Hibs en Dunfermline bekeren verder

Kristof Blomme

Zowel Hibernian als Dunfermline hebben zich geplaatst voor de halve finales van de Schotse beker. Beide topklassers waren de betere van tweedeklassers. Zondag maken Inverness en Celtic uit wie de derde halve finalist wordt. Motherwell en St. Johnstone ontmoeten elkaar woensdag.

Hibernian moest op bezoek bij Queen of the South, de hekkensluiter in de Schotse tweede klasse. Toch had de eersteklasser het niet onder de markt. Voor de pauze kregen beide ploegen wat mogelijkheden, maar het leek erop alsof we zouden gaan rusten bij 0-0. Vlak voor de pauze zorgde Murphy met een fantastisch schot toch voor een 0-1 ruststand. Na de pauze kwam de thuisploeg meteen op gelijke hoogte. Een voorzet van McQuilken werd door O'Neill hard ingekopt. Twee minuten later kwam Hibs opnieuw op voorsprong. Benjelloun bracht de bal voor doel en daar kopte Sowunmi voorbij de grabbelende Macdonald. Queen of the South kwam ei zo na nog op gelijke hoogte. Brown pakte echter uit met een schitterende redding op een poging van Bannerman

Dunfermline, hekkensluiter in de Schotse Premier League, nam het op tegen Partick Thistle. De thuisploeg kwam al vroeg in de partij op voorsprong. Na amper vier minuten kopte Simmons een voorzet van Morrison staalhard tegen de touwen. Partick probeerde te reageren, maar veel gevaar werd er niet gecreëerd. Toch moest doelman De Vries zijn kunnen tonen op een poging van Strachan. Vijf minuten voor affluiten was de partij helemaal beslist. Het was opnieuw Simmons die een voorzet van O'Brien via de lat binnen kopte.