Chaos in Noorwegen

viki meeuwis
| 0 reacties
Chaos in Noorwegen
Foto: © SC

Noorwegen verloor vanavond in het Ullevaal Stadion van Bosnië-Herzegovina. Het lijkt een beetje een verrassing maar wie de Tippeligaen een beetje volgt, weet wel beter. Coach Hareide wist nogmaals met een ploeg op de proppen te komen die noch origineel, nog interessant was. Noorwegen moest winnen maar de bondscoach koos wel de meest directe weg naar de mogelijke uitschakeling. Noorwegen is een prachtig land met een rijke traditie wat betreft voetbal  maar waarom dan uiteindelijk Hæstad en Frode Johnsen op het veld stonden is nog een raadsel. “Doffen” heeft een halve voorbereiding achter de rug, vertrok naar de Premier League, waar hij nu wekelijks op de bank zit en veteraan Johnsen verkeert in goede vorm in de Japanse competitie. Een 1-2 uitslag was dan ook misschien niet verwonderlijk maar in Noorwegen komt het wel hard aan.
 
Noren zijn doorgaans leuke, gemoedelijke mensen. Racisme en hooliganisme wordt al jaren uit de stadions geweerd. Tijdens de voorbije edities van de Royal League kregen ze al een voorproefje maar vanavond stond de wereld van de Noorse voetballiefhebber even stil.
 
De wedstrijd, onder leiding van ref Riley, was nog maar vijftig seconden ver of de Bosnische supporters begonnen Bengaals vuurwerk af te steken. De omroeper van TV2, Alsaker, vatte het zo samen: “ze hebben op het fluitsignaal gewacht om de sabotage te beginnen.”
 
Het zag er als een slagveld uit op Ullevaal. Reclameborden die in brand stonden, bengaals vuurwerk, paniek in de tribunes, complete chaos en de wedstrijd na amper 50 seconden stil gelegd. En dat in Noorwegen “of all places”. Jahn Ivar “Mini” Jacobsen, voetbalexpert bij TV2 Norge zei: “Ik heb 65 interlands meegemaakt maar nog nooit zoiets als vanavond.”
 
In totaal nam de Noorse politie 36 mensen in hechtenis. De Noorse voetbalbond, NFF, gaat samen met vertegenwoordigers van de UEFA kijken of de veiligheidsvoorzieningen voldeden en of er eventueel juridische stappen tegen de amokmakers genomen zullen worden.
 
Een luttele tien minuten nadat de wedstrijd moest beginnen, ging ze daadwerkelijk van start en eindigde als een zwarte bladzijde in de geschiedenis van het Noorse voetbal.
    
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Europa

Nieuwste reacties