Het Europees Rapport: SV Roeselare

Mathias Dumarey
| 0 reacties
Het Europees Rapport: SV Roeselare
Foto: © SC

Het Europees Rapport:

SV ROESELARE



In een minireeks getiteld "Het Europees Rapport" beoordeelt Voetbalkrant de Belgische clubs in Europa. Er wordt rekening gehouden met de prestaties, de tegenstanders en de verwachtingen.

Het was begin juni toen in het West-Vlaams provinciestadje Roeselare plots vreugdekreten te horen waren op het plaatselijke sportcomplex Schiervelde. Tijdens de finale van het EK voor spelers onder de 21 jaar tussen Nederland en Oekraïne werd er geloot voor de drie gelukkige winnaars van een Europees ticket omdat het hun land een fair jaar op Europees gebied achter de rug had. Ook België had zich goed gedragen en jawel, SV Roeselare was één van de twee gelukkigen. Het Zweedse Gefle had al een startbewijs gekregen omdat Zweden eerste was en ook Brann Bergen mocht Europa in op basis van de fair-play. Was dit nu een vergiftigd geschenk voor de toen neo-eersteklasser of een echte voltreffer?

Vuurproef tegen Gent-killer

De loting van de eerste voorronde van de Uefabeker voorspelde alvast niet veel goeds want SV Roeselare kreeg de Macedonische traditievereniging Vardar Skopje voorgeschoteld. Voetbalfans met een olifantengeheugen weten dat die club een paar jaar terug AA Gent uit het Intertoto-toernooi hadden gekegeld na strafschoppen. De troepen van coach Dirk Geeraerd trokken halverwege de bloedhete julimaand naar de Macedonische hoofdstad en kwamen tot ieders verbazing toch met een 1-2-zege naar huis na een vroege achterstand. Twee weken later werd met wervelend zomervoetbal in eigen huis met 5-1 afstand genomen van datzelfde Skopje. Grote man was Sebastien Dufoor die maar liefst drie keer raak trof. Roeselare had zijn Europese vuurproef met brio doorstaan.

De lachende Serviërs

Boezemde de eerste ronde nog wat angst in door de gereputeerde tegenstander onder de Europese kleintjes, dan moest Intertoto-eindlaureaat Ethnikos Achnas een hapklare brok vormen. De Cyprioten verbaasden vriend en vijand door in de zomerbeker achtereenvolgens Partizani Tirana, NK Osijek en Maccabi Petach-Tikva naar huis te voetballen, maar Roeselare zou dat varkentje wel eens wassen. Dat viel verdorie lelijk tegen want de Cyprioten behaalden op Schiervelde een uitstekende uitgangspositie ondanks de 2-1-nederlaag. Al moet wel worden gezegd dat de goal van Achnas, een penalty, een lachertje was. Kevin Oris redde uiteindelijk de meubelen door alsnog de 2-1 aan te tekenen. Het inspireerde trainer Geeraerd na afloop van de partij tot uitspraken die hij nu niet meer zal doen. "Ik ben echt wel gechoqueerd door de manier waarop die mannen hier komen spelen zijn, of liever niet komen spelen zijn", waarmee Geeraerd wees op het de manier waarop de Cyprioten tijd wonnen en resoluut weigerden te voetballen voor het oog van 3.000 mensen. De krant hadden ze in Cyprus ook gelezen want twee weken later geschiedde het debacle van Nicosia.

Een Belgische club die met 5-0 verliest tegen een Cypriotische Europese debutant. Dat moet een unicum zijn en blijven voor het Belgische voetbal. De hitte was geen probleem in Skopje, maar in Cyprus voetbalde Roeselare in dezelfde omstandigheden als een derdeklasser zonder inspiratie. En dan is er nog Dragomir Tanovic, de Servische scheidsrechter, die na de wedstrijd zijn geluk niet op kon. Wat moet een mens daar van denken? Er kwamen signalen uit gokkantoren dat de wedstrijd misschien wel verkocht was. De UEFA stelde een onderzoek in, maar ondertussen horen we er niet meer van. Het leverde enkele Roeselare-spelers en bonzen tot dus ver niet meer op dan een snoepreisje naar het meer van Genève om even op de koffie te gaan bij de Europese voetbalbond. Waarschijnlijk zal ook dit voorval - naar goede (of slechte) gewoonte - stilletjes in de doofpot verdwijnen 'wegens gebrek aan bewijs'.

Score

Bij het beoordelen van Roeselare hebben we rekening gehouden dat het gaat om een neo-eersteklasser die meteen op Europees avontuur mocht dankzij de fair-play. We konden wel verwachten dat de club zou kunnen doorstoten naar de eerste ronde van de Uefabeker, maar dat gebeurde niet door het debacle tegen Achnas met de verzachtende omstandigheid dat er misschien omkoping in het spel was. Anderzijds waren er wel drie goede andere matchen, vooral in de duels tegen Skopje. Voetbalkrant geeft Roeselare dan ook een onderscheiding voor het Europese debuut.

Score: 7/10

Morgen: Standard Luik



            
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Europa League

Nieuwste reacties