Halverwege de tweede helft begon Esbjerg eindelijk een antwoord te vinden op de dominantie van Brøndby waarbij vooral keeper Casper Ankergren onder druk kwam te staan. Met deze overwinning blijft Brøndby met achttien punten op de tweede plaats staan. Esbjerg komt op de zevende plaats terecht.

Viborg FF – Randers FC: 3-2

Viborg kende vorig jaar een goed seizoen, ze eindigden op de vierde plaats. Maar het kan verkeren. Dit seizoen loopt het minder vlot en de degradatiezone komt steeds dichter bij. Zondag kreeg de club Viborg op bezoek.
Vanaf het eerste fluitsignaal probeerde Viborg druk te zetten, wat ze aardig lukte want Randers wist duidelijk nog van het UEFA-cup duel tegen Fenerbache. Al in de twintigste minuut leverde dat een doelpunt op, via een kopbal van Jacob Olesen. De thuisploeg domineerde grotendeels in de eerste helft en kwam veel voor doel.

In de tweede helft kwam Randers met meer wilskracht en motivatie voor de dag. Toch  was het Viborg dat de tweede goal kon maken, Thomas Tengstedt via de rebound. Een kwartier voor het einde van de wedstrijd liep Thomas Poulsen zijn tweede gele kaart op en moest Viborg met tien man verder. Dat gaf Randers meer moed en drie minuten later kon de Bulgaar Todor Yanchev de eerste goal voor de bezoekers tegen de netten knallen. Viborg debutant Raoul Kaoakou, kon de stand uiteindelijk nog op 3-1 brengen. In de toegevoegde tijd kon de Senegalees Baje Djiby Fall via een kopbal nog op 3-2 brengen,maar meer zat er niet in voor Randers.
Voor Viborg is deze zege broodnodig, ze blijven nu hangen op de tiende plaats.

AaB – OB: 0-1
Waar AaB vorig jaar nog op de vijfde plaats terecht kwam, ambiëren ze dit seizoen de titel. Daarin werden ze zondag gedwarsboomd door de bezoekers uit Odense. Het was nochtans de thuisploeg die in het begin de match stuurde maar OB wist zich langzaam in de wedstrijd te knokken en uiteindelijk het initiatief in handen te nemen. Twee minuten in de toegevoegde tijd kreeg middenvelder Esben Hansen een retourbal van de AaB verdediging te pakken en bracht zo OB op voorsprong. AaB ging de rust in met een 1-0 achterstand.
Het leek wel alsof de fut eruit was na de rust. Nochtans kregen ze kansen op de gelijkmaker maar telkens versperde keeper Arek Onyszko de weg. Zijn knappe reddingen zorgden er voor dat AaB de eerste thuisnederlaag leidt dit seizoen.
Ondanks de nederlaag blijft AaB aan de leiding met negentien punten, eentje meer dan Brøndby en OB.

FC Midtjylland – AC Horsens: 1-2
Horsens won zondag verrassend van FC Midtjylland. Met doelpunten van Gilberto Macena en Kasper Klausen in de eerste tien minuten van de wedstrijd kon de strijd niet beter beginnen voor de bezoekers. In het begin van de tweede helft kon Dennis Sørensen de stand op 1-2 brengen na een strafschop maar verder zou FC Midtjylland niet komen. Met deze zege heeft Horsens nu negen punten uit negen wedstrijden terwijl Midtjylland op de vijfde plaats blijft hangen met veertien punten.

FC Kopenhagen – FC Nordsjælland: 1-0
Er waren een goede 20.400 toeschouwers aanwezig in het Parken Stadion, zij waren getuige van de eerste thuiszege van Kopenhagen dit seizoen. Die (zuinige) zege kwam er na een strafschop die door de Noor André Bergdølmo netjes in doel werd gewerkt tien minuten voor het einde van de wedstrijd. Kopenhagen komt door deze overwinning op de vierde plaats met zeventien punten, twee minder dan leider AaB. Nordsjælland blijft in de middenmoot hangen.

Vejle BK – Silkeborg IF: 2-4
Met drie doelpunten in de laatste tien minuten wist Silkeborg uiteindelijk een zo goed als zekere nederlaag om te zetten in een 4-2 zege.
In de eerste helft waren beide ploegen in evenwicht maar vielen er geen doelpunten. Ulrik Balling en Henrik Smedegaard brachten na de rust de thuisploeg op voorsprong maar slaagden er niet in om Silkeborg monddood te maken. In de laatste tien minuten kon Silkeborg nog drie goals scoren. Held van de wedstrijd werd Kim Olsen die op vijf minuten van het einde de 4-2 op het scorebord zette. Met deze zege heeft Silkeborg nu zes punten uit acht wedstrijden terwijl Vejle met nul punten uit negen wedstrijden zijn plaats in de degradatiezone als rode lantaarn verstevigt.