Emile Mpenza: 'Het Enfant terrible'

Dirk Pieters
| 0 reacties
Emile Mpenza: 'Het Enfant terrible'
Foto: © SC

Wie is Emile Mpenza? De aanvaller van onder andere Standard en Hamburg kende enkele zeer moeilijke periodes maar wil die nu achter zich laten. De Rode Duivel lijkt opnieuw op het juiste spoor te zitten bij Manchester City. Na zijn twee belangrijke doelpunten voor de Engelse club het ideale moment voor Voetbalkrant.com om Emile Mpenza even in de spotlight te zetten.

Het grote talent is ontdekt
Emile Mpenza stond in 1995 in het eerste elftal van KV Kortrijk. Het was toen Georges Leekens die de aanvaller had ontdekt. De oefenmeester van AA Gent haalde in die tijd de twee Mpenza’s naar Le Cannonier, waar hij toen nog trainer was. “Toen we met Moeskroen tegen Kortrijk moesten spelen, had ik ze meteen in de gaten”, aldus Leekens.

Toen de 17-jarige Emile naar Moeskroen trok, begon het avontuur pas echt. Voor een minimumprijs haalde Leekens een vlotscorende spits binnen. Het werd meteen een topjaar voor de aanvaller. In zijn eerste seizoen op Le Cannonier scoorde Emile 12 doelpunten in 30 wedstrijden. Na het goede jaar verkaste de aanvaller naar Standard. Ook daar was Emile razend populair. Hij speelde bijna drie seizoenen voor de Rouches en scoorde daarin ongeveer twintig doelpunten.

Ook Schalke 04 had de goede prestaties in de gaten en trok de jongere broer van Mbo aan. In zijn eerste volledige seizoen voor de ploeg uit Gelsenkirchen scoorde hij meteen 13 doelpunten in 27 wedstrijden. Emile leek vertrokken, maar het feest was van korte duur. Bij Schalke loopt het na één topseizoen en een kwakkelseizoen helemaal mis. De fans zagen Emile liever vertrekken en maakten zelfs een eigen website: www.emile.mpenza.muss.weg.de met daarop een petitie tegen de Belgische aanvaller. De fans kregen hun zin en Emile keerde terug naar zijn grote liefde, Standard.

Het eerste volledige seizoen dat daarop volgde bij de Rouches was meteen een voltreffer. Met twintig doelpunten in 28 matchen maakte de aanvaller zich opnieuw onsterfelijk. Dit nieuwe succes zorgde ervoor dat er andermaal Duitse clubs stonden te drummen om onze landgenoot aan te trekken. Hamburg trok aan het langste eind en haalde Mpenza binnen. Succes in Duitsland bleek Emile niet gegund, het liep van meet af aan weer mis. Emile was meer geblesseerd dan hem lief was en de kritiek nam opnieuw toe. Hamburg stelde hem voor een keuze: vertrekken of stoppen met morren. Mpenza had het begrepen en vertrok naar Al Rayyan.

Bij de Qatarese topclub verdiende Mpenza heel wat geld. Jaarlijks kon hij 3,5 miljoen euro verdienen, maar in België begon iedereen te spotten met de keuze van de jongste Mpenza. Qatar is immers enkel een keuze voor spelers op hun retour. Ook dat avontuur was vrij snel voorbij en het leek erop dat niemand Mpenza nog wou. Tot plots coach Stuart Pearce van Manchester City de aanvaller een nieuwe kans gaf. Momenteel heeft Emile duidelijk zijn draai gevonden bij de club uit de Premier League.

Het Enfant Terrible doet zich opmerken

Emile Mpenza staat er voor bekend om steeds in de lappenmand te liggen. De aanvaller zegde afgelopen week voor de 40ste keer af voor een interland met de Rode Duivels. Bij alle clubs waar hij speelde, kreeg hij heel wat kritiek voor zijn blessuregevoeligheid. Niet enkel de blessures speelden de aanvaller parten. Ook zijn sterallures werden niet erg geapprecieerd door de coaches en de supporters. De aanvaller begon smoesjes te verzinnen om niet te moeten trainen. In zijn eerste periode bij Standard reed de aanvaller met een Porsche rond, maar lang duurde het niet. De spits reed zijn dure wagen in de prak. Twee jaar later kende ook een Ferrari hetzelfde einde. De ene dure wagen na de andere werd in de prak gereden.

Nog niet zolang geleden werd Emile Mpenza op een maandagmorgen om 07u40 met zijn Lamborghini staande gehouden door de politie. De spits kwam net terug van discotheek La Rocca en had minstens 1,45 promille in zijn bloed. Een zoveelste misstap van de aanvaller. “Ik weet dat voetballers soms een uitlaatklep nodig hebben, maar hij mag zeker niet beginnen overdrijven. Emile moet zijn grenzen kennen”, aldus Leekens over zijn poulain.

De nationale ploeg
Emile Mpenza is altijd al een discussiepunt geweest bij de Rode Duivels. Moet het enfant terrible spelen of hoort hij niet thuis bij de nationale ploeg? Een vraag die de voetbalkenners nog steeds bezig houdt. Emile kwam tot nu toe 52 keer uit voor de nationale ploeg en scoorde in totaal 17 doelpunten.

Op het WK in 1998 speelde Emile Mpenza nog samen met zijn broer Mbo. Vier jaar later kon Mpenza opnieuw deelnemen, maar viel de aanvaller uit, met jawel, een blessure.

Debuut bij Manchester City

Mpenza kende enkele weken geleden een droomstart bij Manchester City. In zijn tweede wedstrijd als basisspeler scoorde Emile zijn eerste doelpunt tegen Middlesbrough. Meteen een belangrijke treffer voor City. Amper een week later scoorde Emile opnieuw en leverde die treffer ook drie punten op. City won op het veld van Newcastle met 0-1. “Ik kan me geen betere start inbeelden. Men is zo tevreden over mij dat men nu mijn contract wil verlengen. Als je dit hoort ben je echt gelukkig. Het doet nog dubbel zoveel plezier omdat nog weinig mensen in mijn geloofden. De Belgische media heeft me steeds afgebroken en dit is mijn antwoord", aldus Mpenza. [TH] 
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Premier League

Nieuwste reacties