Roma alleen aan kop

Maarten Vandenabeele

Na drie speeldagen in de Serie A is AS Roma de enige overgebleven ploeg met het maximum van de punten. De Romeinen winnen in Reggina en co-leider Juventus verloor thuis van Udinese. Inter rukt op naar de tweede plaats.

In een evenwichtige eerste helft gaven Reggina en Roma elkaar weinig toe. Na de pauze mochten de bezoekers vrijwel meteen feesten: Juan (foto), in zijn eerste competitiewedstrijd voor de Giallorossi, klopte doelman Campagnolo, 0-1. Enkele minuten later was de wedstrijd gespeeld: Valdez schoffelde Perrotta onderuit en mocht terecht met rood vertrekken. Met zijn tienen kon Reggina geen vuist meer maken en enkele minuten voor tijd maakte Totti er nog 0-2 van.

Juventus speelde niet onaardig voor de pauze, maar kon geen uitgespeelde kansen creëren tegen een uitstekende verdediging van Udinese. De Bianconeri hadden ook pech, toen een goed spelende Camoranesi al na een halfuur uitviel. Del Piero borstelde een vrije trap tegen de paal, maar meer doelgevaar was er niet voor Handanovic. Onmiddellijk na de onderbreking reet een splijtende Udinese-aanval de thuisdefensie open: Di Natale (foto) kon vrij inkoppen, 0-1. De bezoekers hielden daarna de match onder controle en Asamoah raakte op een tegenaanval de paal. Pas in het slotkwartier konden de Bianconeri hun tegenstander wegdrukken op de eigen helft. Groot doelgevaar leverde dat alweer niet op, tot 3 minuten in de toegevoegde tijd: Del Piero, ongelukkig in de afwerking vandaag, schilderde een vrije trap op de kruising, maar scoren zat er niet meer in.

Inter kreeg weerwerk van Catania, maar de individuele kwaliteiten van de Nerazzurri gaven de doorslag. In de 14e minuut kon Crespo, op de rand van buitenspel, een voorzet van Maicon in doel deviëren en in de 79e minuut legde Cesar de 2-0 eindstand vast. Adriano stond voor het eerst sinds lang weer aan de aftrap en bleef 90 minuten staan.

Fiorentina kwam tweemaal op voorsprong tegen Atalanta. Na 25 minuten nam Rivalta, na een verwarrende fase, zijn eigen doelman te grazen: 1-0. Na de pauze kreeg Carrozzieri al snel zijn tweede gele prent, zodat het er slecht uitzag voor de bezoekers. Toch kon Doni, op vrije trap, de stand in evenwicht brengen. De ingevallen Vieri bewees even later dat hij het scoren nog niet is verleerd: met een knappe kopbal gaf hij de Viola opnieuw de leiding. In de slotfase kwam Atalanta nogmaals langszij: Zampagna redde met een heerlijke retro een punt voor de Bergamasken. Vanden Borre haalde de wedstrijdkern niet.

Napoli pakte de eerste thuisoverwinning van het seizoen. Op slag van rust kon Zalayeta profiteren van een gigantisch misverstand tussen Castellazzi en Bastrini: de Uruguayaan kon in een leeg Sampdoria-doel besluiten, 1-0 (foto). Een kwartier voor tijd nam Hamsyk alle twijfels weg: 2-0.

Palermo kon de thuisaanhang tegen Torino opnieuw geen overwinning aanbieden. Het begon nochtans goed met het openingsdoelpunt van Simplicio na amper 4 minuten. Op aangeven van Rosina trapte Recoba na de pauze de gelijkmaker tegen de netten: 1-1.

Livorno pakte zijn eerste punt tegen Genoa. Milanetto miste voor de thuisploeg een strafschop na tien minuten: hij trapte op de lat. In de 51e minuut kregen ook de bezoekers een elfmeter en Tavano faalde niet: 0-1. Borriello kopte de Rossoblu langszij, nauwelijks 6 minuten later: 1-1. In de slotfase verloren beide ploegen nog een man met een tweede gele kaart voor simulatie: eerst liet Vidigal de bezoekers in de steek en kort daarna deed Juric het nog eens over bij Genoa.

Gisteren al speelden Lazio en Empoli een zwakke partij, die eindigde zoals ze begon: 0-0. Mudingayi speelde de hele wedstrijd.

Wil jij als eerste op de hoogte blijven van het laatste voetbalnieuws. Download dan nu onze Voetbalkrant NewsReader. Voor meer informatie [klik hier]