Standard: Sterke terugronde doortrekken

T. Coremans
| 0 reacties
Standard: Sterke terugronde doortrekken
Foto: © SC

Standard: Sterke terugronde vorig seizoen doortrekken
De honger naar succes is bij de Waalse topclub, ook na vorig seizoen, nog steeds niet gestild. In de competitie streken de ‘Rouches’ neer op een derde plek, terwijl de bekerfinale in Brussel werd verloren van Club Brugge. Of het seizoen 2007-2008 voor een ommekeer kan zorgen ligt in de handen van de getalenteerde, ambitieuze jongeren die Standard Luik rijk is.
De (ex-)kern
Hoofdtrainer Michel Preud’homme is tevreden met de huidige spelersgroep die hij voor handen heeft. Ondanks het vertrek van twee zéér belangrijke pionnen op het middenveld, Geraerts en Conceiçao, is hij ervan overtuigd dat zijn manschappen sterke resultaten kunnen behalen. De terugkomst van Onyewu uit Newcastle, waar men ondertussen opteerde voor David Rozehnal, en Mulemo (STVV), moet de verdediging extra kracht bijzetten. Samen met Sarr, Dante en Dupré moeten zij een meer dan degelijke structuur in de verdediging vormen. Ook Jonathan Walasiak, sinds 1995 onder contract bij de Luikenaars, keert terug naar de oude stal. Hij keert terug van het Franse FC Metz. Bij Standard hopen ze vooral op de ervaring die hij daar heeft opgedaan.
Wat aankopen betreft hielden ze zich in Luik vrij kalm. Mbokani werd bij landskampioen Anderlecht losgeweekt voor een klein miljoen euro. Hij moet Lukunku, De Camargo en Jovanovic de nodige competitieve concurrentie aan de schenen leggen. Salim Toama, weggeplukt bij Tel-Aviv, moet met zijn ervaring en strijdlust misschien wel een Sergio Conceiçao doen vergeten.
De trainingsstaf, die volledig behouden blijft, kan bovenop deze nieuwe aanwinsten rekenen op degelijke steunpilaren van vorig seizoen. Doelman Renard toonde zich reeds een uiterst betrouwbaar sluitstuk terwijl bovenvernoemde verdedigers (Sarr, Dupré, Dante) in het verleden hun klasse al bewezen. Met Defour en Fellaini is het fundament van het middenveld al gegoten. Ook Axel Witsel, één van de revelaties van het voorbije seizoen 2006-2007, betekent een meerwaarde voor Standard Luik. De aanval behoeft nog maar weinig uitleg. Het wordt knokken voor een plaatsje in de spits met kleppers als De Camargo, Lukunku, Mbokani en hoogst waarschijnlijk ook nog Jovanovic. ‘Jova’ zal zo goed als zeker minstens tot de winterstop bij de Luikenaars blijven.
Het bestuur en de technische staf kozen er ook voor om enkele jeugdtalenten bij de kern te voegen. Camozzato en Filipe Soares kwamen vorig seizoen al over van Internaçional maar konden zich nog niet opwerken. In verdedigend opzicht is het vooral Thomas Phibel, 21 jaar oud en in een vorig leven bij RC Lens, die op termijn moet gaan schitteren. Op het middenveld komen er twee jongeren in aanmerking voor promotie. Yanis Papassarantis, een negentienjarige aanvallende middenvelder en Vittorio Villano, ook negentien jaar en van rivaal Charleroi overgekomen.
Behalve Geraerts en Conceiçao zijn er nog enkele opvallende vertrekkers uit Luik. Zo verliet Eric Deflandere de club en vond hij onderdak bij FC Brussels. Mustapha Oussalah was einde contract en werd hem één aangeboden bij Moeskroen. Coelho op zijn beurt was einde uitleenbeurt en keerde terug naar FC Porto. Het andere Portugese woelwater, Sa Pinto, hing de schoenen aan de haak en koos ervoor zijn toekomst op een andere manier verder te zetten. Rapaïc op zijn beurt was ook einde contract en ook hem werd geen nieuw aangeboden. Hij zit momenteel zonder club.
Verwachtingen
Net als elk jaar koesteren ze in Luik aankomend seizoen weer titelambities. Dat mag ook met zulk een mooie kern. Of dat volstaat om het de andere grootmachten moeilijk te maken valt af te wachten. Hopelijk kunnen ze een slechte seizoenstart vermijden en een constante in hun prestaties leggen, wat voorgaande seizoenen nooit wilde lukken. Het ontbrak de Luikenaars vaak aan motivatie tegen de kleinere ploegen.
Ook de Belgische Beker wordt onder successen meegerekend. Standard Luik zal hier ten volle om meestrijden. Het is immers de kortste weg naar Europees voetbal moest het in de competitie mislopen.
Door het behaalde ticket in Europa zal Standard zich door de eerste ronde moeten voetballen, om later in de poules terecht te komen. In heel Luik hoopt men minstens de groepsfase te spelen en bij de eerste drie te eindigen. Een overwintering in Europa is een droom in Luik maar geen ‘must’.
Voorbereiding
De voorbereiding verliep wat moeizaam met gematigde resultaten tegen tweedeklassers uit ons land, Virton en Tubize. Internationale oefenwedstrijden tegen evenwaardige tegenstanders werden achtereenvolgens verloren van Universitea Craiova, Le Mans en het Portugese Braga. Afgelopen zondag, 29 juli, speelde Standard zijn laatste vriendschappelijke wedstrijd in Thionville tegen FC Metz. Standard won deze wedstrijd overtuigend met 1-3 en vangt zo de competitie aan met een goed gevoel.
Prognose voetbalkrant: vierde plaats
Johan Boskamp slaagde er vorig jaar niet in de club meteen op de rails te krijgen. Zijn seizoensbegin in Luik was een totale catastrofe. Veel punten gingen verloren tegen ploegen waar je moest van winnen om mee te strijden voor de titel. Na de aanstelling van Michel Preud’homme begonnen zich steeds meer automatismen te vormen en vooral…resultaten. Door de behouden spelersgroep van concurrent Anderlecht, de honger naar meer in Genk en de ambitie en wraaklust bij Brugge zal het voor de jonge groep van Luciano D’Onofrio niet vanzelfsprekend zijn de titel naar Standard te slepen. Mits een uitstekende seizoenstart en pakken inzet kan Standard Luik meedoen voor de prijzen. De nieuwkomers zullen alvast meteen hun meerwaarde moeten uiten.
Voetbalkrant tipt Standard Luik voor het seizoen 2007-2008 op een vierde plaats. 

Voetbalkrant biedt u nu de kans om helemaal gratis te wedden en met uw voetbalkennis veel geld te verdienen. 

Klik hier om u in te schrijven en vraag uw gratis wedden hier aan : www.voetbalkrant.com/gratis_wedden
Indien u de GRATIS 91 euro zou wedden dat Standard kampioen wordt, wint u 591,5 euro.
[AN]
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties