Rosenborg op het nippertje voorbij Tromsø

viki meeuwis

Zondagavond stonden er vijf wedstrijden van de tweede speeldag in de Tippeligaen op het programma. Daarin trok Tromsø naar Lerkendal waar ze het tegen landskampioen Rosenborg opnam. Vålerenga kreeg Stabæk op bezoek. De door experts als degradatiekandidaten getipte ploegen Sandefjord en Aalesund moesten het tegen elkaar opnemen.

Rosenborg – Tromsø: 4-3
Het zag er lange tijd naar uit dat de punten gedeeld zouden worden in deze wedstrijd maar uiteindelijk wist Rosenborg dan toch nog het laken naar zich toe te trekken.
De eerste mogelijkheid in de wedstrijd was meteen voor Rosenborg, in de derde minuut. Mikka Koppinen kwam opzetten na een corner maar kwam te laat bij de bal om hem in doel te kunnen werken. De thuisploeg was duidelijk de betere ploeg maar had het moeilijk om kansen te versieren. Dat probleem was er niet bij de bezoekers. Er waren 25 minuten gespeeld toen Patrice Bernier de bal knalhard voorbij een kansloze Lars Hirschfeld ramde. Amper twee minuten later dook Per Ciljan Skjelbred op in de buurt van het doel en kon de bal mooi in doel trappen. Op het half uur kregen de bezoekers een vrije trap, die werd genomen vanop 25 meter door Bernier, zijn schot ging op de dwarslat maar kwam alsnog in doel terecht. Op vijf minuten van de rust kreeg Tromsø een strafschop toegewezen. Ademolu schoot de bal vanop de zijlijn in de zestien meter. Bernier pikte de bal mee en probeerde keeper Hirschfeld te passeren. Diens tackle op de benen in plaats van op de bal leverde Tromsø een penatly op. Ole Martin Årst had er geen moeite mee om daar een doelpunt uit te puren. Rosenborg gaf zich niet gewonnen. Luttele minuten later kon Iversen de gehele Tromsø verdediging buitenspel zetten en de bal achter keerp Ramovic tegen het net schieten.

Iversen was goed op dreef want na de rust had hij slechts twaalf minuten nodig om de stand op 3-3 te brengen na een pass van Traoré. In de 67e minuut een goede kans voor Ademolu, hij schoot de bal recht op doel maar Hirschfeld kon hem nipt uit doel houden. Slechts minuten later kwam Ãrst alleen voor open doel te staan en probeerde vanop 12 meter maar zijn schot ging net naast. Een kwartier voor het einde van de match moest Tromsø met tien man verder toen Yngvar Håkanson na een al te drieste tackle op Sapara zijn tweede gele kaart van de avond opliep.
Rosenborg voelde dat de overwinning erin zat en bleef aandringen. In plaats daarvan kreeg Lindpere een goede kans maar slaagde er niet in om Hirschfeld te verschalken. Invaller Alexander Tettey kon een pass van Dorsin alsnog in doel werken waardoor Rosenborg alsnog, in de toegevoegde tijd, met de drie punten ging lopen.

Sandefjord – Aalesund: 3-0
Onder leiding van aanvoerder Tommy Knarvik veegde Sandefjord nieuwkomer Aalesund gisteren compleet van de baan. De trainer van Aalesund probeerde het dit keer met een 4-4-2 opstelling maar na de tweede goal midden in de tweede helft, bleef van dat systeem niet veel meer over. Voor Fredrik Thorsen in de 23e minuut het openingsdoelpunt scoorde, gebeurde er weinig van belang in deze wedstrijd.
Op het half uur kreeg Aalesund een kansje. Olsen met een verre inworp, de bal kwam bij Aarøy terecht die de bal richting het doel van Sandefjord kopte. Bugge Pettersen kon de bal uit doel houden. In de rebound nog een poging van Aalesund vanop achttien meter maar de bal ging naast. Vlak voor de rust kwamen de bezoekers nog dicht bij de gelijkmaker toen een volley van Trond Fredriksen op de dwarslat terecht kwam.

Na de rust kregen zowel Aarøy als Joakim Austnes nog een kans op doel voor de bezoekers. Aalesund wist echter niet te scoren. Dat deed Sandefjord wel. In de 64e minuut kwam invaller Munoz opzetten met een raid vanop rechts. Hij speelde de bal op Isaksen die kort bij doel stond. Keeper Brown probeerde de bal nog uit doel te houden maar die ging alsnog over de lijn. Iets voor het einde van de match bracht Knarvik de bezoekers de genadeslag toe.

