Royal League finale kleurt Deens

viki meeuwis

Gisterenavond vond de halve finale in de Royal League plaats. Brøndby moest het in een Deens onderonsje opnemen tegen OB. FC Kopenhagen, ook al een Deense ploeg, ontving het Zweedse Helsinborgs IF. Op papier zou de wedstrijd tussen Brøndby en OB het spannendste moeten zijn, beide ploegen waren aan elkaar gewaagd. Helsingborg stond voor de zware taak het op te nemen tegen de winnaar van de voorbije twee edities van de Royal League. Helsingborg was maar in de halve finale geraakt nadat het met veel geluk Vålerenga in de kwartfinales uitschakelde. Daar lieten ze niet echt een goede indruk na. Het was dus uitkijken of ze tegen Kopenhagen beter voor de dag kwamen.

Brøndby IF – OB: 2-1

Brøndby speelde weer zoals ze vanouds thuis gewoon zijn; meteen druk zetten op de verdediging van de bezoekende ploeg. Nochtans was de defensie van OB goed gewapend en slaagde de thuisploeg er maar mondjesmaat in om kansen te versieren. Met Arek Onysko in doel en het verdedigende middenveld Ulrik Laursen en Jonas Troest kon OB goed weerwerk bieden voor de aanvallen van Brøndby en meer bepaald van Chris Katongo. Die liet vooral snelheid, creativiteit en goede balcontrole zien.  De eerse helft bleef desondanks echter zonder doelpunten.
De bezoekers kwamen na een goed uur spelen op voorsprong na een flater van de keeper van Brøndby, Stephan Andersen, waar Morten Fevang gretig gebruik van maakte. OB kreeg een vrije trap vanop rechts toegewezen die voor Andersen, in het doel van Brøndby, makkelijk te volgen was en had de bal ook daadwerkelijk te pakken maar loste die ongelukkigerwijs. Dat werd onmiddellijk door Fevang afgestraft.

Twaalf minuten voor tijd stond het 1-1 gelijk na een doelpunt van Per Nielsen.
Martin Ericsson werd uiteindelijk de held van de dag voor Brøndby toen hij in de verlenging kon scoren via een vrije trap. Dat was meteen ook de eindstand. De winst van Brøndby levert hen ook het voordeel op dat ze op eigen terein de finale mogen spelen.

FC Kopenhagen – Helsingborgs IF: 3-1

FC Kopenhagen versloeg gisterenavond het Zweedse Helsinborg en is daarmee klaar om zijn titel van ”beste Scandinavische ploeg” te verdedigen.
Fredrik Berglund, die meestal als invaller wordt ingezet, mocht gisterenavond in de basis starten. Dat was een goede keuze van trainer Ståle Solbakken want Berglund zorgde meteen voor twee doelpunten, eentje in de vijfde minuut en op het kwartier was het nog eens raak. Kopenhagen legde dus meteen druk op de Zweden en dat gaf ook vlug resultaat. Vooral op rechts met William Kvist, Berglund en Ailton Almeida kwam de thuisploeg gevaarlijk uit de hoek. Het antwoord van Helsingborg liet niet lang op zich wachten. Andreas Jacobsson kon in de 19e minuut via een corner de bal achter keeper Jesper Christiansen in doel werken. Op het half uur kreeg Kopenhagen een strafschop toegewezen nadat van Jacobsson al te gretig aan het shirt van Michael Gravgaard ging hangen. Almeida nam de strafschop maar die was te zwak om keeper Andersson in problemen te brengen. Ailton nam twee minuten later echter revanche toen hij met de rug naar de goal een vrije trap in doel kopte. 3-1 bleef de stand bij de rust.

Na de rust probeerde Helsingborgs beter uit de verf te komen en kon meteen meer kansen afdwingen. Een slechte terugspeelbal van keeper Christiansen zorgde bijna voor een tegendoelpunt maar gelukkig kon hij zijn eigen fout recht zetten door de bal uit doel te houden. Het zag er al niet goed uit voor de Zweden maar het werd zo nodig nog erger toen Adama Tamboura in de 65e minuut zijn tweede gele kaart en dus rood opliep en Helsingborg met tien man verder moest. De Zweden slaagden er niet in om meer kansen te versieren en Kopenhagen was best tevreden met de uitslag zodat de stand uiteindelijk,net als bij de rust, 3-1 bleef. Kopenhagen mag zich klaar maken voor de finale.

De finale zelf vind plaats op donderdag 15 maart om 19.00u in het Brøndby Stadion