Barça met de billen bloot tegen Espanyol

Dave Sentobin

Barcelona ging vanavond vrij zwaar onderuit in Montjuïc bij stadsgenoot Espanyol. De periquitos straften de fouten in de Barça-verdediging genadeloos af. Barcelona van zijn kant zorgde voor te weinig dreiging om enigszins aanspraak te maken op een gelijkspel. In Valencia ging de thuisploeg ook met de drie punten lopen in de stadsderby.

Zowel Espanyol als Barcelona begonnen enthousiast aan het geladen duel. Riera zorgde voor het eerste gevaar met een afstandsschot. Barça reageerde met een vrije trap van Ronaldinho die strandde op de deklat. Op het halfuur tikte Luis García een voorzet van Tamudo – die eenvoudig Puyol in de wind zette – voorbij Valdés. Net voor rust kreeg Rufete nog de kans op de 2-0, hij kwam net tekort.

Rijkaard bracht na rust Saviola in de ploeg. De Argentijnse spits zorgde met nog een halfuur te spelen voor de gelijkmaker. Vijf minuten later was kapitein Tamudo zijn bewakers Márquez en Puyol weer te slim af en kopte zijn ploeg opnieuw op voorsprong. De blaugranas namen risico’s om toch nog een punt weg te slepen. Espanyol had verschillende kansen om de marge te verbreden, maar faalde telkens. Net voor affluiten schonk Luis García zijn ploegmakker Rufete het derde doelpunt.

Voor Barcelona is het nog maar de tweede nederlaag van het seizoen, maar de laatste winst in de Primera División dateert alweer wel van 9 december. Morgen kan aartsrivaal Real op gelijke hoogte komen van Barça. Voor Espanyol was het geleden van december 2001 dat de club nog eens een zege pakte in de derby.

Ook in Valencia won de thuisploeg de derby. Toch was kleine broer Levante in de eerste helft de evenknie van Valencia. De chés konden enkel dreigen met een kopbal van Morientes en Molina kwam goed uit toen Angulo alleen op hem afkwam. Na een halfuur ging Baraja geblesseerd naar de kant. Levante behield de brilscore tot aan de rust.

Na rust viel vrijwel onmiddellijk Álvaro uit bij de bezoekers met een gebroken sleutelbeen. Vijf minuten later stonden zijn ploegmakkers al 2-0 achter. Een afstandsschot van Hugo Viana en een binnentikker van Morientes zorgden voor de geruststellende voorsprong. Valencia bleef de betere ploeg en tien minuten voor tijd zorgde Ayala voor de 3-0 eindstand.