Analyse Valencia en Barça moeten al achtervolgen

Tonnelier Caroline
Valencia en Barça moeten al achtervolgen

De openingsspeeldag van de Primera División was goed voor enkele verrassingen.  Titelfavoriet Barcelona kwam op het veld van Racing Santander niet verder dan een scoreloos gelijkspel. Valencia, toch ook een titelkandidaat, ging op eigen veld met zware 0-3 cijfers onderuit tegen buur Villarreal.  Real Madrid en Sevilla lieten op eigen veld geen steken vallen. Opvallend waren ook de overwinningen van de drie promovendi. Valladolid en Almería gingen zelfs op verplaatsing winnen.

De Madrileense derby opende zaterdag het nieuwe seizoen in Spanje. Het werd meteen een hoogstaande en boeiende topper. Na minder dan een minuut spelen was Real Madrid al op achtervolgen aangewezen na een treffer van Aguëro voor Atlético. Een goed spelende Raúl bracht de stand nog voor het kwartier in evenwicht. De Koninklijke, nog niet overtuigend tijdens de voorbereiding, groeide in de wedstrijd en pakte dankzij een treffer van Sneijder in het slotkwartier nog de volle pot.

Concurrent en grote favoriet Barcelona liet het op de eerste speeldag wat afweten. De Catalanen kwamen immers niet verder dan een scoreloos gelijkspel bij Racing Santander, dat een kwart wedstrijd met tien speelde na de uitsluiting van Smolarek. Rijkaard liet toptransfer Henry op de bank starten en El Sardinero kreeg een bleek Barcelona te zien. Ondanks een duidelijk overwicht in balbezit was de 0-0 dan ook geen onterechte uitslag en Barça heeft zo meteen twee punten achterstand op Sevilla en Real.

Sevilla kende zaterdag geen makkelijke avond. Niet alleen was er het dramatische incident met Puerta, ook de wedstrijd verliep niet zo vlot als de 4-1 uitslag doet vermoeden. Getafe kwam immers al heel vroeg op voorsprong via Pablo, maar zag zijn kansen ingedijkt na twee uitsluitingen in de eerste helft. Jesus Navas, Luis Fabiano, Kanouté en Kerzhakov scoorden voor de thuisploeg. Sevilla start dus met de volle buit, maar ook Getafe maakte een stevige indruk.

Voor Valencia kon de competitie moeilijk slechter starten. In de derby tegen Villarreal werden de mannen van Quique Florés met zware 0-3 cijfers vernederd. Villa kreeg nog voor de rust rood, en na de pauze werd ook Joaquín uitgesloten. Voor Villarreal scoorden nieuwkomers Tomasson en Rossi (op penalty) en oude bekende Cazorla. El Submarino Amarillo gaat dus door op zijn elan van eind vorig seizoen en kan op die manier opnieuw een te vrezen tegenstander worden. Valencia moet zich volgende week herpakken bij Almería.

Met Real Mallorca en Levante stonden twee teams tegenover elkaar die een traditie hebben van een slechte competitiestart. De ploeg uit de Balearen brak met die slechte gewoonte en kon voor het eerst in tien jaar de drie punten pakken op de openingsspeeldag. Tegenstander Levante was dan ook een hapklare brok. De ploeg uit Levante heeft nog veel werk voor de boeg, wil het een lastig seizoen vermijden. Real Mallorca haalde het met 3-0 dankzij treffers van Guïza en Ibagaza (twee, waarvan één penalty).

Real Zaragoza heeft nog niet echt zijn draai gevonden in het nieuwe seizoen. De voorbereiding verliep wat wisselvallig en ook in de openingswedstrijd liep het niet zoals gehoopt. Op bezoek bij promovendus Real Murcia ging het met 2-1 onderuit. De neo-eersteklasser maakte een goede indruk en won dankzij doelpunten van Mejía en Baiano. Pablo Garcia, te licht bevonden bij Real, was de uitblinker bij de thuisploeg. Voor Real Zaragoza scoorde aanwinst Oliveira.

De competitiestart van Deportivo La Coruña was allesbehalve veelbelovend. In het eigen El Riazor werden de Galiciërs immers met 0-3 ingeblikt door nieuwkomer Almería. Depor maakte zowel op verdedigend als op aanvallend vlak een belabberde indruk. De tegenstander uit Andalusië deed het heel wat beter en kende dankzij treffers van Negredo, Soriano en Crusat een droomstart bij zijn terugkeer in de hoogste voetbalklasse.

De derde promovendus, Real Valladolid, maakte het succes van de drie nieuwkomers compleet. Tegen een door blessures verzwakt Espanyol Barcelona won het met het kleinste verschil. Onder impuls van een wervelende Sisi en dankzij een sterke tweede helft mocht Real Valladolid de drie punten mee naar huis nemen. Het was Llorente die kort na de pauze voor de beslissende treffer zorgde.

De Andalusische derby tussen Recreativo Huelva en Real Betis kende geen winnaar. In een evenwichtige, maar geen al te hoogstaande wedstrijd in het hete Huelva scoorden beide teams één keer. De twee ploegen waren elkaar op verschillende vlakken waard, al had Betis op het einde van de wedstrijd nog de beste kansen op de overwinning. Sinama Pongolle en Nano hadden in de eerste helft de score op 1-1 gebracht.

Ook in die andere derby, tussen Athletic en Osasuna, hielden beide teams elkaar in evenwicht. In een tegenvallende partij was 0-0 de enige logische uitslag, met de rode kaart van Aitor Ocio als triest hoogtepunt. Het openingskwartier was nog veelbelovend, maar daarna stapelden de fouten aan beide kanten zich op. Het duel verdiende dan ook geen winnaar en het is duidelijk dat er voor beide teams nog werk aan de winkel is. Athletic kon zich nog beroepen op een aantal afwezigen, maar Osasuna lijkt zonder Milosevic toch slagkracht te missen in de aanval.