Analyse Standard: Gemiste kans door zwak begin

Dirk Pieters
| 0 reacties
Standard: Gemiste kans door zwak begin
Foto: © SC

Volg Standard nu via WhatsApp!

Doelstellingen 'bereikt'

Standard streefde voor het seizoen naar Europees voetbal en dat leek geen simpele opdracht na een slechte seizoensstart. Toch zorgde Michel Preud'homme ervoor dat de Rouches op een mooie derde plaats terecht kwamen en dat ook de finale werd bereikt van de Beker van België. Jammer genoeg voor de supporters zat er opnieuw geen prijs in. Het geloof was groot, maar Club Brugge toonde zich net iets sterker in de finale.

Zwakke start, mooie inhaalrace

De Luikse topclub moest het in het begin van het seizoen stellen met Johan Boskamp als trainer. De oefenmeester had de pech om in het begin van de competitie minstens vijf basisspelers te missen. De start van Standard kon dan ook dramatisch genoemd worden. Uit de eerste vier wedstrijden behaalde Standard maar twee punten. Met een twee op twaalf mocht Boskamp al meteen vertrekken. Michel Preud'homme na het roer over en ook de spelers waren één voor één terug fit. De ommekeer van Standard was een feit. Onder leiding van Preud'homme boekte het drie overwinningen op rij. Enkel AA Gent toonde zich nadien nog sterker door met 2-1 te winnen. Ook na de nederlaag tegen de Buffalo's bleef Standard op de juiste weg. In de komende vijf maanden die toen stonden te wachten verloor het maar één wedstrijd. Een misstap tegen Sint-Truiden was al lang vergeven. Toch was het opnieuw in maart AA Gent dat Standard een nederlaag aansmeerde.

Op het einde van de competitie sputterde de motor even, maar Europees voetbal werd dan toch bereikt. Vooral de 1-0 overwinning tegen Club Brugge op de voorlaatste speeldag was hoognodig.

Het bekeravontuur

De beker bleek een waar avontuur voor Standard. De eerste wedstrijden verliepen rimpelloos. Eerst werd tweedeklasser Eupen met 6-1 wandelen gestuurd en even later kreeg ook Hamme een pak voor de broek (5-0). Ook in de kwartfinales kreeg Standard een tweedeklasser tegen, maar daar had het heel wat meer moeite mee. De Luikske topclub won met 0-1 op het veld van Antwerp dankzij een buitenspeldoelpunt van Igor De Camargo. In eigen huis maakte Standard de klus wel af. Het werd 4-0 op Sclessin en Standard mocht zich opmaken voor een mooie halve finale.

In die halve finale kwam het uit tegen Anderlecht. Standard haalde het twee keer van paars-wit zodat het zich mocht opmaken voor de finale. Een eerste prijs sinds lang zat er aan te komen, maar opnieuw werd het net niet van Standard. Club Brugge toonde zich net iets sterker en won met het kleinste verschil.

En nu?

Hoe de toekomst er van Standard gaat uitzien is koffiedik kijken. De club mag zich alvast opmaken voor Europees voetbal. Of de club de groep bij elkaar kan houden is nog maar de vraag. Zo ziet het er naar uit dat Conceiçao, Karel Geraerts en Fellaini andere oorden zullen opzoeken. Ook is de vraag of het sterkhouders als Defour en Jovanovic kan houden.

Of Standard opnieuw enkele sterke jongens kan binnenhalen valt af te wachten. De club zou alvast interesse hebben in verschillende topspelers, maar het blijft de vraag in hoeverre een transfer mogelijk is. Wel staat vast dat Mbokani (Anderlecht) volgend seizoen op Sclessin zal rondlopen. [AN]
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties