Analyse Lyon nu al acht punten los

Ruben Claesen
| 0 reacties
Lyon nu al acht punten los
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Het woord ‘onverslaanbaar’ heeft men in de voetbalwereld nooit in de mond kunnen nemen. Dat zal ook nooit gebeuren, maar de suprematie van Lyon de afgelopen vijf jaar en ook dit seizoen weer, begint er toch stilletjes aan op te lijken. De landskampioen sloot ook dit weekend winnend af, en dat op het veld van de tweede uit de stand, Marseille. 1-4, de cijfers spreken voor zich.
 
Of neen, de cijfers spreken niet voor zich. Afgaande op de einduitslag moest het een walk-over zijn geweest, maar daar was hoegenaamd geen sprake van. L’Equipe bestempelde het als een victoire sans bavure: een overwinning zonder vergissing. En dat klopt, want in de hele wedstrijd liet Lyon geen enkele steek vallen. Ook die tegentreffer niet, want doelpuntenmaker Bamogo stond eigenlijk buitenspel. Dat is misschien wel de meest doorslaggevende factor in het spel van coach Houillier. Er worden maar beangstigend weinig fouten gemaakt, en als die er wel zijn, wordt dat gecompenseerd door de mentale weerbaarheid of individuele klasse van spelers als Juninho en Fred.
 
Gérard Houillier (foto) heeft zondagavond aan de pers nog meer lovende woorden toevertrouwd dan na de 0-3 zege op Dinamo Kiev in de Champions League. ‘Deze prestatie is echt fabuleus. Marseille in het Stade Vélodrome verslaan, daar waar ze tot nu toe nog geen punt verloren hebben, daar waar ze tot nu toe enkel maar een penaltygoal te slikken kregen, en spelend tegen zo’n aanvallend ingestelde ploeg: ik vind dat dat meer verdiend dan enkel lofzang.’
 
Zijn collega, Albert Emon, toonde zich een waardig verliezer: ‘Misschien waren de spelers niet klaar voor een match van zo’n hoog niveau. Maar ik heb hen helemaal niks te verwijten. Ons kampioenschap is er één met twee versnellingen: Lyon heeft er één in handen, de overige negentien ploeg de andere. Later zullen we zien of deze nederlaag ons meer fysieke, mentale en collectieve weerbaarheid heeft gegeven. Dat wil dus zeggen dat we vandaag niet gedaan hebben wat we moesten doen om niet te verliezen. De spelers hebben hun uiterste best gedaan, maar ze botsten tegen een grote ploeg die in topvorm verkeert.’
 
Buiten de topper van de tiende speeldag stonden er natuurlijk ook nog andere wedstrijden op het menu. Zo verloor Monaco nogmaals op eigen veld, met 1-3. De nederlaag kostte de kop van trainer Bölöni, die al enkele weken ter sprake stond. Ook Bordeaux leed verlies: het ging onderuit op het veld van Sochaux. Wil Bordeaux, net zoals dit seizoen, in de Champions League geraken, zal het snel komaf moeten maken met de kwalijke uitreputatie.
 
Ook met Luigi Pieroni gaat het niet goed. De Italobelg kwam in negen duels maar aan vier aftrappen. Veel te weinig voor een spits van de nationale ploeg, die vorig seizoen twaalf keer de netten vond, maar nu nog maar aan één roos zit. Hij is zijn plaats kwijt aan Daniel Niculae (foto), die afgelopen zomer overkwam van Rapid Boekarest. Niet dat de Roemeen zoveel effectiever is, want hij scoorde tot nu toe ook nog maar één goal, maar wel functioneler. Pieroni is meer een man voor in de zestien meter, terwijl Niculae zich veel meer laat betrekken in het spel. Laten we hopen dat Pieroni snel zijn torinstinct hervindt, te beginnen met de wedstrijd in Lens, waar hij topschutter Dindane ontmoet.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Ligue 1

Nieuwste reacties