Analyse Genk nestelt zich opnieuw aan de top

Thomas Dubois
Genk nestelt zich opnieuw aan de top

Speeldag zes was de speeldag van de gelijke spelen. Maar liefst vijf van de negen wedstrijden eindigden op een gelijkspel. De volledige top speelde gelijk en Genk kon daarvan profiteren, net zoals Cercle. Zij zijn de winnaars en rukken door naar voor. Onderaan blijft Sint-Truiden puntenloos laatste. Ook in de prestigieuze derby tegen Genk werden geen punten gepakt. Bergen op zijn beurt pakte de eerste overwinning van het seizoen, en dat tegen Brussels dat voorlaatste blijft.

Anderlecht kende geen al te beste voorbereiding met het oog op een wedstrijd tegen Rapid Wenen en Racing Genk de komende week. Anderlecht kon opnieuw een voorsprong niet vasthouden. Bovendien lijkt geen van de transfers te brengen wat ervan verwacht werd. Zo startten Polak, die met veel bravoure aangekondigd werd, en Théréau beide op de bank. Hassan die op zijn beurt aankondigde in de winter Anderlecht te willen verlaten speelde wel op niveau en scoorde twee keer. Anderlecht speelde vervolgens te nonchalant en maakte zo kennis met de kopkracht van de Kroaat Jelavic die maar drie koppogingen nodig had om twee keer te scoren, 2-2.

Ook in het Jan Breydelstadion werd er gelijkgespeeld. Zoals hij als geen ander kan stelde Lokeren-trainer Georges Leekens een solide elftal op zodanig dat het haast onmogelijk was om de muur te ontwrichten. De Club-verdediging, en dan vooral debutant Da Silva, had het bovendien ook knap lastig met een sterk dribbelende Tambwe vooraan. Lokeren en Club Brugge waren de evenknie in een heel gesloten wedstrijd. Club kreeg weinig kansen, maar kon toch scoren via Blondel. Daarna kreeg het amper nog iets klaar en het angsthazenvoetbal werd afgestraft met een streep van Vukomanovic, 1-1.

Daardoor komt dat andere Brugge, Cercle Brugge zowaar voor Club te staan. Dat moet toch al enige jaren geleden zijn. Cercle kende een droomstart en won vier van z’n zes eerste wedstrijden. Nu was buur Roeselare een maatje te klein voor de troepen van Glen De Boeck. Roeselare, dat bijna een volledige helft met 10 tegen 11 speelde, hield lang stand, maar twaalf minuten voor tijd brak de veer dan toch. Gombani kon nog twee keer scoren.

De dagen van Albert Cartier zijn zo stilaan geteld. De balans oogt heel magertjes. Na een speeldag of zes telt de ploeg één puntje, zijn er nog maar twee doelpunten gescoord en kreeg het er al twaalf tegen. Ook tegen Bergen kon het zaterdagavond niet winnen. Meer zelfs, Bergen boekte z’n eerste overwinning. Brussels kwam op voorsprong via Lutula, maar Landu Tubi en Cordaro konden nog scoren voor Bergen. Brussels speelde overigens bijna een volledige wedstrijd met een man minder, want Nys werd al na drie minuten uitgesloten.

KV Mechelen – Moeskroen en Westerlo – Dender eindigden beide in een gelijkspel. De ene partij was al wat levendiger dan de andere. Achter de Kazerne kwam Moeskroen 0-2 voor en leek de wedstrijd gespeeld. Mechelen vocht terug en in een razend spannend slot kon het nog twee keer scoren. Bajevski maakte eerst de aansluitingstreffer en vier minuten in de toegevoegde tijd was het Ivens die de 2-2 scoorde. Westerlo – Dender eindigde op een scoreloos gelijkspel, een terecht resultaat voor een wedstrijd met weinig op het lijf.

Germinal Beerschot pakte de laatste weken niet al te veel punten, tot grote ergernis van trainer Van Veldhoven die er tal van redenen voor zag, maar het eigen falen vergat. Zaterdag kon hij eindelijk nog eens juichen, Charleroi ging op ’t Kiel voor de bijl. Charleroi was in de eerste helft baas over de bal, Germinal Beerschot mocht dan ook blij zijn met een 0-0 ruststand. In de tweede helft hetzelfde beeld, maar het was niet Charleroi dat op voorsprong kwam, Tormena scoorde voor de thuisploeg. Integendeel tot de vorige weken verdiende GB de overwinning niet, maar pakte het nu wel de punten.

Standard heeft niet langer het maximum van de punten. AA Gent was een te grote struikelblok voor de Rouches. De Rouches, met De Camargo in de basis, kwamen kort voor rusten op voorsprong via laatstgenoemde. Hij kopte een voorzet van Witsel binnen. Gent ging in de tweede helft op zoek naar de gelijkmaker, en die kwam er ook. Nieuwkomer Bernd Thijs bedankte meteen voor het vertrouwen van Gent uit en scoorde vanuit de tweede lijn de 1-1, een billijk eindresultaat.

Genk is volledig terug. Genk kende een barslechte start van de competitie, maar prijkt nu, na zes speeldagen op plaats drie in het klassement. Sint-Truiden kon ook zondagavond geen punten pakken tegen buur Genk. In een wedstrijd zonder veel grote kansen in de eerste helft werd er toch drie keer gescoord. Hartog bracht de thuisploeg al vroeg op voorsprong. Lang duurde dat niet want Vrancken en Barda zorgden nog voor de rust voor de 1-2 eindstand. Genk kreeg na de rust nog een hele resem kansen, maar scoren lukte niet meer. Sint-Truiden blijft puntenloos laatste.