Analyse België kan Europees toch nog iets

Thomas Dubois
| 0 reacties
België kan Europees toch nog iets
Foto: © SC

Er kan dus toch nog gestunt worden door de Belgische ploegen in Europa. Dat bewezen Club Brugge én vooral Zulte Waregem donderdagavond in de Uefa-beker. In Brugge kregen de duizenden afwezigen ongelijk. Club speelde z'n beste wedstrijd van het seizoen en de sfeer zat er best in. Blauw-zwart speelde zoals het eigenlijk altijd zou moeten spelen: hoge pressing, veel druk zetten op de tegenstander en knokken voor iedere bal, hierbij laten we het hoge aantal slordigheden even links liggen want dat zal wellicht nooit weg te krijgen zijn uit het spel van Club.
 
Club Brugge verdiende meer tegen Leverkusen, waar iedere basisspeler ook international is. Het was door één van die slordigheden dat Leverkusen op voorsprong kwam. Wederom dom balverlies zorgde ervoor dat Schneider ruimte kon creëren voor zichzelf en een topvoetballer als hij heeft er geen probleem mee om de bal zonder pardon binnen te krullen. Op dat moment hadden Ishiaku en co al een resem kansen gemist. Club vocht zich opnieuw in de wedstrijd en kon na een frommelgoal van Clement kort na rusten scoren. Brugge kreeg nog een hoop kansen, maar het scoren lukte niet. Stijnen hield z'n club op de juiste momenten recht. Club domineerde en verdiende meer, maar kon zoals het wel meer gebeurt tegen Duitsers het deksel op de neus gekregen hebben.
 
Zulte Waregem had het in de eerste helft wat moeilijker tegen Austria Wenen. Het gaf de Oostenrijkers te veel ruimte, maar daar konden ze niet optimaal van profiteren. Austria Wenen kwam dan wel op voorsprong, maar het was pas de eerste kans voor de Oostenrijkers en er was veel geluk bij gemoeid. Zulte Waregem bleef op z'n gekende manier knokken voor de bal en dat leverde nog vier doelpunten op. Ze bleven er allemaal wel rustig bij aan de Gaverbeek. Een pintje, twee pintjes. Een glas champagne en dan opnieuw rusten. Voor zover het kon met de adrenaline. De bekerwinnaar heeft immers de eer te verdedigen in de beker tegen La Louvière dit weekend. Het was tekenend hoe trainer Francky Dury bleef hameren op details nadat het 1-3 stond. Zo kreeg grote held Matthys 'tegen z'n kas' omdat hij kort ervoor balverlies geleden had.
 
Neen, België is geen groot voetballand meer. En dat zal het ook niet zijn. Maar vergelijk de Belgische ploegen niet met die uit pakweg Wit-Rusland, Kazachstan of dichter bij de deur Luxemburg. De hoogdagen zullen wellicht nooit meer terugkomen. Wij Belgen moeten ons tevreden stellen met wat we hebben. Belgische clubs die vechten voor wat ze waard zijn en af en toe eens stunten. Ook Anderlecht deed het niet slecht tegen het grote AC Milan, een flits besliste over de wedstrijd. En het is net aan die flits dat het in Europa ontbreekt voor de Belgische ploegen. De goede resultaten van Club en Zulte Waregem zijn alvast goed voor de coëfficiënt en vragen om bevestiging over veertien dagen. [AN]
    
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Europa League

Nieuwste reacties