Analyse Spanning blijft aan de top

Thomas Dubois
Spanning blijft aan de top

Speeldag 30 bracht geen verandering aan de top van het klassement. Zowel Gent al Club Brugge bleken niet in staat om de top-2 te bedeigen. Allebei de wedstrijden zondagavond eindigden op een 1-0 overwinning. Met nog vier speeldagen te gaan staat Anderlecht nog steeds in pole-position voor de titel met twee punten voorsprong. Standard won ook en heeft zo goed als zekerheid over de derde plaats. Onderaan is er voor Lierse nog hoop na een onverwachte zege op het veld van Germinal Beerschot. De kloof met de voorlaatste in de stand bedraagt nu nog maar drie punten.

De speeldag begon vrijdag met een verrassing van formaat. Hekkensluiter Lierse greep z’n laatste strohalm en versloeg op ’t Kiel Germinal Beerschot. De ploeg van Marc Brys kwam in de eerste helft nochtans kort voor rusten op voorsprong via Kevin Roelandts. Jarju en Miller zetten deze situatie in de tweede helft recht. Cruz kon nog gelijkmaken, maar Lierse bleef vechten en het was opnieuw Miller die de 2-3 scoorde. Lierse komt zo met nog vier speeldagen te gaan terug tot op drie punten van de voorlaatste in het klassement, Beveren.

Datzelfde Beveren kwam thuis tegen Roeselare niet verder dan een 2-2 gelijkspel. De Waaslanders waren de hele wedstrijd de betere, maar konden dat zoals wel al meer gebeurde dit seizoen niet verzilveren in doelpunten. Aan de overkant kwam Roeselare twee keer dreigen in twee minuten tijd, en twee keer leidde dat tot een doelpunt, Roeselare 0-2 voor op het halfuur. Gerechtigheid geschiedde echter en Beveren kon nog twee keer scoren. Zo houdt het de kloof met Lierse toch nog op drie punten, maar de kloof met Lokeren is ondertussen al vijf punten, te groot wellicht. De nacompetitie komt schrijnend dichterbij voor Beveren.

Westerlo en Zulte Waregem maakten er zaterdagavond een aangename pot voetbal van waarbij Westerlo uiteindelijk aan het langste eind trok. Beide ploegen zijn al een lange tijd zeker van een stekje in de hoogste klasse voor volgend seizoen en konden dus ongeremd voetballen. Ogunsoto, Delen en twee keer Dekelver scoorden voor Westerlo, Sergeant en Matthys milderden voor de bezoekers uit West-Vlaanderen. Ook Moeskroen kon nog eens winnen, ditmaal tegen Charleroi. Op Le Cannonier werd het 2-1. Charleroi stuitte op een efficiënte Custovic die twee keer scoorde, het tegendoelpunt van Akpala kwam te laat.

Standard had weinig moeite met Sint-Truiden. Op Staaien werd het 0-3. Door die overwinning neemt Standard nu een serieuze optie op de derde plaats die hen nu nog moeilijk kan ontglippen. STVV bood goed weerwerk in de eerste helft, maar kreeg een minuut voor rusttijd het deksel op de neus door Fellaini. Na de rust voetbalde het de wedstrijd rustig uit en kon het nog twee keer scoren. Ook Bergen won, in een draak van een wedstrijd scoorde Dahmane in de slotminuut de 1-0 voor de Draken. Tegenstander Cercle Brugge kon net als de thuisploeg weinig klaarmaken, met een saaie match tot gevolg.

Lokeren en Brussels deelden de punten. Het werd 0-0. Lokeren begon als thuisploeg telkens het best aan de helft, maar Brussels herstelde telkens vlug het evenwicht. Een gelijkspel is dan ook een correct resultaat in een wedstrijd zonder veel kansen.

Anderlecht – AA Gent kondigde zich vooraf aan als een heuse topper. Daar kwam echter niet zo veel van in huis. AA Gent was te onmondig in aanvallend opzicht en kon doelman Zitka dan ook bijna niet bedreigen. Anderlecht had genoeg aan één doelpunt van Frutos na een misser van Lombaerts om de boel af te maken. Gent ziet zo de kloof met Standard vergroten tot zes punten en mag stilaan de hoop om hoger te eindigen opbergen.

Goed nieuws voor Gent kwam er uit Brugge, want Club slaagde er niet in te winnen van Genk en zo blijft de kloof tussen Gent en Brugge (dat over Charleroi en dichter bij Gent kon springen) vijf punten. Nationale doelman Stijn Stijnen flaterde bij een schot van Ljubojevic. Club speelde nochtans een verdienstelijke wedstrijd maar miste net als al zovaak dit seizoen het tikkeltje geluk om te scoren. Dat geluk hadden ze bij Genk wel, waardoor de club in het spoor blijft van leider Anderlecht. Club droop opnieuw ontgoocheld af. Enkel de beker biedt nog een sprankel hoop. [N]