Analyse Barça opnieuw alleen leider in Spanje

Dave Sentobin
Barça opnieuw alleen leider in Spanje

Barcelona is opnieuw alleen leider in de Primera División na winst tegen Athletic en het puntenverlies van medekoploper Sevilla. Zaterdagavond al keerde Real met knikkende knieën huiswaarts uit het stadion van stadsgenoot Atlético. De Koninklijke pakte een gevlijd gelijkspel in het Vicente Calderón. Valencia kwam zondag ook niet verder dan een 1-1 op het veld van hekkensluiter Gimnástic.

FC Barcelona herpakte zich zondag – na de povere prestatie van afgelopen woensdag tegen Liverpool – volledig tegen het Baskische Athletic. De Catalanen kwamen enigszins gelukkig op voorsprong na een own-goal van Amorebieta. Hierdoor kregen de mannen van Rijkaard vertrouwen en Ronaldinho – die enorm onder vuur lag in de Spaanse media voor een vermeend overgewicht – etaleerde enkele staaltjes van klasse die deden denken aan de goede dagen. Eto’o zorgde bovendien voor de nodige diepgang die de blaugranas al die tijd gemist hadden. Op aangeven van de Kameroener verdubbelde Xavi de score en nog voor rust legde de wederoptredende Eto’o de eindstand vast. Door de zege komt Barça alleen aan kop van de rangschikking, omdat Sevilla niet verder kwam dan een scoreloos gelijkspel bij Getafe.

Real Madrid kwam zaterdag goed weg tegen stadsrivaal Atlético. De colchoneros kwamen in een volgelopen huis op voorsprong via kapitein Torres. Voor el Niño was het zijn eerste treffer tegen Casillas. Vlak daarna keurde scheidsrechter Daudén Ibáñez het tweede doelpunt van de thuisploeg onterecht af. De bezoekers kwamen hier heel goed weg, want ze werden gewoon overrompeld door een enthousiast Atleti. Na rust bleef het kansen regenen voor de rojiblancos, maar Casillas stond telkens in de weg. Op het uur maakte Higuaín met zijn eerste treffer in het Real-shirt voor de erg gevlijde gelijkmaker. In de slotfase was invaller Mista nog dicht bij de winnende treffer. Atlético blijft met 40 punten op de vijfde plaats, drie minder dan stadsgenoot Real.

Valencia kwam zondag niet verder dan een teleurstellend 1-1 gelijkspel op het veld van Gimnástic. De bezoekers kwamen op het uur op voorsprong via Joaquín die ongetwijfeld moed zal putten uit deze treffer. De Catalanen kwamen in de slotfase nog op gelijke hoogte. Rubén Castro kopte een hoekschop van Portillo voorbij Cañizares. De rode lantaarn belegerde het doel van de tegenstander nog in de slotfase, maar de chés hielden stand. Valencia staat derde met vier punten minder dan Sevilla. Nástic blijft laatste met twaalf punten achterstand op Mallorca dat net boven de degradatiezone staat. Dat Mallorca verloor de belangrijke wedstrijd van Villarreal met 2-1. De eilandbewoners kwamen nochtans op voorsprong dankzij Pereyra, maar Tomasson stelde op aangeven van Fernández nog voor rust gelijk. Net voor affluiten schonk Fuentes met zijn treffer de submarino amarillo de zege. Villarreal mag stilaan terug beginnen dromen van Europees voetbal, Mallorca moet op zijn hoede zijn voor de degradatie.

Espanyol
ging winnen op het veld van Osasuna. Voor de mannen uit Pamplona was het de duizendste wedstrijd in de Spaanse liga. Coro, vroeg in de eerste helft, en Tamudo, voorbij het uur, zorgden met afstandsschoten voor de eindstand. Espanyol nadert zo de Europese plaatsen met slechts vier punten achter op Zaragoza. Osasuna blijft in de middenmoot hangen. In Vigo deelden Celta en Racing de punten. De Galiciërs kwamen 2-0 voor, maar dachten in de tweede helft de buit al binnen te hebben. Dat was dan buiten de Cantabriërs gerekend die een kwartier voor tijd gelijk maakten. Celta blijft zo onderaan de rangschikking bengelen. Levante kwam niet verder dan een 0-0 tegen Zaragoza en in Sevilla konden Betis en Recreativo ook niet scoren. Zaterdag al won Deportivo op het veld van Real Sociedad met het kleinste verschil.