Analyse Strijd lijkt gestreden

Luc Goderis
Strijd lijkt gestreden

Luch Energia Vladivostok mocht zaterdag de speeldag openen tegen Amkar Perm en de promovendus deed dit opnieuw uitstekend.  Aleksei Ivanov opende net na het halfuur de score en op slag van rust verdubbelde Beslan Adjindjal de voorsprong vanop de stip.  Net daarvoor liepen zowel Aleksandr Cherkes (Vladivostok) als Ivan Cherinchikov (Perm) tegen rood aan.  Halfweg de tweede helft milderde Andrei Kobenko eerst nog voor de bezoekers, maar Ivanov stelde twaalf minuten voor tijd orde op zaken, 3-1.

Op zaterdagmiddag ontving Torpedo Moskou in Luzhniki stadsgenoot FK Moskou.  Dmitriy Kirichenko opende, tien minuten na de pauze, de score voor de bezoekers.  Amper vijf minuten later schoot Sergei Budylin vanop de stip pardoes in de armen van Yuri ZhevnovPjotr Bistrov duwde halfweg de tweede helft nog de 0-2 binnen.  Torpedo blijft door de nederlaag voorlaatste en degradatie lijkt nu stilaan onafwendbaar.

Dinamo Moskou haalde in Kazan de derde overwinning uit vier wedstrijden.  Derlei scoorde al na een kwartier de enige treffer van de wedstrijd.  Dinamo loopt zo tot zes punten uit op Torpedo.  Volgende week staan beide buren tegenover elkaar en dan heeft Dinamo aan een gelijkspel genoeg om in de Russische Premier League te blijven.

Spartak Moskou verkleinde zaterdagavond, voor Ã©Ã©n dag, de kloof met leider CSKA tot één punt.  De Moskovieten wonnen in Luzhniki vlot van Tom' Tomsk.  Santos Mozart bracht Spartak net na het halfuur op voorsprong, maar amper twee minuten later zorgde Valery Klimov al voor de gelijkmaker.  Nog voor de pauze schoot Roman Pavlyuchenko, via een penalty, de thuisploeg opnieuw op voorsprong.  Nadat Vasiliy Yanotovskiy tijdens de slotfase nog tegen een rode kaart aanliep diepte invaller Aleksandr Pavlenko de voorsprong nog uit tot 3-1.

Dé topper van de speeldag stond op zondag geprogrammeerd.  Leider CSKA ontving in Moskou Zenit St. Petersburg. De thuisploeg toonde, na de exploten in de Champions League, geen tekenen van vermoeidheid en won de topper.  Daniel Carvalho trapte CSKA tijdens de tweede helft vanop elf meter naar de zege.  CSKA diepte, aan de kop van de rangschikking, de voorsprong op Spartak opnieuw uit tot vier punten.

Na een erbarmelijke één op twaalf haalde Lokomotiv eindelijk nog eens de volle buit binnen en verstevigt daarmee zijn derde plaats.  Dmitriy Loskov zette halfweg de eerste helft een strafschop om.

Spartak Nalchik klom naar een verrassend sterke zevende plaats in de rangschikking dankzij een 2-0 overwinning tegen Saturn Moskou.  Sergei Pilipchuk en invaller Andrei Poroshin waren de doelpuntenmakers.  In Samara won Krilya Sovetov nog met 1-0 van FK Rostov.  Makhach Gadzhiev zorgde er voor het enige doelpunt.

Behoudens verrassingen lijkt de strijd in de Russische Premier League gestreden.  De rangschikking lijkt, drie speeldagen voor het einde, in zijn definitieve plooi te vallen.  CSKA nam afgelopen weekend een serieuze optie op de titel.  Spartak volgt op vier punten, maar heeft op zijn beurt wel vier punten voor op Lokomotiv.  Nog eens vier punten verderop staat Zenit St Petersburg.  Onderaan de rangschikking zal wellicht Torpedo Moskou samen met Shinnik Yaroslavl dalen naar de tweede klasse.