Analyse Lokomotiv stoomt naar leidersplaats

Luc Goderis
Lokomotiv stoomt naar leidersplaats

In de Uefabeker ontspoorde de lokomotief van Slavoljub Muslin afgelopen week nog in het Gentse Ottenstadion, maar in de Russische hoogste voetbalklasse stoomden ze maandag overtuigend naar de leidersplaats.

Op zondag liet CSKA twee dure punten liggen op het veld van buur Saturn.  Al na een half uur opende Baffour Gyan voor Saturn de score en het duurde tot diep in de tweede helft alvorens de leider kon gelijkmaken.  Toen Daniel Carvalho, tien minuten voor affluiten CSKA vanop de stip op 1-2 schoot leek het kalf verdronken voor Saturn.  Dat was echter buiten de waard, en Aleksei Eremenko, gerekend.  Met nog drie minuten op de klok redde hij, ook al vanop de stip, één punt voor de thuisploeg (2-2).

Eerder op de dag, en wat verderop in de Russische hoofdstad, had achtervolger Spartak Moskou verzaakt de kloof met CSKA drie punten kleiner te maken.  Roman Pavlyuchenko (35') en Roman Shishkin (66') hadden Spartak wel comfortabel op 0-2 gebracht, maar  Roman Adamov zorgde echter op zes minuten tijd dat de bordjes weer gelijk hingen.  Tijdens de slotfase scoorden beide ploegen nog elk éénmaal.  Radoslav Kovac scoorde eerst voor Spartak, maar vier minuten voor affluiten schoot Sergei Semak, Saturn opnieuw langszij.

Zenit St. Petersburg profiteerde wel optimaal van beide uitschuivers en won comfortabel van promovendus Spartak Nalchik.  Fernando Ricksen, Andrei Arshavin, Igor Denisov en Pavel Maresh zorgden voor een ruime en verdiende 4-0 zege.

Dé grote winnaar van het weekend werd echter Lokomotiv Moskou.  Afgelopen week gingen de Moskovieten nog Europees met de billen bloot in het Gentse Ottenstadion, maar in de Russische competitie blijven ze ongeslagen... al 19 wedstrijden lang.
In Kazan kwamen ze wel vroeg op achterstand, maar het team van Slavoljub Muslin zette nog voor het halfuur de scheve situatie recht.  Het openingsdoelpunt van Vladimir Bairamov, werd door Dmitry Sichev en Dmitry Loskov weggeveegd.  Na de herneming bracht diezelfde Bairamov, Rubin Kazan nog even terug in de wedstrijd, maar opnieuw Loskov en Diniyar Bilyaletdinov zorgden voor de volle buit.

Lokomotiv wipt dankzij de overwinning over CSKA naar de top van de rangschikking.  CSKA volgt nu op één punt en Spartak op drie punten.  Zenit St. Petersburg, dat intussen ook al 15 wedstrijden ongeslagen is, volgt op vier punten.

Volgende speeldag ontvangen Lokomotiv en CSKA respectievelijk stadsgenoot FK Moskou en Rubin Kazan.  Topaffiche van de 23ste speeldag wordt dan ongetwijfeld Spartak Moskou - Zenit St. Petersburg.