Ajax wint de Nederlandse beker

Dirk Pieters

In een superspannend en zenuwslopend duel heeft Ajax de Nederlandse beker gewonnen. De Amsterdammers wonnen uiteindelijk met strafschoppen van AZ. Na 120 minuten stond de stand nog steeds 1-1 en moesten strafschoppen de beslissing brengen. Edgar Davids schoot de laatste strafschop tegen de netten.

De wedstrijd begon vol spektakel. Al na vier minuten schoot Dembélé raak. Onze landgenoot profiteerde van een foutje van Thomas Vermaelen en trapte de 1-1 voorbij doelman Maarten Stekelenburg. Ook na het doelpunt had AZ het betere van het spel en zocht het naar een tweede treffer. Toch bleef het uiteindelijk 1-0 voor AZ.

In de tweede helft herstelde Ajax het evenwicht en volgde er al snel een gelijkmaker. Klaas-Jan Huntelaar zorgde na een goede actie van Wesley Sneijder voor het doelpunt: 1-1. Na de gelijkmaker was Ajax nog het dichtst bij de winnende treffer, maar het schot van Davids belandde via de handen van Khalid Sinouh tegen de paal en zo bleef het 1-1.
AZ begon vol vertrouwen aan de verlenging. De Alkmaarders kregen genoeg kansen om het verschil te maken, maar faalden steeds in de afwerking en zo moesten strafschoppen de beslissing brengen.

Beide ploegen bleken zeer koelbloedig: de eerste veertien treffers werden allen benut en bij nagenoeg elke strafschop werd de doelman de verkeerde hoek in gestuurd. Tot Donk een strafschop onbenut liet en Davids de partij afmaakte. Opnieuw een gemiste kans voor AZ. [TH]