Odd Grenland – LSK: 0-1
Oliver Occean wist zondag het enige doelpunt in deze wedstrijd te maken tegen zijn ex-club. Lillestrøm won verdiend, nochtans was het Odd dat het eerst dichtbij een doelpunt kwam. Op het half uur kon Pelle Nilsson een vrije trap voorbij de muur schieten maar de bal kwam op de dwarslat terecht. Nieuweling Pospech probeerde ook nog met enkele verdienstelijke kopbal pogingen. Midden in de eerste helft moest Simen Brenne het veld verlaten met een dijbeen blessure. In de 40e minuut werd Occean volledig vrijgespeeld en kon de bal knalhard in de verste hoek schieten. Kort daarop kregen de bezoekers een vrije trap mee maar het schot van Riise was niet bedreigend voor Jarstein.

Diezelfde Jarstein werd door de trainer bij het begin van de tweede helft naar de kant gehaald na een al te groffe scheldtirade richting zijn eigen ploegmakkers.
In het begin van de tweede helft weer een kans voor Occean maar zijn schot ging net naast doel. Lekven kon koppen naar De Ornelas die vanop zeventien meter probeerde maar die bal ging hoog over doel. Lillestrøm kwam niet verder dan dat ene doelpunt maar het was voldoende om de drie punten mee naar huis te nemen.

Vålerenga – Stabæk: 1-1
De eerste minuten werden gekenmerkt door offensief voetbal met veel duels. Daarna viel het tempo terug en viel er voor het publiek nog weinig te beleven. Op het half uur kreeg Stabæk hun eerste echt kans en greep die ook. Alanzhino kwam opzetten, wist Thomas Holm van zich af te schudden en kon Daniel Nannskog vrijspelen. Nannskog knalde de bal hard in doel voorbij keeper Arason.

De tweede helft begon een beetje zoals de eerste. Vålerenga ging op zoek naar het overwicht met de bedoeling de gelijkmaker te scoren maar Stabæk verzwakte geenszins. De thuisploeg leek eerder ongeïnspireerd en kon weinig klaar krijgen voor doel. Na een kwartier werden Thomas Holm en Sørensen naar de kant gehaald en werden Glenn Roberts en Morten Berre erin gebracht met het oog op meer offensieve acties. Dit gaf echter nog niet het gewenste resultaat.
De gezochte gelijkmaker viel uiteindelijk in de 75e minuut. Mila met een corner die uiteindelijk bij Berre terecht kwam. Zijn schot werd geblokkeerd waardoor VIF wederom een corner kreeg. Die kwam bij Storbæk terecht die een pass gaf naar Fredheim Holm. Die aarzelde niet en schoot de bal recht in de kruising. Na dat doelpunt leek het of Vålerenga eindelijk ontwaakt was en begon druk te zetten op de bezoekers. Hun tweede doelpunt had er tien minuten voor het einde kunnen komen maar de kopbal van Ronny Johnsen kwam op de dwarslat terecht.
Zo werd de eindstand uiteindelijk 1-1 in een partij waarin geen van beide teams de drie punten echt verdiend zouden hebben.

Start – Viking: 1-1
De thuisploeg had in de tiende minuut een goede start kunnen nemen in hun nieuw stadion. Fredrik Strømstad werd neergehaald door Svenning waardoor Start een penalty kreeg. Stefan Bärlin schoot de bal hoog over, tot groot jolijt van de Viking fans. Viking kwam nog het dichtst bij een doelpunt voor de pauze via een schot van Svenning vanop 25 meter.

Het was wachten tot in de 75e minuut vooraleer er een doelpunt viel. Søren Berg met een kopbal die over de al uit doel gekomen Rune Nilssen in doel belandde, Viking op voorsprong. Een minuut later een tegengoal via de Braziliaan Ygor die de bal in doel achter keeper Austbø kopte, zo stond de stand terug gelijk. Het dichtst bij de winning goal kwam Strømstad via een pass van Kristofer Hæstad maar keeper Austø was wakker genoeg om dat te verhinderen. Ook Viking kreeg nog een kans, Jone Samuelsen dribbelde het veld over maar zijn schot op doel werd door keeper Nilssen afgeweerd.

Vanavond wordt de laatste wedstrijd van de tweede speeldag afgewerkt, die tussen Brann en Strømsgodset.